АПРИЛ ЈЕ МЕСЕЦ НАШ

АПРИЛ ЈЕ МЕСЕЦ НАШ

Не постоје прецизни подаци када је први април постао Међународни дан шале – негде се помиње и стари Рим. Зна се да се на тај дан 1924. године родио Capo Comico наших дана Миодраг Петровић Чкаља а 1933. године, баш 1. априла, основан је Народни музеј Ниш као Историјско-етнографски музеј.

Од првих сањарења визионара који су желели да сачувају културно наслеђе Ниша прошло је 90 година. Наших и ваших деведесет година током којих смо се сусретали, расли и (о)старили заједно.

И све је почело са вама драге Нишлије – без дародаваца не би било Музеја. То су били људи великог срца који су поклањали предмете који формирају колекције нумизматике, археологије, историје уметности.

Како су даривали нас тако ћемо и ми даривати све наше грађане и госте града: од 29. марта до 1. априла сви наши објекти биће бесплатно доступни за све индивидуалне посетиоце града.

Даривања су лепа и неопходна како би се кругови доброте и лепоте ширили тако ће посебно тих дана сви посетиоци бити позвани да у складу са својим могућностима донирају новац за НУРДОР – за најмлађе онколошке пацијенте – децу која се лече на Дечијој интерној клиници Универзитетског клиничког центра Ниш.

4. априла 2023. године у 13 сати у Галерији „Синагога“ отварамо изложбу ДАРОДАВЦИМА У ЧАСТ.

То ће бити прича о вама и нама кроз време. Кроз првих 90 година.

Видимо се у нашем Музеју!

Април је месец наших сусрета!

error: