Narodni muzej Niš

Gostovanja naših izložbi

BRANKO MILJKOVIĆ, PISMA I POSVETE /IZ ZAOSTAVŠTINE/

U četvrtak 25. aprila u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“, Narodni muzej Niš, priredio je izložbu Branko Miljković, pisma i posvete /iz zaostaavštine/ Izložba je otvorena u prostoru galerije biblioteke,u okviru gradske manifestacije Disovo proleće. Povod za ovu izložbu je i jubilej, devedest godina od rođenja Branka Miljkovića. Autor izložbe je kustos Narodnog muzeja Niš, Jelena Bogdanović. Izložba će biti otvorena do 23. maja 2024. godine.


OTVORENA IZLOŽBA „VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA“

Dana 20. septembra 2021. godine u 18 sati u Narodnom muzeju Toplice otvorena je izložba „VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA“ a jedan od autora je i viši kustos arheolog Narodnog muzeja Niš Tatjana Trajković Filipović.

Posetioci će do 20. oktobra biti u prilici da uživaju u izložbi koja nas vraća u daleku prošlost a na postavci su izložene neolitske figurine, kultni predmeti i drugi prateći arheološki materijal.

Izložba je finansirana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a premijerno je prikazana u Nišu februara 2020. godine.


OTVORENA IZLOŽBA „VAJAR MILOVAN KRSTIĆ“ U NEGOTINU

Poštujući sve epidemijske mere u Negotinu je, u okviru 55. Mokranjčevih dana, u Galeriji Hajduk Veljko Muzeja Krajine otvorena izložba „Vajar Milovan Krstić“ autorke Mare Makarić – istoričarke umetnosti i muzejske savetnice Narodnog muzeja Niš.

Pored autorke otvaranju su prisustvovali v.d.direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac kao i direktori Muzeja Krajine Ivica Trajković i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Jovanka Stefanović Stanojević.

Na izložbi je predstavljeno preko trideset radova (skulpture, reljefi – plakete i medalje, crteži i akvareli) od ukupno 136 koje sečuvaju u Narodnom muzeju Niš. Izložba je otvorena do 8. oktobra 2021. godine a ulaz je slobodan.


ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ, GOSTOVANJE U KRALJEVU

U cilju upoznavanja šire javnosti sa likom i delom dr Vladana Đorđevića, izložba “Zaboravljeni junak-dr Vladan Đorđević” otvorena je u Narodnom muzeju Kraljevo, u prisustvu zvaničnika grada, Srpske pravoslavne crkve, predstavnika Vojske Srbije, Crvenog krsta Kraljeva i građana Kraljeva.

Istovremeno je u  Muzeju  postavljena i izložba posvećena Jovanu Stejiću, prvom Srbinu doktoru medicine u  obnovljenoj Srbiji.  Ovim izložbama prikazan je  razvoj medicine na prostoru Srbije  tokom čitavog XIX veka.

Prisutne je pozdravio direktor Narodnog muzeja u Kraljevu gospodin Darko Gučanin, istakavši zadovoljstvo  i zahvalnost što je ustanova  u prilici da pod svojim krovom otvori  izložbe posvećene velikanima srpske medicine.

O liku i delu Jovana Stejića, prisutnima su se obratili autori Nenad Karamijalković i  Slavko Stepanović. Ivana Gruden Milentijević, istoričarka Narodnog muzeja Niš, autor izložbe i kataloga  o dr Vladanu Đorđeviću, sledeći hronologiju njgovog dela, ukazala je na svestranost ličnosti koja je obeležila poslednje dekade XIX veka u političkom i kulturnom životu Srbije. O Vladanu Đorđeviću, i istraživačkom radu autora i saradnika prilikom pripreme izložbe govorioje i doc. dr Dejan Antić, sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Fotografije sa otvaranjanja izložbe:


MILOVAN KRSTIĆ

U prisustvu velikog broja građana i ljubitelja umetnostiu Medija centru Odbrana u Beogradu otvorena je 18. februara 2020. godine izložba Narodnog muzeja Niš MILOVAN KRSTIĆ. Autorka izložbe i kataloga je istoričarka umetnosti Mara Makarić – muzejska savetnica niškog Narodnog muzeja.

Direktor Narodnog muzeja Niš gospodin Nenad Spasićpozdravio je sve prisutne i podsetio na značaj dela koje je Milovan Krstić darovao niškom muzeju. Ujedno se izahvalio na saradnji Medija centru Odbrana. O samom umetniku govorila je istoričarka umetnosti Mara Makarić podsetivši da je Krstić radio sa svim materijalima koji su postojali: sa mermerom, drvetom pa čak i sa bakrom naglasivši da je on bio jedan od najangažovanijih posleratnih umetnika koji je ostavio vidljiv trag u istoriji jugoslovenske i srpske skulpture.

Direktorka Medija centra Odbrana potpukovnik Biljana Pašić u svom obraćanju je naglasila da je Krstić jedan od retkih koji su bili kadri da podjednako uspešno stvaraju monumentalna i memorijalna dela, ali i medalje, plakete manjih dimenzija, skulpture u duhu realizma, baš kao i crteže i akvarele.

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Nikola Kusovac rekavši da je stvaralaštvo Milovana Krstića  poklapa sa uzletom srpske skulpture te naveo da se njegova veličina ogleda u tome što je nenadmašno vladao zanatom i što je u osnovi ostao vezan za slikarsku materiju i za čoveka.

Izložba je otvorena do 7. matrta 2020. godine. Ulaz je slobodan.

Slike sa otvaranja:


GOSTOVANJE NARODNOG MUZEJA NIŠ U BANJA LUCI

Izložba MEDIJANA – ZADUŽBINA KONSTANTINA VELIKOG otvorena je u prisustvu velikog broja posetilaca u Muzeju Republike Srpske u Banja Luci 28. novembra 2019. godine. Autor izložbe je muzejski savetnik arheolog Vesna Crnoglavac.

Otvaranju izložbe prisustvovao je generalni konzul Srbije u Banja Luci gospodin Vladimir Nikolić. Uvodnu reč dao je direktor Narodnog muzeja Republike Srpske gospodin Miladin Savić potsetivši i na Protokol o saradnji koji je potpisan sa Narodnim muzejom Niš novembra 2018. godine. Vesna Crnoglavac – autor izložbe i pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš zahvalila se na gostoprimstvu i podsetila sve prisutne na značaj arheološkog lokaliteta Medijana i na značaj kulturnog povezivanja Niša i Banja Luke. Prisutnima se obratila i mr Vesna Kotur – načelnica Odjeljena za zaštitu kulturnog nasleđa Republike Srpske zahvališvši autorki i Narodnom muzeju Niš na izložbi uz uverenje da je ovo samo početak plodonosne saradnje ove dve značajne institucije kulture.

Na samoj izložbi predstavljeni su neki od najznačajnijih artefakata u vezi sa Medijanom a prvi put je predstavljena i maketa Konstantinove vile u Medijani.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2020. godine.

Slike sa otvaranja:


Likovna kolonija Sićevo 1964–1969.

Izložba Narodnog muzeja Niš LIKOVNA KOLONIJA SIĆEVO 1964 – 1969 otvorena je 8. oktobra 2015. u Beogradu u Medija centru ODBRANA. Autor izložbe je istoričarka umetnosti Mara Makarić – viši kustos Narodnog muzeja Niš. Otvaranju je prisustvovao veliki broj građana, umetnika, kao i profesora istorije umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na samom otvranju govorio je zamenik direktora Medija centra ODBRANA Zoran Krupeš, zatim direktor Narodnog muzeja Niš Slaviša Popović, istaknuti istoričar umetnosti Nikola Kusovac koji je ujedno i recezent kataloga, Uglješa Rajčević – organizator i višegodišnji učesnik Kolonije i Mara Makarić – autor izložbe.

Ova izložba je još jedan od načina promovisanja kulturnog blaga koje u svojim zbirkama čuva Narodni muzej Niš.

error: