PUT NA ISTOK KRALJA MILANA OBRENOVIĆA: HADŽILUK I KULTURA ORIJENTA NA SRPSKOM DVORU

PUT NA ISTOK KRALJA MILANA OBRENOVIĆA: HADŽILUK I KULTURA ORIJENTA NA SRPSKOM DVORU

U Galeriji Sinagoga  otvorena je gostujuća izložba ’’Put na Istok’’ koja govori o putovanju kralja Milana Obrenovića. Govorili su direktorka Narodnog muzeja Niš, Vesna Crnoglavac i autori izložbe Snežana Cvetković, muzejska savetnica i Dejan Vukelić, master istoričar umetnosti. Izložbu je otvorio Miljan Petrović, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti Grada Niša.

Osnovna ideja i inspiracija za nastanak izložbene postavke Put na Istok kralja Milana Obrenovića: hadžiluk i kultura Orijenta na srpskom dvoru proistekla je iz knjige ađutanta kralja Milana Obrenovića i njegovog saputnika na putovanju na Istok 1889. godine, pukovnika i docnijeg generala Mihaila Rašića, koju je on pod nazivom Sa NJ. V. Kraljem Milanom na Istoku objavio 1891/1892. godine.

Ključna izložbena polazišta obuhvataju ličnost Milana Obrenovića, njegovu abdikaciju i motive za putovanje u Svetu zemlju, duhovni preobražaj koji je doživeo na Hristovom grobu,  percepciju diskursa Orijenta u srpskoj sredini i njegove uticaje na oblikovanje dvora i dvorske kulture u Kraljevini Srbiji krajem XIX i početkom XX veka.

Ubrzo nakon niza burnih događaja u javnom i privatnom životu, Milan Obrenović je u pratnji najbližih saradnika, pod pseudonimom „grof od Takovaˮ, krenuo na hadžiluk u Svetu zemlju, sa usputnim zadržavanjem u Carigradu, Bejrutu i Damasku.

Živopisno putovanje kralja Milana Obrenovića odvijalo se u vremenskom periodu od 17. marta do 13. juna 1889. godine, prema starom kalendaru. Grof od Takova putovao je munjevitim vozom, brodom, poštanskim kolima, jašući na konju, logorovao je u pustinji… Susretao je mnogobrojne ličnosti, od sultana u Carigradu, carigradskog i jerusalimskog patrijarha, beduina i maronita, do smederevskog berberina u Damasku, a mi vas inspirisani ovim događajem vodimo u muzeološko putovanje na Istok

Izložba je otvorena do 3. oktobra 2024.g.

error: