МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ

МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ

Дана 1. септембра 2021. у 19 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) отвара се изложба

МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ

Ауторка изложбе је историчарка уметностигоспођа Виолета Томић, виша кустоскиња Фондације „Миленин дом“ – ГалеријаМилена Павловић Барилли у Пожаревцу.

О изложби:

Изложба уметничких дела Милене Павловић Барили, једне од најзначајнијих сликарки четврте деценије XX века у Европи обухвата пресек Милениног уметничког опуса од 1924. до 1945.године.

Изложбу чине два дела: од којих први сликарски обухвата радове из раног периода којим се завршава њено школовање до 1928. године као и радове такозваног линеарног периода (1931 – 1936), када се потпуно окреће свету између сна и јаве, свету надреалног и метафизичког.Тај део изложбе употпуњен је личним предметима уметнице.

Између осталих слика нишка публика ће моћи да види и ремек дело Аутопортрет са велом из 1939. године, који представља својеврсну аутобиографију.

У другом делу изложбе су радови у области примењене уметности –модне креације и илустрације, као и хаљине израђене по Милениним идејним решењима из збирке Галерије Милене Павловић Бариллиу Пожаревцу, родном граду уметнице.

Овом изложбом Галерија Милена Павловић Бариллипредставља нишкој публици један изузетно значајан део националне културне баштине.

О Милени:

Милена је рођена у Пожаревцу, 5. новембра 1909. године као једино дете у браку образоване Пожаревљанке Данице Павловић и италијанског композитора, музичког критичара и путописца Бруна Барилија(Бруно Барилли). Живот јој је био кратак и необичан, испуњен сањарењем, радом и неспокојем.

У Пожаревцу је углавном провела детињство где је и прве цратчке часове добила од настваника Јосипа Вучетића. У Београду је уписала Уметничку школу а потом одлази на Уметничку академију у Минхену.

Почетак Милениног сликарства је везан за академско учење, за људе и природу који су је окруживали: Младић у плавој кошуљи, Градиштански свирачи, Портрет Бранке Јоцић, Портрет мајке са зеленим шалом, али и за филмске звезде.Са филмском уметношћу Милена се упознаје на двору свог рођака краља Александра Карађорђевића, код кога је заједно са мајком Даницом живела док је похађала Уметничку школу у Београду.Инспирисана филмским гламуром слика Жозефину Бејкер, Египатску играчицу,Барок,где је насликала Рудолфа Валентина као војводу од Шартра у филму Господин Бокаир.

Октобра 1932. излаже у Римској уметничкој галерији, чијем су отварању присуствовали најпознатија имена из света уметности, политичари, људи из високог друштва.

У италијанском листу Квадривио1934. први пут објављује своје песме.Уочи Другог светског рата– августа 1939. године одлази у Њујорк, да би присуствовала великој изложби надреалиста.Поред рада на чистој уметности, Милена је у САД била ангажована и на комерцијалом дизајну, пре свега као илустратор најугледнијих америчких модних часописа Вог,Харперс базар,Шарм,Гламур и други.

Милену је издало срце 6.марта 1945.године у Њујорку.Урна са посмртним остацима пренета је 1947.годинеу Рим где је похрањена на гробљу Цимитеро ацаттолицо дегли страниери.Ту су касније сахрањени и њен отац Бруно (1952) и мајка Даница (1965).

Галерија је отворена сваког дана од уторка до петка од 12 до 19 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је галерија затворена за посетиоце.

Улаз слободан.

Добро дошли!

error: