MILOVAN KRSTIĆ

MILOVAN KRSTIĆ

Dana 18. februara 2020. u 13 sati u Galeriji Medija centra „Odbrana“ pri Domu Vojske Srbije u Beogradu otvara se izložba 

MILOVAN KRSTIĆ

Autorka izložbe i kataloga je istoričarka umetnosti Mara Makarić, muzejska savetnica niškog Narodnog muzeja. 
Milovan Krstić pripada generaciji srpskih vajara koja je završila školovanje pred Drugi svetski rat, a svoje prave umetničke vrednosti pokazala neposredno po oslobođenju. Nakon diplomiranja na Državnoj umetničkoj školi u Beogradu 1933, više od jedne decenije proveo je kao likovni pedagog i skulptor u rodnom kraju. Odmah posle Drugog svetskog rata uključio se u likovni milje Beograda, gde je ostao do kraja života. Ostavio je za sobom izuzetan opus od preko 600 skulptura, nastalih u više od sedam decenija stvaralačkog rada.

Samostalno je izlagao dvadesetak puta u Beogradu, Nišu, Bijeljini i Budvi, a na kolektivnim izložbama učestvovao je od 1944. godine. Studijski je boravio u Parizu, Rimu, Londonu, Sofiji, Lenjingradu, Moskvi, Amsterdamu i Njujorku. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja: Srebrne plakete Grada Beograda, Povelje Društva likovnih pedagoga Beograda, Povelje ULUS-a, a odlikovan je i Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Izložbu će otvoriti Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu u penziji, a prisutnima će se obratiti potpukovnik Biljana Pašić, direktor Medija centra „Odbrana”, Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš i Mara Makarić, muzejska savetnica, autorka izložbe i monografije.

Zaljubljenici vajarstva moći će u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije do 7. marta 2020. godine da posete reprezentativnu izložbu značajnog jugoslovenskog i srpskog vajara Milovana Krstića. Izložba obuhvata oko 70 dela, od ukupno 136 koliko se nalazi u legatu u niškom muzeju, kao i foto i arhivsku dokumentaciju umetnika.

error: