IN MEMORIAM RADOMIR ANTIĆ

IN MEMORIAM RADOMIR ANTIĆ

Narodni muzej Niš i Galerija Art55, dana 26. oktobra u 19 sati u Galeriji Sinagoga (ulica Davidova 2) i u Galeriji Art55 (ulica Ćirila i Metodija 17a)otvaraju retrospektivnu izložbu

In memoriam Radomira Antića

Svečano otvaranje održaće se u Galeriji Sinagoga sa početkom u 19 sati.

Autorka izložbe u Galeriji Sinagogai teksta monografije je istoričarka umetnosti Mara Makarić,muzejska savetnica Narodnog muzeja Niš.Postavku u Galeriji Art55 uradila je muzejska savetnica Radmila Kostić.

Dela Radomira Antića biće dosutpna javnosti u oba galerijska prostora do 17. novembra 2022. godine.

Na otvaranju će govoriti recenzent kataloga istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, muzejska savetnica Galerije „Čedomir Krstić“ iz Pirota.

O izložbi:

Povodom dvadesete godišnjice od smrti Radomira Antića (1929−2002),pravo je vreme da se potsetimo jednog od najangažovanijih slikara srpskog i jugoslovenskog slikarstva druge polovine XX veka. Izložba je organizovana u saradnji Narodnog muzeja i Galerije Art 55 iz Niša.

Tačno je pola veka od njegove prve samostalne izložbe slika, koju je davne 1952.godine, organizovala Omladinska galerija u Beogradu. U proteklim decenijama Antić je uspešno priredio preko pedeset samostalnih izložbi, a učestvovao je i na mnogo više kolektivnih, u zemlji i inostranstvu, što nam govori o njegovom stvaralačkom nagonu, upornosti i posvećenosti pozivu.

U okviru ovogodišnje izložbe biće predstavljeno osamdeset dva umetnička dela, koja su nastala u periodu od 1953. do 1999. godine.          

Izložene slike su iz porodične zaostavštine, te kolekcije Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, Galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu, kao i iz privatnih kolekcija. Prikupljena dela daće nam presek likovnog stvaralaštva Radomira Antića od posleratnog perioda do pred sam kraj njegovog života.

Pored slikarstva, povremeno se bavio i mozaikom, tapiserijom i unutrašnjom arhitekturom.Izveo je veliki broj tapiserija i keramičkih panoa koji i danas krase brojne kulturne institucije, radne oranizacije i stanove. Sačuvani su u manjem obimu crteži i po neka grafika. Takođe, neprocenjiv je bio i njegov rad u Industriji odećePrvi maj.

Ostavio je izuzetno dragocen slikarski opus, koji prevazilazi naše prostore.

Veliki deo svog umetničkog rada je još za života darivao našem gradu, poklonio je Sabornoj crkvi u Nišu ikonostas za krstionicu, učestvovao je u mnogobrojnim humanitarnim akcijama.

Radomir Antić, pripadaprvim generacijama srpskih slikara koji su u godinama posle Drugog svetskog rata završili školovanje na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.Njegov se duhovni i stvaralački profil formirao u vreme snažne demokratizacije umetnosti i udaljavanjaod tradicionalnih kanona.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce.

Ulaz slobodan.Dobro došli!error: