Награда

Награда

Татјани Трајковић Филиповић, кустосу археологу Народног музеја Ниш и докторанту Милојевић Петру, ауторима монографије: Праисторијска налазишта у Алексиначкој котлини – евиденција и ревизија старих података дана 05.06.2018. године, Општина Алексинац доделила је награду и признање за изузетан допринос развоја у области историје и археологије.
Монографија је објављена 2017.године као заједнички пројекат две институције Завичајног музеја Алексинац и Народног музеја Ниш. Представља резултат дуготрајног рада на обједињењу свих расположивих података о археолошким истраживањима праисторијских локалитета у Алексиначкој котлини, а који је спроведен у склопу пројекта “Археолошка проспекција алексиначке општине и археолошка проспекција доњег тока Јужне Мораве“.
Велики значај ове публикације произилзи не само из чињенице да су аутори каталошки обрадили налазе са локалитета из Алексиначке котлине, који се чувају у депоу Народног музеја Ниш и Завичајног музеја у Алексинцу, већ посебно због детаљног и прегледног увида у релативне географске податке и историјат археолошког истраживања у једној до сада слабо испитаној а веома значајној географској регији.
Честиткама ауторима придружују се и њихове колеге из Народног музеја Ниш.

error: