Gvozdeni puk

Gvozdeni puk

NARODNI MUZEJ TOPLICE I NARODNI MUZEJ NIŠ

Izložba

DRUGI PEŠADISJKI PUK 1. POZIVA „KNJAZ MIHAILO“ GVOZDENI PUK

Galerija Sinagoga – Niš

28.01.2016.-18.02.2016.

U toku oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine, Srbija je mobilisala oko 100 pešadijskih, konjičkih i artiljerijskih pukova. Sve ove ratne jedinice su hrabro i požrtvovano, uz velike gubitke, izvršile svoju patriotsku dužnost prema otadžbini.

Međutim, samo je jedan puk, zbog svoje legendarne hrabrosti, kao najbolji puk srpske vojske dobio počasni naziv GVOZDENI PUK, bio je toDrugi pešadijski puk ,,Knjaz Mihailo’’ prvog poziva, koji je mobilisan u Prokuplju početkom oktobra 1912. godine od ljudstva sa područja prokupačke okružne pukovske komande. Sačinjavali su ga vojni obvezniciod 21. do 31. godine života.

Ratna zastava Drugog pešadijskog puka prvog poziva ,,KnjazMihailo’’, koji je nosio počasni naziv ,,Gvozdeni puk’’, bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci. Pukovskoj zastavi pripala su sledećao dlikovanja:

  • Karađorđeva zvezda sa mačevima II reda,
  • Karađorđeva zvezda sa mačevima III reda,
  • Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda,
  • Orden Belog orla III reda,
  • Zlatna medalja za hrabrost i

Drugi pešadijski puk je najodlikovanija jedinica u srpskoj vojsci. Iz Drugog pešadijskog puka 208 nosilaca Karađorđeve zvezda sa mačevima i 36 dvostrukih nosilaca. I druga ratna odlikovanja kitila su grudi junaka ,,Gvozdenogpuka”, boraca za oslobođenje Srbije iz Toplice, Jablanice i Zaplanja.

error: