ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

Otvorena izložba

„Zaboravljeni junak – dr Vladan Đorđević“

U Nišu je 22. januara 2020. godine u Domu Vojske otvorena izložba „Zaboravljeni junak- dr Vladan Đorđević“ autorke Ivane Gruden Milentijević – kustoskinje Narodnog muzeja Niš. Izložba je otvorena na dan osnivanja Vojne bolnice i predstavlja svojevrsni kenotaf inicijatoru osnivanja ove ustanove i prvom upravniku bolnice dr Vladanu Đorđeviću.

U prigodnom kulturno – umetničkom programu govorili su predstavnici Vojske Srbije i upravnik Vojne bolnice Niš. O izložbi je govorio recenzent doc. dr Dejan Antić istakavši da je autorka uradila veoma dobar i značajan posao predstavljajući nepoznate ili manje poznate detalje iz života i rada dr Vladana Đorđevića.

Dr Đorđević je ličnost koja je obeležila poslednje decenije XIX veka u kulturnom i političkom životu Srbije. Kao državni stipendista završio je studije medicine u Bečua specijalizaciju hirurgije završava kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota. Tokom francusko-pruskog rata dr Đorđević je usavršavao hiruršku tehniku i proučavao vojnosanitetsku službu, što će mu po povratku u Srbiju,veoma značiti prilikom ustrojstva srpskog vojnog saniteta.

Inicijator je osnivanja mnogih društava i organizacija od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije. U političkoj karijeri ostao je upamćen kao veoma uspešan predsednik beogradske opštine, ministar prosvete i crkvenih pitanja i zastupnik ministra privrede u Vladi Nikole Hristića. Bio je diplomata u Atini i Carigradu i konačno predsednik Vlade.

Pored dela iz istorije medicine dr Vladan Đorđević je pisao pripovetke, romane, istorije, putopisne reportaže, kozerije, kritike, recenzije, nekrologe i dr. Ostao je upamćen i kao pokretač i urednik časopisa „Otadžbina“ koji je sa prekidima izlazio od 1875-1892 godine.

Nakon kulturno – umetničkog programa gospođa Gruden Milentijević imala je autorsko vođenje kroz izložbu.

Slike sa otvaranja:

error: