ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП “ДИНАСТИЈА ОБРЕНОВИЋ И ПРОГЛАШЕЊЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ”

ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП “ДИНАСТИЈА ОБРЕНОВИЋ И ПРОГЛАШЕЊЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ”

„Скуп са међународним учешћем „Династија Обреновић и проглашење Краљевине Србије“ организовао је Народни музеј Ниш у сарадњи са Центром за историјска истраживања Филозофског факултета у Нишу и Огранком Српске Академије Наука и Уметности у Нишу. Пројекат је реализован средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Мени лично, као историчару, увек је био интригантан период владавине Обреновића, посебно време краља Милана. Контроверзе, које су пратиле Обреновиће, никако нису могле да потисну њихове огромне заслуге на војном и политичком плану. Постигнута је државност, проширена територија, успостављене дипломатске везе, Србија уређена према демократским мерилима тога доба, постигнута владавина закона. Проглашење Краљевине била је круна дипломатских и војних напора Србије али и резултат државничке визије Обреновића.

Стеван Сремац, и сам учесник ратова за ослобођење Ниша и поштовалац Обреновића, упоредио је краља Милана са Шекспировим краљем Лиром, који после свега доброг што је учинио остаје разочаран и сам.

Без обзира на све, дела Обреновића су видљива и данас, а поуке, које можемо извући сежу и у наше време, што овом скупу даје актуелност.

Желела бих посебно да поздравим наше госте из иностранства, који ће дати виђење овог историјског периода из свог ракурса и тиме допринети његовом бољем сагледавању“.

Из поздравног обраћања Марине Влаисављевић, историчарке, музејске саветнице Народног музеја Ниш, која је уједно била и руководилац пројекта.

error: