VELIKI RAT (1914–1918) U MEMOARIMA I RATNIM DNEVNICIMA

VELIKI RAT (1914–1918) U MEMOARIMA I RATNIM DNEVNICIMA

U prisustvu Gradonačelnika grada Niša, profesora univerziteta, kustosa, istoričara, filologa i drugih koji se bave pitanjem Velikog rata otvoren je naučni skup sa eđunarodnim učešćem VELIKI RAT (1914–1918) U MEMOARIMA I RATNIM DNEVNICIMA. Prisutnim zvanicama i učesnicima najpre se obratio prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu prof. dr Vlastimir Nikolić, zatim Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš a naučni skup je otvorio akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik ogranka SANU u Nišu. Uvodno predavanje održao je prof. dr Ljubodrag Dimić, dopisni član SANU, sa temom „Rat i sećanje“. Po otvaranju naučnog skupa, prešlo se na radni deo na kome su učesnici predstavljali svoje referate. Tokom dva dana održana su predavanja u vezi sa Velikom ratom i ličnim sećanjima onih koji su kroz njega prošli.

Obraćanje direktora Narodnog muzeja Niš Nenada Spasića:

„U ime Narodnog muzeja Niš srdačno pozdravljam sve učesnike skupa, kao i ostale uvažene goste i želim uspešan boravak i rad u prostoru Univerziteta.

Narodni muzej, povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta, Dana primirja u Prvom svetskom (Velikom) ratu i stogodišnjice oslobođenja Niša 12. oktobra 1918. godine, organizuje dvodnevni Naučni skup sa međunarodnim učešćem na temu: Veliki rat 1914–1918. u memoarima i ratnim dnevnicima. Pozdravljam uvažene goste, predsednika Programskog saveta prof. dr Ljubodraga Dimića, dopisnog člana SANU, i predsednika Organizacionog odbora dr Ljubodraga Ristića sa Balkanološkog instituta SANU, ali i ostale naučne saradnike i istorijske analitičare.    Za Naučni skup je prijavljeno više od 30 saopštenja na različite teme, ali je svima u fokusu viđenje Velikog rata, autora memoarskih zapisa i ratnih dnevnika, koji su nesporno značajni pisani izvori i autentična svedočanstva sa ciljem rasvetljavanja događaja i ličnosti u vihoru ratnih operacija.

Narodni muzej Niš je nastojao da predstavi različite autore koji su nam ostavili trajne pisane dokumente. U njima je sačuvana slavna istorija srpskog naroda i vojske, ali i sećanje na veliku pobedu protiv moćne Austrougarske i Nemačke u Velikom ratu.Ratni dnevnici i memoari, koje su ispisivali oficiri i stranci u našoj vojsci, ali najviše srpski seljaci i ratnici, nemi su svedoci ratnih dešavanja i stradanja vojske i naroda. Ali oni istovremeno predstavljaju i autentična svedočenja o Velikom ratu, u kome je Srbija izgubila oko 28% stanovništva, što je gotovo nezabeleženo u evropskoj i svetskoj istoriji ratovanja. Sva ta pitanja biće diskutovana na Naučnom skupu i smatram da je ovim projektom Narodni muzej doprineo jačanju kulture sećanja, a primereno se odužuje „div junacima”, koji nisu žalili živote za oslobođenje svoje otadžbine.Reprezentativnosti ovoga skupa svakako doprinose i njegovi učesnici, koji uživaju visoki ugled u istorijskoj nauci. Stoga, on predstavlja kulturni događaj od prvorazrednog nacionalnog ali i šireg značaja. Potvrda tome je podrška Ministarstva kulture i informisanja, Grada Niša i Univerziteta u Nišu, koji su pomogli organizaciju skupa.Koristim priliku da se zahvalim Zavičajnom muzeju Knjaževac i direktorki Mileni Micić, autorki izložbe „Sima Žikić – svedok ratnih stradanja”.

Još jednom Vas srdačno pozdravljam, želim uspeh u radu i prijatan boravak u Nišu!“

error: