Vesti

30. MEĐUNARODNA KNJIŽEVNA KOLONIJA „SIĆEVO 2021

Od 14. do 19. septembra 2021. godine

Jubilarna godina trideseta Književne kolonije u Sićevu održava se u danima od 14. do 19. septembra 2021. godine, u uslovima nove realnosti koju je nametnula globalna kriza izazvana korona virusom, sa najzahtevnijim zadatkom da svi učesnici i publika budu bezbedni. U programu Kolonije 2021. posebno mesto zauzimaju sadržaji kao što su okrugli sto, koji je ovaj put posvećen Sabranim delima Branka Miljkovića, dodela književne nagrade „Ramonda serbika” i internog priznanja kolonije „Mikina čaša”, književni portreti učesnika, otkrivanje spomen-table pesniku Slobodanu Stojadinoviću Čudeu, kao i drugi programi u Sićevu, Nišu i u Niškoj Banji.

Deo programa (16. septembra) održava se i u Književno – memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković.

Više informacija na linku:

https://www.nkc.rs/najave-dogadjaja/535-30-međunarodna-književna-kolonija-„sićevo-2021


Uz poštovanje svih epidemioloških mera veliki broj poklonika umetnosti okupio se na otvaranju izložbe MILENA PAVLOVIĆ BARILI.
“Veliko je zadovoljstvo i čast biti domaćin ovakvoj izložbi”- istakla je između ostalog u pozdravnom govoru v.d.direktorka Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac a reči zahvalnosti na dobroj organizaciji uputila je direktorka Galerije Milena Pavlović Barili gospođa Ljiljana Dabić. Autorka izložbe – istoričarka umetnosti Violeta Tomić, viša kustoskinja Galerije Barili, efektnim kazivanjem uvela je sve prisutne u život i umetnički rad Milenin. Izložbu je otovorila zamenica gradonačelnice Niša gospođa Dušica Davidović ne skrivajući i lično zadovoljstvo postavkom koja je pred građanima Niša.
“Čovekov život može biti kratak ali trag života može biti dug”.
Trag Milenin je u beskraju.
Dobro došli na izložbu tokom septembra 2021. godine u vremenu od 12 do 19 sati od utorka do petka a vikendom od 10 do 15 sati.
I ne zaboravite maske!
Očekujemo Vas!


PRIPREME ZA NOVI ZBORNIK

Poštovane kolege,

Narodni muzej Niš krenuo je sa pripremom novog broja Zbornika(br. 30). Kao i do sada, u Zborniku se objavljuju studije, članci, prilozi i prikazi koji obrađuju tematiku sa šireg niškog područja iz oblasti arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti i muzeologije, ali i oni radovi koji svojim značajem i problematikom prevazilaze zadate okvire.

Stoga vas molimo, ukoliko imate radove iz ovih oblasti, a uklapaju se u našu uređivačku koncepciju, da ih dostavite do navedenog roka na našu adresu. Bićemo Vam zahvalni da svojim prilogom date doprinos realizaciji naše zamisli.

Vaše priloge i članke dostaviti sekretaru redakcije, Marini Vlaisavljević, Narodni muzej Niš, Gen. Milojka Lešjanina 14, 18000 Niš, tel. 064 1978655 ili na mejl marinavlaisavljevic@yahoo.com. Rok za dostavljanje radova je 1.10.2021.godine.


VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Obaveštavaju se svi posetioci da prilikom posete moraju nositi zaštitne maske. Bez istih nemoguće je posetiti objekte Narodnog muzeja Niš.