KONCERTNI ARTEFAKTI

KONCERTNI ARTEFAKTI

Dana 3. avgusta u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se humanitarno prodajna izložba Dragana Aranđelovića Arčija 

KONCERTNI ARTEFAKTI

Organizator izložbe je udruženje Marker a suorganizator Narodni muzej Niš. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Niša.

Koncertni artefakti je izložba originalnih postera, ulaznica, majci, spiskova pesama izvođača i drugih artefakata prikupljenih sa pop rok koncerata tokom više od tri decenije. Autor izložbe je Dragan Aranđelović Arči, kulturni poslenik i vlasnik kultne muzičke prodavnice “Happy House” koja je širila umetnost u gradu Nišu skoro 30 godina. Izložba Koncertni artefakti će upravo doživljaje, iskustva i istorijske muzičke momente koji su se odvijali širom Evrope i koji su ušli u modernu istoriju a čiji je autor bio svedok tokom više od tri decenije, približiti posetiocima. 

Izložba je prodajna a sav prihod namenjen je kampu „Sila prati hrabre” za decu bez roditeljskog staranja u organizaciji Džedajskog pokreta. U džedajskom kampu na Vlasinskom jezeru bi trebalo da se nađe dvadesetoro dece bez roditeljskog staranja, a članovi niškog udruženja žele da rade na njihovoj socijalnoj inkluziji. „Deca koja se nađu u hraniteljskim porodicama dobiju smeštaj, hranu i nekakvu atmosferu porodice, ali se slabo uključuju u radionice, edukacije koje će im pomoći da dalje planiraju život”. Različiti predavači će deci objasniti pisanje CV-a, osnove poslovne komunikacije i razvijanje ideja. Ne žele da to bude standardni letnji kamp već žele da decu nauče i nečemu korisnom. Džedaji su se u Nišu prvi put okupili 2013. godine, ali su se kao udruženje registrovali četiri godine kasnije. Iako ih je okupila ljubav prema kultnoj naučnofantastičnoj franšizi, niški džedaji su shvatili da mogu da rade nešto više od promocije pop kulture, te su vrlo brzo krenuli u organizaciju humanitarnih akcija. Njihov cilj je da predstave džedaje koji prevazilaze sebe i pomeraju svoje granice, i na taj način, svojim delima inspirišu ostale da se uključe.

error: