Potresna priča o strašnom ubistvu Šimona Abelesa

Potresna priča o strašnom ubistvu Šimona Abelesa

Dana 28. oktobra u 18 sati u Galeriji Sinagoga (Davidova 2) otvara se izložba

„Potresna priča o strašnom ubistvu Šimona Abelesa“

U saradnji sa Savezom jevrejskih opština Srbije Narodni muzej Niš ima čast da ugosti ovu izložbu. Kroz „Potresnu priču o strašnom ubistvu Šimona Abelesa” vodiće Vas autor istoimene knjige Marek Toman.

O izložbi:

Godine 1694. u Pragu je protekao jedan, rečeno današnjim rečnikom, senzacionalni proces, koji je budno propraćen od strane široke javnosti. Jevrejski trgovac Lazar Abeles bio je optužen za ubistvo svog sina Šimona – povod je bio što je dečak navodno hteo da pristupi hrišćanstvu. Proces je bio praćen pritiskom državnih organa koji su nametali jednu verziju događaja, ali i medijskom kampanjom u vidu letaka. Pisac Marek Toman u svom romanu Potresna priča o strašnom ubistvu Šimona Abelesa (Argo 2014) predstavio je svoju verziju događaja; ovaj događaj proživljava štampar Herman, jevrejski konvertit, koji je morao da učestvuje u štampanju letaka.

Marek Toman je rođen 1965. godine u Pragu, a nakon studija filozofije na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta radio je od 1992. do 1997. godine u književnoj redakciji Češkog radia, a od 1998. godine radi u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Češke. Marek Toman je izdao nekoliko knjiga poezije i nekoliko romana. Jedna od njegovih knjiga za decu Můj Golem(Argo 2010) nosi oznaku White Raven– izvanredne dečije knjige. U Republici Češkoj bila je nominovana za nagradu Magnesia Litera. Sa knjigom Potresna priča o strašnom ubistvu Šimona Abelesa (Argo 2014) pisac je već imao niz nastupa u kulturnim centrima, bibliotekama i na festivalima.

Izložba je otvrorena u subotu i nedelju od 10 do 15 sati. Ulaz slobodan.

error: