Изложба радова Недеља стваралаца европске баштине

Изложба радова Недеља стваралаца европске баштине

У пројекционој сали Логора на Црвеном крсту у понедељак 23. септембра отворена је изложба ученичких радова који се баве промоцијом културне баштине Србије.

Изложбу Недеља стваралаца европске баштине (European Heritage Makers Week) чине видео, штампани и PowerPoint радови настали на истоименом конкурсу чији је иницијатор Савет Европе. Конкурс је, по први пут у Србији, спроведен у сарадњи Министарства културе и информисања Републике Србије и Секције музејских педагога Музејског друштва Србије.

Конкурс Недеља стваралаца европске баштине био је намењен деци и младима од 12 до 18 година. Од учесника се тражило да посете музеј, галерију, споменик, парк, библиотеку, филмски центар, знаменито место, археолошки или неки други локалитет који се бави наслеђем; осмисле причу, направе видео рад, цртеж, слику на платну, графички рад, илустрацију или стрип о изабраном експонату, теми или локалитету и уз то поставе фотографију која представља њихову причу. Током овог периода, деца су активно истраживала и упознавала културну баштину своје околине, откривала своје порекло и повезаност са баштином на европском нивоу.

На конкурс су пријављена 43 рада. Жири који је формирало Министарство културе и информисања Републике Србије изабрао је 5 радова који су послати као представници Србије за даље такмичење. Приликом избора најзанимљивијих прича приоритет је дат радовима у којима је јасно видљив лични доживљај деце према културном наслеђу које су истраживали. У коначном избору најзанимљивијих прича о културном наслеђу Европе, два од укупно десет награђених радова послата су из Србије. То су: Vampires among the Serbs, аутора Николе Михаиловског из Ниша и Иво Андрић, ауторке Мие Митровић из Београда.

Сви радови су видљиви и на сајту Дана европске баштине https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/.

Изложба радова отворена је у четири града: Нишу, Крагујевцу, Београду и Кикинди. Реализацију изложби подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

error: