Потресна прича о страшном убиству Шимона Абелеса

Потресна прича о страшном убиству Шимона Абелеса

Дана 28. октобра у 18 сати у Галерији Синагога (Давидова 2) отвара се изложба

„Потресна прича о страшном убиству Шимона Абелеса“

У сарадњи са Савезом јеврејских општина Србије Народни музеј Ниш има част да угости ову изложбу. Кроз „Потресну причу о страшном убиству Шимона Абелеса” водиће Вас аутор истоимене књиге Марек Томан.

О изложби:

Године 1694. у Прагу је протекао један, речено данашњим речником, сензационални процес, који је будно пропраћен од стране широке јавности. Јеврејски трговац Лазар Абелес био је оптужен за убиство свог сина Шимона – повод је био што је дечак наводно хтео да приступи хришћанству. Процес је био праћен притиском државних органа који су наметали једну верзију догађаја, али и медијском кампањом у виду летака. Писац Марек Томан у свом роману Потресна прича о страшном убиству Шимона Абелеса (Арго 2014) представио је своју верзију догађаја; овај догађај проживљава штампар Херман, јеврејски конвертит, који је морао да учествује у штампању летака.

Марек Томан је рођен 1965. године у Прагу, а након студија филозофије на Филозофском факултету Карловог универзитета радио је од 1992. до 1997. године у књижевној редакцији Чешког радиа, а од 1998. године ради у Министарству спољних послова Републике Чешке. Марек Томан је издао неколико књига поезије и неколико романа. Једна од његових књига за децу Můj Golem(Арго 2010) носи ознаку White Raven– изванредне дечије књиге. У Републици Чешкој била је номинована за награду Magnesia Litera. Са књигом Потресна прича о страшном убиству Шимона Абелеса (Арго 2014) писац је већ имао низ наступа у културним центрима, библиотекама и на фестивалима.

Изложба је отврорена у суботу и недељу од 10 до 15 сати. Улаз слободан.

error: