МУЗЕЈИ ЗА 10 – НОВИ ИЗАЗОВИ

МУЗЕЈИ ЗА 10 – НОВИ ИЗАЗОВИ

У Kњижевно – меморијалној поставци Сремац / Миљковић уз све прописане епидемиолошке мере одржан је састанак координационог тима манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 – др Биљане Ђорђевић из Народног музеја у Београду и Славка Спасића из Завода за проучавање културног развитка са директорима и представницима музеја, галерија и библиотека из Ниша, Лесковца, Крушевца, Врања, Пирота, Прокупља и Зајечара.

Поздравну и уводну реч у име домаћина дао је др Жељко Анђелковић, организатор музејских активности Народног музеја Ниш нагласивши важност заједничког промишљања у вези са свим изазовима који су испред музеја а који се односе на рад са публиком у измењеним околностима.

Координатори Славко Спасић и др Биљана Ђорђевић осврнули су се на кратак историјат манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10, на њен одјек у публици и на велику улогу који музеји имају или би требало да имају у културном животу локалне заједнице. Подсетили су све колеге на прву манифестацију одржану 2015. године и њен пут до 2019. године и заједно поставили питања за дискусију како ћемо даље и како ће изгледати манифестација ове 2020. године.

У дискусији свих учесника размењена су мишљења у вези са организацијом манифестације, са изазовима који су пред нама обзиром на епидемиолошку ситуацију а дати су и неки предлози о томе како да музеји и њихове збирке постану видљивији.

Након састанака координационог тима са представницима музеја у већим градовима Србије знаће се више о овогодишњој манифестацији која би требало да се одржи од 9 до 15. новембра а мото је МУЗЕЈИ ЗА ЈЕДНАКОСТ: РАЗНОЛИКОСТ И ИНКЛУЗИЈА.

Фотографије са састанка:

error: