Vesti

OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU TOKOM PREDSTOJEĆIH PRAZNIKA

Poštovane kolege i saradnici,

Objekti Narodnog muzeja Niš biće otvoreni za posetioce i tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika po sledećem radnom vremenu:

31. decembar 2017. godine Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Galerija Sinagoga rade od 10 do 15 časova, a Ćele kula od 09 do 15 časova,

1. i 2. januar 2018. godine Arheološka sala, Logor „12. februar i Ćele kula rade od 11 do 16 časova, Galerija Sinagoga je zatvorena za posetioce.

Od 3. do 5. januara 2018. godine svi objekti muzeja rade po ustaljenom radnom vremenu.

6. januar (Badnji dan) Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Galerija Sinagoga rade od 10 do 15 časova, a Ćele kula od 09 do 15 časova.

7. januar (Božić) – neradan dan.

8. januar (ponedeljak) – neradan dan .

Od 9. januara svi objekti rade po regularnom radnom vremenu.

*Napomena: Radno vreme Arheološke sale od 3. januara do kraja meseca biće od utorka do petka 12 do 18 časova, a vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom ostaje zatvorena za posetioce. ORGANIZOVANE posete tokom prepodnevnih časova (od 08 do 12) od utorka do petka moguće je najaviti (minimum dan pre) na broj telefona kustosa edukatora Jelene Bogdanović 064 866 1562 ili kustosa koordinatora Željka Anđelkovića 0692408018 u vremenu od 08 do 15 časova.

Srećne Novogodišnje i Božićne praznike želi Vam

Narodni muzej Niš


PROMOCIJA KNJIGE „STRADANJE SLOVENACA U NIŠU TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA 1941-1944”

Promocija knjige „Stradanje Slovenaca u Nišu tokom Drugog svetskog rata 1941 – 1944“ autora kustosa istoričara Narodnog muzeja Niš Ivane Gruden Milentijević održana je 16. i 17. decembra u Beogradu i Novom Sadu. Knjiga je dvojezična – na srpskom i slovenačkom jeziku a zajedničko je izdanje Narodnog muzeja Niš, Slovenske kulturne skupnosti France Prešeren Niš i kompanije Medivest Niš.

Na promocijama u Beogradu i Novom Sadu gost je bio gospodin Želimir Žilnik – značajan jugoslovenski filmski reditelj koji je rođen u logoru u Nišu. Promocije su održane u prostorijama Nacionalnog saveta Slovenaca u Beogradu i u Novosadskom kulturnom centru.

Nakon promocija knjige usledio je razgovor sa autorkom knjige i Želimirim Žilnikom. Moderator je bila Olivera Sašek Radulović, poznati novinar iz Niša i članica SKS France Prešeren u Nišu.

Promocija će 26. decembra biti održana i u Opštini Pantelej u Nišu.

 


ČESTITKE ORGANIZACIJE NURDOR

Narodni muzej Niš, kao društveno odgovorna ustanova, priključio se akciji doniranja novca za izgradnju novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Kliničkog centra Niš.

Umesto kupovine ili izrade novogodišnjih čestitki odlučili smo se ove godine kupimo čestitke organizacije NURDOR – Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – i na taj način pomognemo izgradnju novog dečjeg odeljenja u Kliničkom centru Niš.

Deca su svakako naša najveća obaveza i zalog za budućnost i zato pozivamo i druge kompanije da se priduže akciji NURDOR –a.

Više o čestitkama možete pronaći na linku ispod:

http://www.nurdor.org/doc/untitled%20folder2/Nurdor%20NG.pdf

Srećne Novogodišnje i Božićne praznike želi Vam Narodni muzej Niš

 


NIŠ U DELIMA STEVANA SREMCA

U Osnovnoj školi „ Car Konstantin“ u Nišu, održano je predavanje na temu „Niš u  delima Stevana Sremca“ na inicijativu školske biblioteke i bibliotekara Anite Spasović, a u saradnji sa odeljenjem za muzejsku edukaciju.Predavanje učenicima završnih razreda , održali su Jovan Mladenović, muzejski savetnik i Jelena Bogdanović, kustos edukator. Predavanje je prvi korak ka kompleksnoj saradnji Narodnog muzeja Niš i Osnovne škole ,,Car Konstantin“ u Nišu. Cilj predavanja i buduće saradnje je da se učenicima približi Muzej kao nacionalna institucija kulture u kojoj se čuva bogata kulturna baština grada Niša. Sa druge strane ovaj projekat pruža dodatna znanja iz oblasti muzeologije čiji je cilj podizanje nivoa opšte kulture omladinske populacije.

Saradnja Muzeja i škole će se nastaviti organizovanjem drugih tematskih akcija u skladu sa potrebama škole.

 


NOVE CENE ULAZNICA

Poštovani,
obaveštavamo Vas da će se cene ulaznica za objekte Narodnog muzeja Niš menjati od 1. januara 2018. godine i to:
Cena pojediničnih karata za sve objekte biće 200 dinara za odrasle, odnosno 150 dinara za đake, studente i penzionere.
Cene ulaznica za sve objekte za odrasle biće 300 dinara, odnosno 200 dinara za đake, studente i penzionere.

Narodni muzej Niš


OBAVEŠTENJE:

Povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, obaveštavamo vas da će 11. novembra 2017. godine za posetioce biti otvorena samo Ćele kula u vremenu od 10 do 15 sati. Sa redovnim radom nastavljamo u nedelju 12. novembra.


NOĆ ISTRAŽIVAČA NA OBJEKTIMA NARODNOG MUZEJA NIŠ

Kao što je već najavljivano Noć istraživača održana je 27. septembra 2017. godine u Narodnom muzeju Niš na lokalitetu Medijana i u Arheološkoj sali. Oko 300 posetilaca posetilo je te večeri Arheološku salu i sa višim konzervatorom Narodnog muzeja Niš Draganom Išljamović proverili postoji li i kakva je tajna veza između hemije i muzeja. Kustos edukator Jelena Bogdanović bila je zadužena za stručno vođenje kroz istu ali i za Medijanu gde je oko 100 dece učestvovalo u otkrivanju tajni Medijane.

Narodnu muzej Niš zahvaljuje se svim posetiocima koji su tog dana bili sa nama.

Sa novim programima i istraživanjima vidimo se uskoro!


POSETA VISOKE DELEGACIJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I ALEKSANDRIJSKE PATRIJARŠIJE

U poseti Narodnom muzeju Niš – objektu Ćele kula bila je visoka delegacija Srpske pravoslavne crkve i Aleksandrijske patrijaršije. Delegaciju SPC –a predvodio je Patrijarh srpski G. G. Irineja na čelu delegacije Aleksandrijske patrijaršije bio je Njegovo preosveštenstvo Papa i Patrijarh Velikog Grada Aleksandrije i sve Afrike Teodor Drugi.

U pratnji v.d. direktora i kustosa Narodnog muzeja Niš visoke crkvene delegacije obišle su ovaj jedinstveni spomenik na svetu čuvši priču o stradanjima Srba s početka XIXveka i njihovoj borbi za oslobođenje od Turaka.


BESPLATAN ULAZ NA SVIM OBJEKTIMA POVODOM SVETSKOG DANA TURIZMA

Poštovani građani i gosti grada,
povodom Svetskog dana turizma Narodni muzej Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš obezbedio je besplatan ulaz na sve naše objekte dana 27. septembra 2017. godine.
Besplatan ulaz se odnosi na sve građane Niša i posetioce grada, ali ne i za organizovane grupe koje dolaze preko turističkih agencija.
Dobrodošli!


NOĆ ISTRAŽIVAČA 29.09.2017.

NARODNI MUZEJ NIŠ

 

Ima neka tajna veza: hemija u muzeju

Mesto održavanja: Arheološka sala Narodnog muzeja Niš, Ul. Nikole Pašića 59, od 18 do 22 časa

Na čelu tima Dragana Išljamović, viši konzervator Narodnog muzeja Niš

Da li postoji veza između arheologije i hemije? Kroz stručno vođenje imaćete priliku da se upoznate se kulturnom baštinom našeg grada od praistorije pa do srednjeg veka i saznate koja je uloga konzervatora u očuvanju muzejskih predmeta za buduće generacije.

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Ima-neka-tajna-veza-hemija-u-muzeju/165

Kroz igru upoznajmo Medijanu

Mesto održavanja: Arheološki lokalitet Medijana, Ul. bul. Cara Konstantina bb, od 12 do 15 časova

Na čelu tima Jelena Bogdanović, kustos edukator Narodnog muzeja Niš

Narodni muzej pruža priliku najmlađima da upoznaju Medijanu kroz igru otkrivanja. Na lokalitetu Medijana, decu čekaju mape koje ce im poslužiti u traženju skrivenih pitanja.Tačni odgovori na pitanja vode do sledećeg koraka u igri – do slagalice. Biće to dobar način da se nauče osnovne činjenice o Medijani. Pokusaćemo da zanimljivom igrom približimo Medijanu najmlađima.

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Kroz-igru-upoznajmo-Medijanu/165


Narodni muzej Niš od 19. septembra 2017. godine menja radno vreme pojedinih objekata – odnosno produžava isto a sve u cilju da kulturno istorijsko blago bude što dostupnije posetiocima iz zemlje i sveta.

Od 19. septembra Arheološka sala će radnim danima od utorka do petka raditi od 09 do 19 sati, a vikendom od 09 do 17 sati (prethodno se radilo od 10 do 18, odnosno od 10 do 15 sati).

Arheološko nalazište Medijana će radnim danima od utorka do petka, ali i vikendom, raditi od 10 do 16 sati (prethodno se radilo od 10 do 16, odnosno od 10 do 15 sati vikendom).

Logor „12. februar“ će radnim danima od utorka do petka, ali i vikendom, raditi od 10 do 16 sati (prethodno se radilo od 09 do 16, odnosno od 10 do 15 sati vikendom).

Ćele kula ne menja radno vreme i nastavlja da radi po starom od utorka do petka od 09 do 19 sati, a vikendom od 09 do 17 sati.

Ponedeljkom su svi objekti zatvoreni za posetioce, osim Ćele kule koja će nastaviti sa dežurstvom od 10 do 15 sati do daljeg.

Sve promene i sve informacije o Narodnom muzeju Niš blagovremeno će biti objavljene na našem sajtu.


POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU SANU I NARODNOG MUZEJA NIŠ

Dana 4. septembra 2017. godine u ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu potpisan je Protokol o saradnji između Narodnog muzeja Niš i SANU. Protokol su potpisali predsednik ogranka SANU u Nišu akademik Ninoslav Stojadinović i v. d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić.

Jedna od uloga SANU je da promoviše i podstiče razvoj kulture i umetnosti ne samo u Nišu nego i u celom regionu jugoistočne Srbije. Mi smo već imali neku saradnju sa Narodnim muzejom – koristili smo prostor sinagoge za naše koncerte i izložbe ali to je bio samo početak a u planu su ambiciozniji projekti – rekao je prilikom potpisivanja akademik Stojadinović.

V.d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić prilikom potpisivanja Protokola o  programskoj saradnji između SANU i Narodnog muzeja Niš naglasio je da je to veoma značajan događaj za kulturu našega grada, kojim se predviđa partnerstvo u više segmenata a zarad predstavljanja kulturne baštine Niša na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. SANU odnosno njen ogranak u Nišu, kao značajna intelekualna i akademska institucija, ovim Protokolom ujedno promoviše Muzej i njegovu izuzetnu ulogu u očuvanju i dokumentovanju istorijskog nasleđa prezentacijom izuzetno bogatog muzejskog fonda – podseća Spasić.  

Treba napomenuti da je 2004. godine u Galeriji SANU u Beogradu gostovala izložba Narodnog muzeja Niš Arheološko blago Niša i to je bila prva međusobna saradnja ove dve značajne institucije kulture

Prilikom potpisivanja najavljena su i prva dva izložbena projekta: Prvi projekat je studijska izložba: Stevan Sremac, akademik i književnik koja će biti postavljena u okviru stalne Književno- momorijalne postavke, u novom galerijskom prostoru, nedavno ustupljenom od grada Niša.

Drugi izložbeni projekat je iz fonda Zbirke Istorije umetnosti o velikanu srpskog slikarstva, rođenom Nišliji, pod nazivom: Borivoje Bora Stevanović, slikar i akademik. Ekskluzivno, po prvi put, biće izloženo dvanaest umetničkih slika izuzetne umetničke vrednosti. 

Ovim kapitalnim izložbenim projektima SANU i Narodni muzej Niš započinju svoju programsku saradnju i otvaraju novu stranicu u kulturi grada Niša.


Zbog radova na uređenju objekta Arheološka sala u Ul. Nikole Pašića br. 59. neće biti otvorena za posetioce u periodu od 22. 08. do 28.08. 2017.


Poštovani posetioci,

obaveštavamo vas da Galerija Sinagoga neće raditi od četvrtka 17. avgusta do srede 23. avgusta zarad tehničkog održavanja i sređivanja prostora. Hvala na razumevanju.


Ćele kula jedan je najposećeniji objekat Narodnog muzeja Niš. Od 7. avgusta biće otvorena i svakog ponedeljka u vremenu od 10 do 15 sati.


Programska saradnja Narodnog muzeja Niš i Srpske akademije nauka i umetnosti Ogranak SANU u Nišu

Narodni muzej i  Srpska akademija nauka i umetnosti – Ogranak SANU u Nišu, nakon nekoliko konsultativnih sastanaka, pristupaju pripremi i realizaciji projekta obeležavanja značajnih događaja i ličnosti iz kulturne istorije Grada Niša. Dogovorena saradnja rezultiraće potpisivanjem Protokola o saradnji Muzeja i Ogranka SANU, u septembru 2017. godine.  Nacrtom Protokola predviđeno je da se saradnja odvija u širem kontekstu: u domenu kulturnih, umetničkih, naučnih i obrazovnih aktivnosti. Ogranak SANU i Muzej će planirati projekte koji se odnose na kulturnu baštinu Niša, kao i na region južne i istočne Srbije. Narodni muzej u saradnji sa Ogrankom SANU, pristupa projektima reprezentativnog karaktera i uključuje se u akademsku i univerzitetsku zajednicu.

Do kraja 2017. godine Muzej i Srpska akademija nauka i umetnosti – Ogranak SANU  u Nišu, uz partnerstvo Galerije SANU u Beogradu, realizovaće dva reprezentativna studijska izložbena projekta iz fonda Muzeja sa pratećim katalozima.

1. Izložbena postavka: Stevan Sremac (1855 – 1906), akademik, profesor, književnik

Stevan Sremac (1855 – 1906) je jedan od znamenitih srpskih književnika čije delo pripada raskošnim stranicama srpskog realizma sa kraja XIX i početka XX veka. U Nišu je bio profesor u Gimnaziji od 1879. do 1892., sa kraćim prekidom od dve godine, kada je premešten u pirotsku gimnaziju (1881 – 1883). Predavao je opštu i nacionalnu istoriju, geografiju, srpski jezik i književnost. Jedan je od osnivača prvih kulturnih isntitucija posle oslobođenja Niša od Turaka (1878): Gradske čitaonice (1879), preteče današnje Narodne biblioteke Stevan Sremac i pozorišne družine Sinđelić (1887), današnjeg Narodnog pozorišta. Iz Niša je posle jedanaest godina službovanja 1892. prešao u Beograd i do svoje smrti 1906. bio profesor u gimnaziji.

Kao književnik, autor je više romana, pripovetki, priča, polemičkih pamfleta i sl. Sremac je uveo Niš u srpsku književnost u delima  Ivkova slavaZona ZamfirovaIbiš – aga i više kratkih priča. Roman Pop Ćira i pop Spira, istorijska proza Iz knjiga straostavnih, Kir Geras i druge priče su deo temelja srpske realističke književnosti.

Na predlog akademika i književnika Sime Matavulja, februara 1906 god. primljen je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije – u Akademiju umetnosti, što je predstavljalo visoko priznanje njegovom nacionalnom, prosvetnom i književnom radu.

Izložbenom postavkom, eksponatima iz ostavine Stevana Sremca, koja se čuva u Narodnom muzeju (Zbirka Stevan Sremac), predstaviće se Stevan Sremac kao akademik i veliki srpski književnik, ekspozicijom njegove rukopisne kolekcije, ličnim predmetima, fotografijama, komadnim nameštajem njegove radne sobe iz Beograda i dokumentima iz Arhiva SANU o njegovom prijemu u Akademiju.

2. Izložbena postavka: Borivoje Stevanović (1878 – 1976), akademik i slikar

Borivoje Stevanović ( Niš 1878.- Beograd, 1976.), živeo je u Nišu od rođenja 1878. do 1884., u Beogradu od 1891, do smrti 1976.godine. Slikarstvo uči u Srpskoj slikarskoj i crtačkoj školi kod Kirila Kutlika u Beogradu (1895 – 1898), zatim u Minhenu (1898 – 1899) i studirao na Akademiji (1900 – 1904). U Nišu je 1898. priredio svoju prvu samostalnu izložbu. Bio je član, predsednik i doživotni počasni predsednik Društva srpskih umetnika Lada. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1965. Njegov umetnički opus je impozantan sa više od hiljadu uljanih slika, a jezgro njegovog opusa nalazi se u fondovima najuglednijih muzejsko – galerijskih institucija: Narodnom muzeju u Beogradu (dvadeset tri), Muzeju savremene umetnosti (šesnaest) i u Narodnom muzeju Niš (jedanaest) slika u zbirci Istorija umetnosti.

Izložbenom postavkom svih jedanaest umetničkih dela iz fonda niškog Muzeja, akademika i slikara Borivoja Stevanovića i dostupnim arhivalijama o njegovom životu i delu, predstaviće se deo umetničkog opusa ovog značajnog predstavnika srpskog impresionizma u istoriji likovne umetnosti.

 

 

  AUTOPORTRET, ulje na platnu, 1950

  ENTERIJER, ulje na platnu kaširanom na dasku, 1964.

  KOVAČNICA U MARINKOVOJ BARI, ulje na platnu, 1949.

   MRTVA PRIRODA S KRČAGOM, ulje na platnu, 1939.

  NAPUŠTEN DOLAP, ulje na platnu, 1958.


Poštovani,

Pozivamo Vas da u nedelju 04. juna 2017. godine posetite arheološko nalazište Medijana i pogledate izložbu radova studenata Univerziteta Metropolitan iz Niša na temu „Preplitanja“ Medijana-Metropolitan ART. Pored izložbe, za sve zainteresovane posetioce biće organizovane i kreativne radionice – kaligrafsko ispisivanje i crtanje portreta.

Medijana, 04. Jun 2017. godine, u vremenu od 10 do 15. časova.

Ulaz je slobodan.


Povodom gradske slave Svetih Cara Konstantina i Carice Jelene Narodni muzej Niš otvara svoja vrata i ulaz se neće naplaćivati od 2. do 4. juna 2017. godine. (Besplatan ulaz se NE odnosi na grupe koje organizovano ulaze preko turističkih agencija).

Arheološki lokalitet Medijana otvara se 2. juna za posetioce. Radno vreme tog dana je od 10 do 16 sati, a 3. i 4. juna od 10 do 15 sati.

Ostali objekti rade po sledećem radnom vremenu:

Petak 2. jun 2017. godine:

Ćele kula od 09 do 19 sati, Arheološka sala i Galerija Sinagoga od 12 do 18sati, Logor „12. februar“ od 09 do 16 sati.

U subotu 3. juna i nedelju 4. juna 2017. godine radno vreme je sledeće: Ćele kula od 09 do 17 sati, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i  Galerija Sinagoga od 10 do 15 sati


U NOĆI MUZEJA


OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA I EVROPSKE NOĆI MUZEJA

Ove godine Narodni muzej Niš će se priključiti obeležavanju Međunarodnog dana muzeja (18. maja) i Evropske noći muzeja (20. maja). „Otvorena riznica muzeja“ je naziv programa kojim želimo da predstavimo neke od najznačajnijih artefakata koje čuvamo u svojim zbirkama.

Međunarodni Dan muzeja obeležava se 18. maja svake godine.U saradnji sa RTS Radio Beogradom, dopisništvom Radio Beograda 2 u Nišu, u prostorijama dopisništva (Ul. Lole Ribara), 18. maja sa početkom u 18 časova otvara se izložba „Branko Miljković, između dva vremena”crteži akademskog slikara Miodraga Daje Anđelkovića. Izložba će biti otvorena deset dana uključujući i 20. maj – Evropsku noć muzeja.

20. maj 2017.Evropska noć muzeja, Sinagoga (Davidova 2), otvaranje izložbe u 17 sati

Izložba Narodnog muzeja Niš gde će biti predstavljena remek dela slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti: Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Anđelković, Milić Stanković.

Autori izložbe:Mara Makarić (viši kustos), Iva Trajković (muzejski savetnik). Moderator projekta  Jovan Mladenović (viši kustos).

Tokom ovih dana od 18 do 20. maja biće besplatan ulaz na sve objekte Narodnog muzeja Niš za naše sugrađane i goste grada. Besplatan ulaz se NE odnosi na turiste koji dolaze organizovano preko turoperatora i turističkih agencija. 

Radno vreme ovih dana je regularno, a 20. maja se objekti dodatno otvaraju i radiće od 17 do 01 sat iza ponoći.


Poseta OLEGA FOMČENKOVA BROVKOVA, zamenika atamana kozačke opštine “Svetog Carevića Alekseja” Narodnom muzeju Niš


OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU ZA VREME USKRŠNJIH PRAZNIKA

Poštovani,

Objekti Narodnog muzeja Niš tokom predstojećih praznika radiće po sledećem radnom vremenu:

14. april (Veliki petak) NE RADI NIJEDAN OBJEKAT NARODNOG MUZEJA NIŠ

15. april (Velika subota)

ARHEOLOŠKA SALA              od 10 do 15 sati

ĆELE KULA                                od 09 do 17 sati

LOGOR „12. FEBRUAR“         od 10 do 15 sati

16. april (Uskrs) NE RADI NIJEDAN OBJEKAT NARODNOG MUZEJA NIŠ

17. april – ponedeljak –neradan dan za posete muzeju

Sa regularnim radnim vremenom nastavljamo od utorka 18. aprila 2017. godine.

Comments are closed.