ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ, GOSTOVANJE U KRALJEVU

ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ, GOSTOVANJE U KRALJEVU

Dana 8. oktobra u 13 sati u Narodnom muzeju Kraljevo otvara se izložba kustoskinje Narodnog muzeja Niš Ivane Gruden Milentijević 

ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

O izložbi:

Jovan Stejić i Vladan Đorđević – lekari i osnivači stubova modernog društva u obnovljenoj Srbiji

Pružanje stručne pomoći bolesnim ljudima spada među najplemenitije profesije u svim periodima razvoja civilizacije i u svim istorijskim kontekstima. Tokom najtragičnijeg događaja u istoriji Kraljeva, masovnog streljanja civila 15 – 20. oktobra 1941. godine, među 2196 do sada popisanih žrtava, bilo je tri lekara (Stevan Ber, Mileva Karajović i Vlastimir Nikodijević), tri farmaceuta (mr Miodrag Marković, Živojin Krainčanić i Gojko Darić) i dva studenta medicine (Dobrivoje Jović i Branislav Milovanović). U spomen na njih i u znak  poštovanju prema jednoj od najhumanijih profesija, u godini svetske borbe protiv pandemije, Narodni muzej Kraljevo u saradnji sa Arhivom Šumadije Kragujevac, Narodnim muzejem Niš i Vojnom bolnicom u Nišu, priređuje gostovanje dve izložbe, o dva istaknuta lekara, koji su u velikoj meri institucionalizovali  zdravstvo u našoj zemlji krajem 19. i početkom 20. veka, svojim svestranim medicinskim, književnim i političkim radom doprinoseći sveukupnom razvoju Srbije.

Dr Jovan Stejić (1803 – 1853), prvi Srbin doktor medicine, iz Habzburške monarhije dolazi da radi u obnovljenoj Srbiji. Postaje tvorac srpske medicinske terminologije, začetnik transfuziologije, prvi srpski antropolog i glavni sekretar Državnog sovjeta. Jedan je od osnivača srpskog građanskog saniteta, izdavač prvog medicinskog spisa u Srbiji 1831. godine i autor više stručnih i književnh dela iz različitih oblasti. 

Dr Vladan Đorđević (1844 – 1930), lekar, književnik, član Srpske kraljevske akademije, diplomata i političar. Pokrenuo je osnivanja mnogih društava i organizacija, od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije, Vojna bolnica u Nišu i Društvo Crvenog krsta Srbije. Zbog njegovih brojnih zasluga, Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu „Godinom akademika Vladana Đorđevića“.

error: