Ликовна колонија Сићево 1964-1969

Ликовна колонија Сићево 1964-1969

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА СИЋЕВO 1964 – 1969

уметничка дела из фонда Народног музеја у Нишу

АУТОР: Мара Макарић, виши кустос ист. уметности

ГАЛЕРИЈА “СРБИЈА”  25. 11. – 22.12. 2014.

Ликовна колонија Сићево је током свог постојања прерасла у препознатљиву манифестацију коју неизбежно помињeмо када говоримо о културној прошлости града Ниша. Поводом педесет година од њеног обнављања (1964 – 2014), Народни музеј Ниш (Одељење историје уметности) приредио је изложбу на којој су приказани изабрани радови из целокупног фонда уметничких дела везаних за првих шест година рада Ликовне колоније у Сићеву. Колонију је основала наша велика сликарка Надежда Петровић далеке 1905. године, тако да је то најстарија уметничка колонија на просторима Балкана.

У богатом ликовном фонду нишког Музеја (Збирка савремене уметности) чувa се осамдесет  осам уметничких дела насталих у Ликовној колонији Сићевo. Уметничка дела су настала у периоду од 1964. године, када  је и обновљен рад некадашње колоније, до 1970. године, од када старање о организовању Колоније и излагању радова преузима новооформљена Галерија савремене ликовне уметности у Нишу.

У том периоду је Народни музеј Ниш, као надлежна установа, био  непосредан организатор Колоније и традиционалних јесењих изложби, донираних и откупљених радова учесника Колоније.

Данашња изложба је прилика да се потсетимо на дела уметника који су стварали у Колонији у Сићеву пре 50 година. У том периоду у Сићевачкој колонији боравило је шездесет уметника из свих крајева Југославије, укључујући и четири из иностранства.

У оквиру изложбе су представљенa уметничка делa сликара са територије некадашње Југославије: Бранислава Протића, Зорана Павловића, Владислава Тодоровића, Бранка Филиповића, Милана Поповића, Томислава Хрушковца, Анта Кудуза, Зорислава Дремпетића, Градимира Петровића, Милића Станковића, Ксеније Дивјак,Леонида Шејке,Мариа Маскарелија, Милуна Митровића, Драгана Лубарде, Николе Рајзера, Радомира Антића, Драгана Костића, Мирољуба Ђорђевића, Василија Јордана… Такође су заступљени и инострани аутори (Кодра Ибрахим, Луловски Танас – Тане, Петров Ивановић – Сергеј, Тодор Хаџиниколов…).

Изложба и репрезентативан каталог су финансирани средствима Министарства културе Републике Србије.

error: