МИЛОВАН КРСТИЋ

МИЛОВАН КРСТИЋ

Дана 18. фебруара 2020. у 13 сати у Галерији Медија центра „Одбрана“ при Дому Војске Србије у Београду отвара се изложба 

МИЛОВАН КРСТИЋ

Ауторка изложбе и каталога је историчарка уметности Мара Макарић, музејска саветница нишког Народног музеја. 

Милован Крстић припада генерацији српских вајара која је завршила школовање пред Други светски рат, а своје праве уметничке вредности показала непосредно по ослобођењу. Након дипломирања на Државној уметничкој школи у Београду 1933, више од једне деценије провео је као ликовни педагог и скулптор у родном крају. Одмах после Другог светског рата укључио се у ликовни миље Београда, где је остао до краја живота. Оставио је за собом изузетан опус од преко 600 скулптура, насталих у више од седам деценија стваралачког рада.

Самостално је излагао двадесетак пута у Београду, Нишу, Бијељини и Будви, а на колективним изложбама учествовао је од 1944. године. Студијски је боравио у Паризу, Риму, Лондону, Софији, Лењинграду, Москви, Амстердаму и Њујорку. Добитник је значајних награда и признања: Сребрне плакете Града Београда, Повеље Друштва ликовних педагога Београда, Повеље УЛУС-а, а одликован је и Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима.

Изложбу ће отворити Никола Кусовац, историчар уметности, музејски саветник Народног музеја у Београду у пензији, а присутнима ће се обратити потпуковник Биљана Пашић, директор Медија центра „Одбрана”, Ненад Спасић, директор Народног музеја Ниш и Мара Макарић, музејска саветница, ауторка изложбе и монографије.

Заљубљеници вајарства моћи ће у Великој галерији Дома Војске Србије до 7. марта 2020. године да посете репрезентативну изложбу значајног југословенског и српског вајара Милована Крстића. Изложба обухвата око 70 дела, од укупно 136 колико се налази у легату у нишком музеју, као и фото и архивску документацију уметника.

error: