POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU SANU I NARODNOG MUZEJA NIŠ

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU SANU I NARODNOG MUZEJA NIŠ

Dana 4. septembra 2017. godine u ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu potpisan je Protokol o saradnji između Narodnog muzeja Niš i SANU. Protokol su potpisali predsednik ogranka SANU u Nišu akademik Ninoslav Stojadinović i v. d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić.

Jedna od uloga SANU je da promoviše i podstiče razvoj kulture i umetnosti ne samo u Nišu nego i u celom regionu jugoistočne Srbije. Mi smo već imali neku saradnju sa Narodnim muzejom – koristili smo prostor sinagoge za naše koncerte i izložbe ali to je bio samo početak a u planu su ambiciozniji projekti – rekao je prilikom potpisivanja akademik Stojadinović.

V.d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić prilikom potpisivanja Protokola o  programskoj saradnji između SANU i Narodnog muzeja Niš naglasio je da je to veoma značajan događaj za kulturu našega grada, kojim se predviđa partnerstvo u više segmenata a zarad predstavljanja kulturne baštine Niša na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. SANU odnosno njen ogranak u Nišu, kao značajna intelekualna i akademska institucija, ovim Protokolom ujedno promoviše Muzej i njegovu izuzetnu ulogu u očuvanju i dokumentovanju istorijskog nasleđa prezentacijom izuzetno bogatog muzejskog fonda – podseća Spasić.

Treba napomenuti da je 2004. godine u Galeriji SANU u Beogradu gostovala izložba Narodnog muzeja Niš Arheološko blago Niša i to je bila prva međusobna saradnja ove dve značajne institucije kulture

Prilikom potpisivanja najavljena su i prva dva izložbena projekta: Prvi projekat je studijska izložba: Stevan Sremac, akademik i književnik koja će biti postavljena u okviru stalne Književno- momorijalne postavke, u novom galerijskom prostoru, nedavno ustupljenom od grada Niša.

Drugi izložbeni projekat je iz fonda Zbirke Istorije umetnosti o velikanu srpskog slikarstva, rođenom Nišliji, pod nazivom: Borivoje Bora Stevanović, slikar i akademik. Ekskluzivno, po prvi put, biće izloženo dvanaest umetničkih slika izuzetne umetničke vrednosti.

Ovim kapitalnim izložbenim projektima SANU i Narodni muzej Niš započinju svoju programsku saradnju i otvaraju novu stranicu u kulturi grada Niša.

error: