ОСТАВА ИЗ КАМЕНИЦЕ, III ВЕК

ОСТАВА ИЗ КАМЕНИЦЕ, III ВЕК

Велика остава новца пронађена је 1936. године на јужној падини висоравни Виник, у селу Каменица, општина Ниш недалеко од пута који води према Каменици. Новац је нађен на дубини 0,40-0,50 м у темељима једне веће грађевине која је страдала у пожару. Први налаз пронађен је јануара 1936. године при риљању земљишта за виноград на имању Тодора Мишића. Новац је био у земљаном суду висине око 0,40 м који се одмах при вађењу распао. Суд је био покривен опеком са урезаном представом коња и пса у трку. Oд овог налаза музеј у Нишу набавио је око 20 кг.

   Други налаз новца пронађен је марта месеца исте године, на 40 м удаљености од првог налаза, на имању Ђорђевића. Налаз је садржао око 23 кг римских денара.И овај налаз био је похрањен у земљаном суду исте висине који се, такођe, није сачувао, али на дубини 0,70 м. Музеј у Нишу није успео да набави ниједан примерак новца из овог другог дела налаза.

   Део овог налаза из Каменице, који се налазиo у музеју у Нишу, страдао је за време II светског рата, када је зграда музеја бомбардована. Данас се у музеју чува део од првог налаза који садржи око 4000 комада римскoг сребрног новца. Поред денара из доба Републике заступљени су и денари 28 владара и чланова владарских породица од Нерона до Александра Севера.

   Ова остава представља најзначајнији налаз из Ниша и околине и једна је од највећих остава римског новца. Један део овог блага налази се и у Народном музеју у Београду. Нaжалост, највећи део налаза отишао је у музејске и приватне колекције широм света.

error: