Izložba radova Nedelja stvaralaca evropske baštine

Izložba radova Nedelja stvaralaca evropske baštine

U projekcionoj sali Logora na Crvenom krstu u ponedeljak 23. septembra otvorena је izložba učeničkih radova koji se bave promocijom kulturne baštine Srbije.

Izložbu Nedelja stvaralaca evropske baštine (European Heritage Makers Week) čine video, štampani i PowerPoint radovi nastali na istoimenom konkursu čiji je inicijator Savet Evrope. Konkurs je, po prvi put u Srbiji, sproveden u saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekcije muzejskih pedagoga Muzejskog društva Srbije.

Konkurs Nedelja stvaralaca evropske baštine bio je namenjen deci i mladima od 12 do 18 godina. Od učesnika se tražilo da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to postave fotografiju koja predstavlja njihovu priču. Tokom ovog perioda, deca su aktivno istraživala i upoznavala kulturnu baštinu svoje okoline, otkrivala svoje poreklo i povezanost sa baštinom na evropskom nivou.

Na konkurs su prijavljena 43 rada. Žiri koji je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije izabrao je 5 radova koji su poslati kao predstavnici Srbije za dalje takmičenje. Prilikom izbora najzanimljivijih priča prioritet je dat radovima u kojima je jasno vidljiv lični doživljaj dece prema kulturnom nasleđu koje su istraživali. U konačnom izboru najzanimljivijih priča o kulturnom nasleđu Evrope, dva od ukupno deset nagrađenih radova poslata su iz Srbije. To su: Vampires among the Serbs, autora Nikole Mihailovskog iz Niša i Ivo Andrić, autorke Mie Mitrović iz Beograda.

Svi radovi su vidljivi i na sajtu Dana evropske baštine https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/.

Izložba radova tvorena је u četiri grada: Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Kikindi. Realizaciju izložbi podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

error: