ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

Povodom 142. godine postojanja i rada Vojne bolnice Niš

22. januara 2020. godine u 13 sati u Domu Vojske Srbije biće održana svečana akademija a potom otvorena izložba

ZABORAVLJENI JUNAK – DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

Autorka izložbe je istoričarka Ivana Gurden Milentijević, kustoskinja Narodnog muzeja Niš.

Izložba je posvećena dr Vladanu Đorđeviću – inicijatoru osnivanja Vojne bolnice u Nišu. Dr Đorđević je poznat i po tome što je bio prvi školovan hirurg u Srbiji i jedan od najdarovitijih učenika čuvenog bečkog profesora Bilrota . U Srbiju se vraća 1871. godine i svoju karijeru započinje kao vojni lekar. Bio je lični lekar tadašnjeg kneza Milana Obrenovića i svakako je figura koja je obeležila poslednje dekade 19. veka. Bio je uspešan i kao jedan od predsednika beogradske opštine.

Dr Vladan Đorđević je medicinu studirao u Beču pod uticajem Josifa Pančića čuvenog srpskog lekara i botaničara, a znanje hirurga usavršio u Francuskoj. Osnivač je Srpskog lekarskog društva, jedan od osnivača Crvenog krsta Srbije, bio je ministar prosvete u Vladi Nikole Hristića, poslanik Srbije u Atini, a potom i u Carigradu od 1894. godine, gde je doprineo postavljanju srpskih vladika u Makedoniji. Predsednik Vlade i ministar inostranih dela bio je od oktobra 1897. do jula 1900. godine. Preminuo je 1930. godine u sanatorijumu u Badenu.

U godini Vladana Đorđevića koju je proglasila SANU ova izložba je prva manifestacija u Republici Srbiji posvećena čuvenom lekaru.

.

error: