ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ И ДРУГИМ ЗБИРКАМА СРБИЈЕ И ЕВРОПЕ

ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ И ДРУГИМ ЗБИРКАМА СРБИЈЕ И ЕВРОПЕ

Дана 13. октобра 2022. у 12 сати у Галерији Синагога (Улица Давидова 2) у оквиру изложбе Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме одржава се промоција публикације

„Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“

На промоцији говоре виши кустос – историчар Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић и музејска саветница – историчарка Народног музеја Ниш Марина Влаисављевић.

Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, издваја као свој основни музеолошки задатак баштињење сећања на династију Обреновић и расветљавање историјских чињеница које су обележиле владавину ове династије.

Публикација „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ је пример децентрализације културних збивања, укључивање малих културних средина у велике системе, пример целине која материјална сведочанства прошлости повезује са садашњошћу и будућношћу и утире пут, новим сличним пројектима. Рад на овој публикацијиимао је за циљ презентовање заоставштине династије Обреновић, која је систематски уклањана из проучавања историје српског народа, а неопходна је за целовито сагледавање историје XIX века.

Улаз слободан.

Добро дошли!

error: