MUZEJI ZA 10 – NOVI IZAZOVI

MUZEJI ZA 10 – NOVI IZAZOVI

U Književno – memorijalnoj postavci Sremac / Miljković uz sve propisane epidemiološke mere održan je sastanak koordinacionog tima manifestacije MUZEJI ZA 10 – dr Biljane Đorđević iz Narodnog muzeja u Beogradu i Slavka Spasića iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka sa direktorima i predstavnicima muzeja, galerija i biblioteka iz Niša, Leskovca, Kruševca, Vranja, Pirota, Prokuplja i Zaječara.

Pozdravnu i uvodnu reč u ime domaćina dao je dr Željko Anđelković, organizator muzejskih aktivnosti Narodnog muzeja Niš naglasivši važnost zajedničkog promišljanja u vezi sa svim izazovima koji su ispred muzeja a koji se odnose na rad sa publikom u izmenjenim okolnostima.

Koordinatori Slavko Spasić i dr Biljana Đorđević osvrnuli su se na kratak istorijat manifestacije MUZEJI ZA 10, na njen odjek u publici i na veliku ulogu koji muzeji imaju ili bi trebalo da imaju u kulturnom životu lokalne zajednice. Podsetili su sve kolege na prvu manifestaciju održanu 2015. godine i njen put do 2019. godine i zajedno postavili pitanja za diskusiju kako ćemo dalje i kako će izgledati manifestacija ove 2020. godine.

U diskusiji svih učesnika razmenjena su mišljenja u vezi sa organizacijom manifestacije, sa izazovima koji su pred nama obzirom na epidemiološku situaciju a dati su i neki predlozi o tome kako da muzeji i njihove zbirke postanu vidljiviji.

Nakon sastanaka koordinacionog tima sa predstavnicima muzeja u većim gradovima Srbije znaće se više o ovogodišnjoj manifestaciji koja bi trebalo da se održi od 9 do 15. novembra a moto je MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAZNOLIKOST I INKLUZIJA.

Fotografije sa sastanka:

error: