Vesti

NACIONALNA NEDELJA MUZEJA

Od subote 14. maja i u Narodnom muzeju Niš održava se manifestacija MUZEJI ZA 10 u okviru Nacionalne nedelje muzeja. Tokom prve večeri kada se obeležavala i Evropska noć muzeja veliki broj Nišlijki i Nišlija posetio je objekte niškog Muzeja a deca su tokom prepodnevnih sati uživala u radionicama na otvorenom. Nacionalna nedelja muzeja održava se ove godine pod sloganom MOĆ MUZEJA i traje do 20. maja. Za sve individualne posetioce ulaz je besplatan. Narodni muzej Niš kao društveno odgovorna institucija kulture u saradnji sa NURDOR-om postavio je kutije na sve svoje objekte kako bi svi koji žele mogli da doniraju novac koji je namnjenen najmlađim onkološkim pacijentima koji se leče na Dečjoj internoj klinici UKC Niš.
Čekamo vas do 20. maja. Dođite i doživite “moć muzeja”.
Dobro nam došli!


IZA OBJEKTIVNOSTI – vizuelne metafore u nauci

U prisustvu ljubitelja umetnosti otvorena je 13. maja 2022. godine, kao uvod u Nacionalnu nedelju muzeja, izložba “IZA OBJEKTIVNOSTI – vizuelne metafore u nauci”. Na otvaranju su govorili Vesna Crnoglavac, v.d. direktorka Narodnog muzeja Niš istakavši veliko zadovoljstvo da je ovakva izložba predstavljena i u Nišu i da je niški Muzej domaćin iste. Dr Marko Umeljić, v.d. direktora Centra za promociju nauke uz zahvalnost domaćinima istakao je važnost da ovu, pomalo atipiču izložbu, vidi i niška publika. Autor izložbe i urednik časospisa Elementi Ivan Umeljić prisutnima se obratio govoreći o vizuelnim metaforama u nauci i kako su one ovde predstavljene. Uz niški Muzej oragnizator je i Niški kulturni centar.
Izložba je otvorena do 31. maja 2022. godine a ulaz je besplatan.
Slike sa otvranja:


OBAVEŠTENJE:

PO ODLUCI VLADE SRBIJE MASKE U ZATVORENIM PROSTORIJAMA VIŠE NISU OBAVEZNE ALI SE PREPORUČUJU. TA ODLUKA SE PRIMENJUJE I NA POSETE MUZEJU.