ZAOSTAVŠTINA PESNIKINJA GORDANE TODOROVIĆ I LJILJANE BIBOVIĆ

ZAOSTAVŠTINA PESNIKINJA GORDANE TODOROVIĆ I LJILJANE BIBOVIĆ

Poštovane kolege i saradnici,

U stalnoj Književno-memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković u Ulici Aleksandra Nenadovića 2a u petak 24. decembra 2021. u 18 časova biće održana promocija posebnog izložbenog segmenta pesnikinja Gordane Todorović i Ljiljane Bibović. Na promociji će govoriti pesnikinja i književna kritičarka Milica Milenković, koja je priredila sabrana dela Gordane Todorović.

Autorka postavke je Jelena Bogdanović, kustoskinja književne zaostavštine niškog Narodnog muzeja.

Zaostavštinu Gordane Todorović čini sveska sa rukopisom koja je bila pripremljena za štampu i prva izdanja četiri zbirke pesama koje je objavila za života.

Porodica Ljiljane Bibović poklonila je Narodnom muzeju Niš celokupnu zaostavštinu koju čine rukopisi pesama, prevodi i deo ličnih predmete ove pesnikinje.

Dobrodošli!

Gordana Todorović (1933–1979), značajna pesnikinja druge polovine XX veka, rođena je u selu Drajincu (opština Svrljig). Osnovnu školu završila je u Paraćinu, a gimnaziju u Nišu. U literarnom smislu, njene gimnazijske dane obeležilo je poznanstvo sa Brankom Miljkovićem i članstvo u Literarnoj družini Njegoš. Prve pesme objavila je u beogradskom Poletu (1950) kao učenica gimnazije, a zatim i prvu zbirku pesama Gimnaziski trenutak 1954. godine, za koju je dobila Brankovu nagradu. Potom slede zbirke pesama: Sunce (1959), Srce zavičaja (1965) i Ponosno klasje (1973). Posthumno su publikovani izbori iz njene poezije: Izabrane pesme (1984), Pesme (2004) i Krilate vatre (2011). Godine 2016. objavljena je njena peta zbirka pesama Cvrkuti jutara, kao posthumno izdanje. Sabrana dela (I–III) Gordane Todorović objavljena su 2018.godine, a naredne godine i zbirka pesama Živeti zbog pesme (Sabrane pesme iz Književnih novina 1974–1978) čime je napravljen značajan korak ka približavanju literarnog dela ove pesnikinje savremenim čitaocima. Bila je član Udruženja književnika Srbije. Od 1952. godine živela je u Beogradu, gde je i preminula 1979. Iza nje je ostala bogata književna zaostavština, kako u rukopisima tako i u značajnim književnim publikacijama. Deo zaostavštine Gordane Todorović, nalazi se u Narodnom muzeju Niš.

Ljiljana Bibović, (1937 – 1986) pesnikinja, prevodilac i esejista, rođena je u Skoplju. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Nišu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Grupi za engleski jezik i književnost 1962., magistrirala je 1966., a doktorirala 1973. godine. Radila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao vanredni profesor. Pored engleskog, vladala je francuskim, ruskim, nemačkim, italijanskim, španskim i mađarskim jezikom. Takođe, učila je i sanskrit, kako bi prevodila hinduističku poeziju. Kao pesnik ponikla je u niškom pesničkom krugu uz Branka Miljkovića i Gordanu Todorović. Poeziju je počela da piše i objavljuje 1964. godine. Objavljivala je u Gradini, Letopisu Matice srpske, Kosmosu (San Francisko) Berkeley Poets Cooperativ (Berkli). Za života objavila je dve zbirke pesma:Pod grčkim nebom (1979) i Čista zemlja (1979). Posthumno je objavljena njena zbirka pesama Zaustavljeni trenuci (2017) kao i izbor iz njene bogate književne zaostavštine Poezija – prevodi, dnevnik, eseji, 2019. godine. Tragično je preminula 1986. godine u Ohridu.Celokupnu zaostavštinu Ljiljane Bibović, njena porodica poklonila je Narodnom muzeju Niš.

error: