Vesti

POZIV AMBASADE RUSIJE NARODNOM MUZEJU NIŠ

Povodom Dana Rusije u njihovoj ambasadi je priređen svečani prijem. Na njemu su bili prisutni najviši predstavnici republičke vlasti i SPC, ličnosti iz ekonomskog, kulturnog i javnog života, kao i diplomatski kor.
Narodni muzej Niš je počastvovan pozivom na ovu svečanost. Ovaj gest ukazuje na izuzetno poznavanje naše istorije od strane ambasadora Aleksandra Čepurina. Nedavno gostovanje u Nišu ga je podsetilo na našu ustanovu, srdačnost i kulturnu bliskost.
Zahvaljujemo na pozivu ambasadi Rusije i upućujemo srdačne čestitke povodom 1156 – og  rođendana.

 


Tatjani Trajković Filipović, kustosu arheologu Narodnog muzeja Niš i doktorantu Milojević Petru, autorima monografije: Praistorijska nalazišta u Aleksinačkoj kotlini – evidencija i revizija starih podataka dana 05.06.2018. godine, Opština Aleksinac dodelila je nagradu i priznanje za izuzetan doprinos razvoja u oblasti istorije i arheologije.
Monografija je objavljena 2017.godine kao zajednički projekat dve institucije Zavičajnog muzeja Aleksinac i Narodnog muzeja Niš. Predstavlja rezultat dugotrajnog rada na objedinjenju svih raspoloživih podataka o arheološkim istraživanjima praistorijskih lokaliteta u Aleksinačkoj kotlini, a koji je sproveden u sklopu projekta “Arheološka prospekcija aleksinačke opštine i arheološka prospekcija donjeg toka Južne Morave“.
Veliki značaj ove publikacije proizilzi ne samo iz činjenice da su autori kataloški obradili nalaze sa lokaliteta iz Aleksinačke kotline, koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja u Aleksincu, već posebno zbog detaljnog i preglednog uvida u relativne geografske podatke i istorijat arheološkog istraživanja u jednoj do sada slabo ispitanoj a veoma značajnoj geografskoj regiji.

 

 

 

 


Tokom Nacionalne nedelje muzeja i manifestacije Muzeji za 10 koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS, objekte Narodnog muzeja Niš posetio je 6101 posetilac. Tokom večeri 19. maja, kada je obeležena XIV Evropska noć muzeja, u vremenu od 17 sati do ponoći naše objekte posetilo je 3754 posetilaca.

Narodni muzej Niš zahvaljuje se svima koji su tih dana uživali u kulturno istorijskom blagu našeg Muzeja.

 


VELIKO PRIZNANJE ZA NARODNI MUZEJ NIŠ

Objekat Narodnog muzeja Niš – ĆELE KULA – na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije NAJBOLJIH 99 U SRBIJI osvojio je nagradu / priznanje u kategoriji Muzeji – kulturno istorijski spomenici – manifestacije – prirodne atrakcije.

Partner u akciji resornog ministarstva bilo je Udruženje Srbija koju volim a neki od saradnika Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Beograda, Privredna komora Srbije, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad.

Ćele kula je najposećeniji objekat Narodnog muzeja Niš sa preko 40.000 posetilaca godišnje. Na ovaj način potvrđuju se njena izuzetna vrednost i značaj. Ćele kula i ove godine beleži rast broja posetilaca i verujemo da će ovo priznanje (uverenje) tome doprineti.

 


POSETA ZAPOSLENIH NARODNOG MUZEJA NIŠ, NA POZIV GENELARA POTPUKOVNIKA MILOSAVA SIMOVIĆA, MEMORIJALNOJ POSTAVCI U KOMANDI KOPNENE VOJSKE SRBIJE

Dana 14. maja 2018. godine, na poziv generala Simovića, zaposleni u Narodnom muzeju Niš posetili su Memorijalnu postavku Komande Kopnene Vojske Srbije u Nišu. Vodič kroz ovu sveobuhvatnu i komleksnu postavku bio je lično general  potpukovnik Milosav Simović. Objasnio je princip rada na postavci, šta je bio cilj stvaranja iste te kroz kakva su iskušenja njegovi saradnici i on prošli tokom rada na ovoj postavci.

Zaposleni u Muzeju, na čelu sa v.d. direktorom Nenadom Spasićem, izrazili su veliku zahvalnost generalu Simoviću na pozivu i časti da ih lično on provede kroz postavku ali i veliko poštovanje za sve što je urađeno: sačuvano je sećanje na nevine žrtve tokom ratova na našim prostorima tokom istorije.

Saradnja između Kopnene Vojske Srbije na čelu sa generalom Simovićem i naše kuće postoji već duži niz godina i verujemo da će se ona nastaviti i produbljivati.

 

 


OBAVEŠTENJE POVODOM NACIONALNE NEDELJE MUZEJA – MUZEJI ZA 10

Obaveštavamo vas da će se u periodu od 15. do 20. maja 2018. godine biti otvorena vrata Narodnog muzeja Niš i da će tih dana biti BESPLATAN ulaz na svim našim objektima (osim za grupe koje dolaze organizoavno preko turističkih agencija i turoperatora) u okviru manifestacije Muzeji za 10.Tokom te nedelje obeležava se nacionalna nedelja muzeja alii Evropski dan muzeja18. maj.

Narodni muzej Niš spada u red najposećenijih muzeja Srbije sa preko 90.000 posetilaca na godišnjem nivou. Na itinereru smo ekskurzija, stranih delegacija te putnika namernika koji prolazeći kroz ovaj deo zemlje i grada uvek obiđu i naše objekte. Ćele kula je lider po broju posetilaca ali njihov broj kontinuirano raste i na svim drugim objektima.

Radno vreme sve vreme trajanja manifestacije biće uobičajeno osim 19. maja kada se obeležava Evropska noćmuzeja i kada će vrata svih objekata Narodnog muzeja Niš (nakon regularnog radnog vremena) ponovo biti otvorena od 17 sati do ponoći!

 

KNJIŽEVNO-MEMORIJALNA POSTAVKA STEVAN SREMAC / BRANKO MILJKOVIĆ (Ul. Aleksandra Nenadovića 2a)

PROGRAM 17:00 – 00:00

Pobeda književnosti / pobeda poezije

/ 17:30 / Dokumentarni film : Stevan Sremac
                 režija : Miodrag Miki Stamenković

/ 18:00 /   Dokumentarno – igrani film
                  o Branku Miljkoviću
                 Pohvala svetu / 1976/
                  režija : Slobodan Šijan

/ 19:00 /  Autorsko potpisivanje plakata
                 Pohvala Branku Miljkoviću
                  mr Miodrag Daja Anđelković, ak. slikar / grafičar
                   Dante Aligijeri i Branko Miljković
                  Zvonimir Kostić Palanski, književnik, vajar, slikar

/ 20:00 /   Dokumentarni film
                  kazivanje savremenika o B. Miljkoviću
                  Portret po sećanju / 1991/
/ 21:00 /   Filozofski fakultet
                  Departman za srpsku komparativnu književnost
                  Teatar poezije / studentska grupa
                   Književna boemija
                   učenici gimnazije Stevan Sremac
                   scenski prikaz
                   Posveta Miljkoviću / poezija na sav glas
                   / I niko ne sumnja / u reč koju nisi rekao /

/ 22:30 /    Javno čitanje intervjua Branka Miljkovića
                    Odričem se svojih knjiga pesama
                    Nemoguće je odreći se svojih dela
                    Samo su prijatelji ostali isti

/ 23:30 /      Dokumentarni film
                    / repriza /
                   Portret po sećanju

/ 17:00 – 00:00 / Stručno vođenje kroz postavku

Autor programa : Jelena Bogdanović, kustos
Konsultantska saradnja : Jovan Mladenović, muzejski savetnik

 


U prisustvu velikog broja poštovalaca lika i dela Branka Miljkovića a u okviru njegovih dana u Književno-memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković održana je promocija knjige Miljković – Dante, prvo pevanje, autora Kolje Mićevića u izdanju Zlatnog runa iz Beograda. Pozdravnu reč uputio je v.d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić. Udvodničar na promociji bio je dobitnik nagrade Branko Miljković za 2016. godinu pesnik Marjan Čakarević.

Uvodničar Marjan Čakarević podvukao je u svojoj analizi minuciozno i teorijski fundirano istraživanje autora Kolje Mićevića o uticaju Dantea na Miljkovića, na primeru Miljkovićeve pesme Prvo pevanje i istoimene Danteove pesme apostrofirajući veliku pesničku i filozofsku kulturu samog Miljkovića. O knjizi su govorili i niški pesnici Goran Stanković, Dobrivoje Jevtić i Zvonimir Kostić Palanski.
Moderatori promocije bili su Goran Stanković, Jovan Mladenović i Jelena Bogdanović, kustos muzeja.

Ova promocija ujedno je značila i otvaranje Književne galerije koja je u sastavu Književno – memorijalne postavke Stevan Sremac / Branko Miljković. Promocija je urađena u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Neki od trenutaka sa promocije

 


DANI BRANKA MILJKOVIĆA 2018.

*

Promocija knjige Kolje Mićevića „Miljković – Dante: prvo pevanje“

Govore: autor i Marjan Čakarević

Knjiga „Miljković – Dante: prvo pevanje“ je objavljena 2018. godine u izdanju „Zlatnog runa“iz Beograda.

Organizatori: Niški kulturni centar i Narodni muzej Niš

Sreda, 9. maj 2018. godine, Književna galerija Narodnog muzeja (ul. Aleksandra Nenadovića br.2) od 19,00

**

Svečano uručenje Nagrade „Branko Miljković“ za 2017. godinu

U programu učestvuju:

Petar Matović, dobitnik nagrade, Goran Maksimović, predsednik žirija, Evica Radevska, horna, Marija Dinov Vasić, klavir, Aleksandar Mihailović, glumac, Velibor Petković, voditelj programa

Da podsetimo, dobitnik nagrade je Petar Matović, pesnik iz Požege, za knjigu „Iz srećne republike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nagradu „Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, nagradu je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije a tehnički organizator je Niški kulturni centar.

Četvrtak, 10. maj 2018 godine, Gradska kuća od 18,00

*

Petar Matović rođen je 1978, završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Živi i radi u Požegi. Piše poeziju i eseje, objavljuje u periodici, zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski). Objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša (izdanja na drugim jezicima: Walizki Jima Jarmusha, Maximum, Kraków, 2011; Les maletes de Jim Jarmusch, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013); Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija  Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Poljske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

**

“Miljković je pokazao – a to je ono najbitnije, čini mi se, u njegovom postupku – kako se preuzimanjem gotovo svih reči iz stiha na nekom drugom jeziku može izreći jedna sasvim različita ideja, odnosno formirati sasvim različita slika. Uostalom, zar i prvi stih Komedije Dantea Aligijerija, Miljkovićevog uzora na ovim stranicama, nije nastao na isti način, adaptacijom jedne latinske rečenice iz Knjige proroka Isaije?

Petorici glavnih junaka ove vrlo lično razvijene esejističke fantazije – Danteu, Miljkoviću, Stanojeviću, Prešernu i Valeriju – pridružila su se i dva niška pesnika, Dobrivoje jevtić, svajom grafičkom varijacijom na stih Obreh se u nekoj mračnoj šumi, i Zvonimir Kostić Palanski, crtežom s Danteovim i Miljkovićevim profilima.“

Kolja Mićević

 


Poštovane kolege i saradnici,

Obaveštavamo vas da će zbog velikog interesovanja (pre svega naših sugrađana ali i posetilaca grada) biti nastavljen besplatan ulaz u Književno – memorijalnu postavku Stevan Sremac / Branko Miljković za sve posetioce tokom prve polovine maja meseca 2018. godine.                 

Cena ulaznice za odrasle je 200 dinara, a za učenike, studente i penzionere 150 dinara, odnosno grupna cena ulaznice za sve objekte Narodnog muzeja Niš je 300 dinara za odrasle odnosno 200 dinara za učenike, studente i penzionere.

Ulaz će se naplaćivati od 15. maja 2018. godine.

Radno vreme od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom je postavka zatvorena za posetioce.

 


OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU ZA VREME PRVOMAJSKIH PRAZNIKA 2018. GODINE

Poštovani,

Objekti Narodnog muzeja Niš tokom predstojećih praznika radiće po sledećem radnom vremenu:

 

01 i 02.maj 2018.        ARHEOLOŠKA SALA        od 10 do 17sati

                                    SINAGOGA                          od 10 do 17 sati

                                    ĆELE KULA                         od 10 do 17sati

                                     LOGOR „12. FEBRUAR“  od 10 do 17sati

                                    SREMAC / MILJKOVIĆ      od 10 do 17sati

Sa regularnim  radnim vremenom nastavljamo od četvrtka 03. maja 2018. godine

 


U prisutvu velikog broja građana, ljubitelja lika i dela Stevana Sremca i Branka Miljkovića otvorena je Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac / Branko Miljković. Ovim se Narodni muzej Niš i Grad Niš odužuju velikanima pisane reči koji su deo svoji života proveli u Nišu: Sremac, iako ne po rođenju Nišlija, obojio je sećanja na ovaj grad najdivnijim pripovetkama i zauvek ostao Nišlijama u srcu. Branko – pesnik, filozof i prevodilac i konačno: Nišlija svoj životni i književni put počeo je u našem gradu. Ova postavka je njihov kenotaf sa željom da generacije koje dolaze shvate kakvi su velikani živeli u Nišu i pisali o njemu.
Uvodnu i pozdravnu reč na otvaranju dao je v.d. direktora niškog Narodnog muzeja gospodin Nenad Spasić a isto su svojim prisustvom i besedama uveličali recenznetni postavke profesori Univerziteta u Nišu Goran Maksimović i Dragan Žunić te predsednik niškog Ogranka SANU akademik Ninoslav Stojadinović. Izložbu su otvorili gradonačelnik Niša gospodin Darko Bulatović i ministar kulture Republike Srbije gospodin Vladan Vukosavljević.

 


OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU ZA VREME USKRŠNJIH PRAZNIKA 2018. GODINE

Poštovani,

Objekti Narodnog muzeja Niš tokom predstojećih praznika radiće po sledećem radnom vremenu:

  1. april (Veliki petak) NE RADI NIJEDAN OBJEKAT NARODNOG MUZEJA NIŠ
  2. april (Velika subota)
  • ARHEOLOŠKA SALA od 10 do 15 sati
  • SINAGOGA od 10 do 15 sati
  • ĆELE KULA od 10 do 16 sati
  • LOGOR „12. FEBRUAR“ od 10 do 16 sati
  1. april (Uskrs) NE RADI NIJEDAN OBJEKAT NARODNOG MUZEJA NIŠ
  2. april – ponedeljak – neradan dan za posete muzeju

Sa regularnim radnim vremenom nastavljamo od utorka 10. aprila 2018. godine.

 


Povodom 85 godina od osnivanja Narodnog muzeja Niš, dana 1. aprila 2018. godine, ulaz na sve naše objekte (Ćele kula, Arh. sala, Logor „12. februar“, Galerija Sinagoga) biće besplatan za sve posetioce koji dolaze samostalno (individualne i grupne posete).

Ulaz će se naplaćivati samo turoperatorima i agencijama koje dovode organizovane grupe turista iz zemlje i inostranstva.

Dobrodošli!


U prisustvu velikog broja građana, predstavnika Vojske Srbije, Grada Niša i institucija kulture otvorena je izložba “Oslobođenje Niša 1878. godine” autora Ivana Mitića i Bojane Nešić – kustosa istoričara Narodnog muzeja Niš. Ovom izložbom se i niški muzej priključuje obeležavanju 140 godina oslobođenja Niša od Turaka. Na otvaranju je govorio pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš gospodin Jovan Mladenović, muzejska savetnica Vojnog muzeja iz Beograda gospođa Anđelija Radović a izložbu je otvorila gradska većnica za kulturu gospođa Jelena Mitrovski.

Fotografije sa otvaranja:

 


U prisustvu velikog broja zaljubljenika u arheologiju i svoj kraj u Galeriji ART pri Kulturnom centru Aleksinca održana je promocija knjige Petra Mihailovića i Tatjane Trajković Filipović “Praistorijska nalazišta u aleksinačkoj kotlini – evidencija i revizija starih podataka”. O knjizi je osim autora govorio i jedan od recenzenata dr Dragan Milanović, a pozdravnu reč u ime Narodnog muzeja Niš dao je pomoćnik direktora Jovan Mladenović. Nakon promocije otvorena je i izložba sa najreprezenativnijim predmetima iz doba praistorije.

Fotografije sa otvaranja:

 


 

Autori: Dragam Milanović
              Tatjana Trajković Filipović

Stara iskopavanja na lokalitetu Bubanj
praistorijsko višeslojno nalazište kod Niša

Monografija predstavlja rezultat projekta “Arheologija Srbije: kulturni indetitet,integracioni faktori i uloga centralnog Balkana u razvoju evropske praistorije”.
Cilj kojim su se autori nakon višegodišnjeg rada rukovodili bio je da se na osnovu analize matrijalnih ostataka i postojeće arheološke dokumentacije sa starih iskopavanja,bolje razume dinamika naseljavanja lokaliteta Bubanj i doprinese poznavanju kulturnih karakteristika zajednica koje su tu živele u različitim periodima praistorije.

 

 

 


Petar Milojević i Tatjana Trajković
Filipović

Praistorijska nalazišta u
aleksinačkoj kotlini
evidencija i revizija starih podataka

Monografija je rezultat dugotrajnog
rada na objedinjavanju svih raspoloživih
podataka koji podrazumevaju građu u
pisanoj formi i pokretni arheološki
materijal,upotpunjen dokumentima u vidu
fotografija,skica,crteža kao i
geografskih,geoloških,pedološkoh i
drugih specijalizovanih
karata.Monografija predstavlja temelj za
dalja naučna arheološka istraživanja.

 


POSETA AMBASADORA EU U SRBIJI

Ambasador EU u Srbiji – njegova ekslenecija Sem Fabrici bio je gost grada Niša 13. februara 2018. Tom prilikom, u pratnji gradonačelnika Niša gospodina Bulatovića, posetio je Arheološku salu Narodnog muzeja Niš. Nakon pozdravne reči v.d. direktora Nenada Spasića gospodina Fabricija je kroz stalnu arheološku postavku provela Vesna Croglavac – viši kustos arheolog.

 


OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU TOKOM PREDSTOJEĆIH PRAZNIKA

Poštovane kolege i saradnici,

Objekti Narodnog muzeja Niš biće otvoreni za posetioce i tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika po sledećem radnom vremenu:

31. decembar 2017. godine Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Galerija Sinagoga rade od 10 do 15 časova, a Ćele kula od 09 do 15 časova,

1. i 2. januar 2018. godine Arheološka sala, Logor „12. februar i Ćele kula rade od 11 do 16 časova, Galerija Sinagoga je zatvorena za posetioce.

Od 3. do 5. januara 2018. godine svi objekti muzeja rade po ustaljenom radnom vremenu.

6. januar (Badnji dan) Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Galerija Sinagoga rade od 10 do 15 časova, a Ćele kula od 09 do 15 časova.

7. januar (Božić) – neradan dan.

8. januar (ponedeljak) – neradan dan .

Od 9. januara svi objekti rade po regularnom radnom vremenu.

*Napomena: Radno vreme Arheološke sale od 3. januara do kraja meseca biće od utorka do petka 12 do 18 časova, a vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom ostaje zatvorena za posetioce. ORGANIZOVANE posete tokom prepodnevnih časova (od 08 do 12) od utorka do petka moguće je najaviti (minimum dan pre) na broj telefona kustosa edukatora Jelene Bogdanović 064 866 1562 ili kustosa koordinatora Željka Anđelkovića 0692408018 u vremenu od 08 do 15 časova.

Srećne Novogodišnje i Božićne praznike želi Vam

Narodni muzej Niš


PROMOCIJA KNJIGE „STRADANJE SLOVENACA U NIŠU TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA 1941-1944”

Promocija knjige „Stradanje Slovenaca u Nišu tokom Drugog svetskog rata 1941 – 1944“ autora kustosa istoričara Narodnog muzeja Niš Ivane Gruden Milentijević održana je 16. i 17. decembra u Beogradu i Novom Sadu. Knjiga je dvojezična – na srpskom i slovenačkom jeziku a zajedničko je izdanje Narodnog muzeja Niš, Slovenske kulturne skupnosti France Prešeren Niš i kompanije Medivest Niš.

Na promocijama u Beogradu i Novom Sadu gost je bio gospodin Želimir Žilnik – značajan jugoslovenski filmski reditelj koji je rođen u logoru u Nišu. Promocije su održane u prostorijama Nacionalnog saveta Slovenaca u Beogradu i u Novosadskom kulturnom centru.

Nakon promocija knjige usledio je razgovor sa autorkom knjige i Želimirim Žilnikom. Moderator je bila Olivera Sašek Radulović, poznati novinar iz Niša i članica SKS France Prešeren u Nišu.

Promocija će 26. decembra biti održana i u Opštini Pantelej u Nišu.

 


ČESTITKE ORGANIZACIJE NURDOR

Narodni muzej Niš, kao društveno odgovorna ustanova, priključio se akciji doniranja novca za izgradnju novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Kliničkog centra Niš.

Umesto kupovine ili izrade novogodišnjih čestitki odlučili smo se ove godine kupimo čestitke organizacije NURDOR – Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – i na taj način pomognemo izgradnju novog dečjeg odeljenja u Kliničkom centru Niš.

Deca su svakako naša najveća obaveza i zalog za budućnost i zato pozivamo i druge kompanije da se priduže akciji NURDOR –a.

Više o čestitkama možete pronaći na linku ispod:

http://www.nurdor.org/doc/untitled%20folder2/Nurdor%20NG.pdf

Srećne Novogodišnje i Božićne praznike želi Vam Narodni muzej Niš

 


NIŠ U DELIMA STEVANA SREMCA

U Osnovnoj školi „ Car Konstantin“ u Nišu, održano je predavanje na temu „Niš u  delima Stevana Sremca“ na inicijativu školske biblioteke i bibliotekara Anite Spasović, a u saradnji sa odeljenjem za muzejsku edukaciju.Predavanje učenicima završnih razreda , održali su Jovan Mladenović, muzejski savetnik i Jelena Bogdanović, kustos edukator. Predavanje je prvi korak ka kompleksnoj saradnji Narodnog muzeja Niš i Osnovne škole ,,Car Konstantin“ u Nišu. Cilj predavanja i buduće saradnje je da se učenicima približi Muzej kao nacionalna institucija kulture u kojoj se čuva bogata kulturna baština grada Niša. Sa druge strane ovaj projekat pruža dodatna znanja iz oblasti muzeologije čiji je cilj podizanje nivoa opšte kulture omladinske populacije.

Saradnja Muzeja i škole će se nastaviti organizovanjem drugih tematskih akcija u skladu sa potrebama škole.

 


NOVE CENE ULAZNICA

Poštovani,
obaveštavamo Vas da će se cene ulaznica za objekte Narodnog muzeja Niš menjati od 1. januara 2018. godine i to:
Cena pojediničnih karata za sve objekte biće 200 dinara za odrasle, odnosno 150 dinara za đake, studente i penzionere.
Cene ulaznica za sve objekte za odrasle biće 300 dinara, odnosno 200 dinara za đake, studente i penzionere.

Narodni muzej Niš


OBAVEŠTENJE:

Povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, obaveštavamo vas da će 11. novembra 2017. godine za posetioce biti otvorena samo Ćele kula u vremenu od 10 do 15 sati. Sa redovnim radom nastavljamo u nedelju 12. novembra.


NOĆ ISTRAŽIVAČA NA OBJEKTIMA NARODNOG MUZEJA NIŠ

Kao što je već najavljivano Noć istraživača održana je 27. septembra 2017. godine u Narodnom muzeju Niš na lokalitetu Medijana i u Arheološkoj sali. Oko 300 posetilaca posetilo je te večeri Arheološku salu i sa višim konzervatorom Narodnog muzeja Niš Draganom Išljamović proverili postoji li i kakva je tajna veza između hemije i muzeja. Kustos edukator Jelena Bogdanović bila je zadužena za stručno vođenje kroz istu ali i za Medijanu gde je oko 100 dece učestvovalo u otkrivanju tajni Medijane.

Narodnu muzej Niš zahvaljuje se svim posetiocima koji su tog dana bili sa nama.

Sa novim programima i istraživanjima vidimo se uskoro!


POSETA VISOKE DELEGACIJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I ALEKSANDRIJSKE PATRIJARŠIJE

U poseti Narodnom muzeju Niš – objektu Ćele kula bila je visoka delegacija Srpske pravoslavne crkve i Aleksandrijske patrijaršije. Delegaciju SPC –a predvodio je Patrijarh srpski G. G. Irineja na čelu delegacije Aleksandrijske patrijaršije bio je Njegovo preosveštenstvo Papa i Patrijarh Velikog Grada Aleksandrije i sve Afrike Teodor Drugi.

U pratnji v.d. direktora i kustosa Narodnog muzeja Niš visoke crkvene delegacije obišle su ovaj jedinstveni spomenik na svetu čuvši priču o stradanjima Srba s početka XIXveka i njihovoj borbi za oslobođenje od Turaka.


BESPLATAN ULAZ NA SVIM OBJEKTIMA POVODOM SVETSKOG DANA TURIZMA

Poštovani građani i gosti grada,
povodom Svetskog dana turizma Narodni muzej Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš obezbedio je besplatan ulaz na sve naše objekte dana 27. septembra 2017. godine.
Besplatan ulaz se odnosi na sve građane Niša i posetioce grada, ali ne i za organizovane grupe koje dolaze preko turističkih agencija.
Dobrodošli!


NOĆ ISTRAŽIVAČA 29.09.2017.

NARODNI MUZEJ NIŠ

 

Ima neka tajna veza: hemija u muzeju

Mesto održavanja: Arheološka sala Narodnog muzeja Niš, Ul. Nikole Pašića 59, od 18 do 22 časa

Na čelu tima Dragana Išljamović, viši konzervator Narodnog muzeja Niš

Da li postoji veza između arheologije i hemije? Kroz stručno vođenje imaćete priliku da se upoznate se kulturnom baštinom našeg grada od praistorije pa do srednjeg veka i saznate koja je uloga konzervatora u očuvanju muzejskih predmeta za buduće generacije.

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Ima-neka-tajna-veza-hemija-u-muzeju/165

Kroz igru upoznajmo Medijanu

Mesto održavanja: Arheološki lokalitet Medijana, Ul. bul. Cara Konstantina bb, od 12 do 15 časova

Na čelu tima Jelena Bogdanović, kustos edukator Narodnog muzeja Niš

Narodni muzej pruža priliku najmlađima da upoznaju Medijanu kroz igru otkrivanja. Na lokalitetu Medijana, decu čekaju mape koje ce im poslužiti u traženju skrivenih pitanja.Tačni odgovori na pitanja vode do sledećeg koraka u igri – do slagalice. Biće to dobar način da se nauče osnovne činjenice o Medijani. Pokusaćemo da zanimljivom igrom približimo Medijanu najmlađima.

http://nocistrazivaca.rs/programi2017/Kroz-igru-upoznajmo-Medijanu/165


Narodni muzej Niš od 19. septembra 2017. godine menja radno vreme pojedinih objekata – odnosno produžava isto a sve u cilju da kulturno istorijsko blago bude što dostupnije posetiocima iz zemlje i sveta.

Od 19. septembra Arheološka sala će radnim danima od utorka do petka raditi od 09 do 19 sati, a vikendom od 09 do 17 sati (prethodno se radilo od 10 do 18, odnosno od 10 do 15 sati).

Arheološko nalazište Medijana će radnim danima od utorka do petka, ali i vikendom, raditi od 10 do 16 sati (prethodno se radilo od 10 do 16, odnosno od 10 do 15 sati vikendom).

Logor „12. februar“ će radnim danima od utorka do petka, ali i vikendom, raditi od 10 do 16 sati (prethodno se radilo od 09 do 16, odnosno od 10 do 15 sati vikendom).

Ćele kula ne menja radno vreme i nastavlja da radi po starom od utorka do petka od 09 do 19 sati, a vikendom od 09 do 17 sati.

Ponedeljkom su svi objekti zatvoreni za posetioce, osim Ćele kule koja će nastaviti sa dežurstvom od 10 do 15 sati do daljeg.

Sve promene i sve informacije o Narodnom muzeju Niš blagovremeno će biti objavljene na našem sajtu.


POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU SANU I NARODNOG MUZEJA NIŠ

Dana 4. septembra 2017. godine u ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu potpisan je Protokol o saradnji između Narodnog muzeja Niš i SANU. Protokol su potpisali predsednik ogranka SANU u Nišu akademik Ninoslav Stojadinović i v. d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić.

Jedna od uloga SANU je da promoviše i podstiče razvoj kulture i umetnosti ne samo u Nišu nego i u celom regionu jugoistočne Srbije. Mi smo već imali neku saradnju sa Narodnim muzejom – koristili smo prostor sinagoge za naše koncerte i izložbe ali to je bio samo početak a u planu su ambiciozniji projekti – rekao je prilikom potpisivanja akademik Stojadinović.

V.d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić prilikom potpisivanja Protokola o  programskoj saradnji između SANU i Narodnog muzeja Niš naglasio je da je to veoma značajan događaj za kulturu našega grada, kojim se predviđa partnerstvo u više segmenata a zarad predstavljanja kulturne baštine Niša na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. SANU odnosno njen ogranak u Nišu, kao značajna intelekualna i akademska institucija, ovim Protokolom ujedno promoviše Muzej i njegovu izuzetnu ulogu u očuvanju i dokumentovanju istorijskog nasleđa prezentacijom izuzetno bogatog muzejskog fonda – podseća Spasić.  

Treba napomenuti da je 2004. godine u Galeriji SANU u Beogradu gostovala izložba Narodnog muzeja Niš Arheološko blago Niša i to je bila prva međusobna saradnja ove dve značajne institucije kulture

Prilikom potpisivanja najavljena su i prva dva izložbena projekta: Prvi projekat je studijska izložba: Stevan Sremac, akademik i književnik koja će biti postavljena u okviru stalne Književno- momorijalne postavke, u novom galerijskom prostoru, nedavno ustupljenom od grada Niša.

Drugi izložbeni projekat je iz fonda Zbirke Istorije umetnosti o velikanu srpskog slikarstva, rođenom Nišliji, pod nazivom: Borivoje Bora Stevanović, slikar i akademik. Ekskluzivno, po prvi put, biće izloženo dvanaest umetničkih slika izuzetne umetničke vrednosti. 

Ovim kapitalnim izložbenim projektima SANU i Narodni muzej Niš započinju svoju programsku saradnju i otvaraju novu stranicu u kulturi grada Niša.


Zbog radova na uređenju objekta Arheološka sala u Ul. Nikole Pašića br. 59. neće biti otvorena za posetioce u periodu od 22. 08. do 28.08. 2017.


Poštovani posetioci,

obaveštavamo vas da Galerija Sinagoga neće raditi od četvrtka 17. avgusta do srede 23. avgusta zarad tehničkog održavanja i sređivanja prostora. Hvala na razumevanju.


Ćele kula jedan je najposećeniji objekat Narodnog muzeja Niš. Od 7. avgusta biće otvorena i svakog ponedeljka u vremenu od 10 do 15 sati.


Programska saradnja Narodnog muzeja Niš i Srpske akademije nauka i umetnosti Ogranak SANU u Nišu

Narodni muzej i  Srpska akademija nauka i umetnosti – Ogranak SANU u Nišu, nakon nekoliko konsultativnih sastanaka, pristupaju pripremi i realizaciji projekta obeležavanja značajnih događaja i ličnosti iz kulturne istorije Grada Niša. Dogovorena saradnja rezultiraće potpisivanjem Protokola o saradnji Muzeja i Ogranka SANU, u septembru 2017. godine.  Nacrtom Protokola predviđeno je da se saradnja odvija u širem kontekstu: u domenu kulturnih, umetničkih, naučnih i obrazovnih aktivnosti. Ogranak SANU i Muzej će planirati projekte koji se odnose na kulturnu baštinu Niša, kao i na region južne i istočne Srbije. Narodni muzej u saradnji sa Ogrankom SANU, pristupa projektima reprezentativnog karaktera i uključuje se u akademsku i univerzitetsku zajednicu.

Do kraja 2017. godine Muzej i Srpska akademija nauka i umetnosti – Ogranak SANU  u Nišu, uz partnerstvo Galerije SANU u Beogradu, realizovaće dva reprezentativna studijska izložbena projekta iz fonda Muzeja sa pratećim katalozima.

1. Izložbena postavka: Stevan Sremac (1855 – 1906), akademik, profesor, književnik

Stevan Sremac (1855 – 1906) je jedan od znamenitih srpskih književnika čije delo pripada raskošnim stranicama srpskog realizma sa kraja XIX i početka XX veka. U Nišu je bio profesor u Gimnaziji od 1879. do 1892., sa kraćim prekidom od dve godine, kada je premešten u pirotsku gimnaziju (1881 – 1883). Predavao je opštu i nacionalnu istoriju, geografiju, srpski jezik i književnost. Jedan je od osnivača prvih kulturnih isntitucija posle oslobođenja Niša od Turaka (1878): Gradske čitaonice (1879), preteče današnje Narodne biblioteke Stevan Sremac i pozorišne družine Sinđelić (1887), današnjeg Narodnog pozorišta. Iz Niša je posle jedanaest godina službovanja 1892. prešao u Beograd i do svoje smrti 1906. bio profesor u gimnaziji.

Kao književnik, autor je više romana, pripovetki, priča, polemičkih pamfleta i sl. Sremac je uveo Niš u srpsku književnost u delima  Ivkova slavaZona ZamfirovaIbiš – aga i više kratkih priča. Roman Pop Ćira i pop Spira, istorijska proza Iz knjiga straostavnih, Kir Geras i druge priče su deo temelja srpske realističke književnosti.

Na predlog akademika i književnika Sime Matavulja, februara 1906 god. primljen je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije – u Akademiju umetnosti, što je predstavljalo visoko priznanje njegovom nacionalnom, prosvetnom i književnom radu.

Izložbenom postavkom, eksponatima iz ostavine Stevana Sremca, koja se čuva u Narodnom muzeju (Zbirka Stevan Sremac), predstaviće se Stevan Sremac kao akademik i veliki srpski književnik, ekspozicijom njegove rukopisne kolekcije, ličnim predmetima, fotografijama, komadnim nameštajem njegove radne sobe iz Beograda i dokumentima iz Arhiva SANU o njegovom prijemu u Akademiju.

2. Izložbena postavka: Borivoje Stevanović (1878 – 1976), akademik i slikar

Borivoje Stevanović ( Niš 1878.- Beograd, 1976.), živeo je u Nišu od rođenja 1878. do 1884., u Beogradu od 1891, do smrti 1976.godine. Slikarstvo uči u Srpskoj slikarskoj i crtačkoj školi kod Kirila Kutlika u Beogradu (1895 – 1898), zatim u Minhenu (1898 – 1899) i studirao na Akademiji (1900 – 1904). U Nišu je 1898. priredio svoju prvu samostalnu izložbu. Bio je član, predsednik i doživotni počasni predsednik Društva srpskih umetnika Lada. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1965. Njegov umetnički opus je impozantan sa više od hiljadu uljanih slika, a jezgro njegovog opusa nalazi se u fondovima najuglednijih muzejsko – galerijskih institucija: Narodnom muzeju u Beogradu (dvadeset tri), Muzeju savremene umetnosti (šesnaest) i u Narodnom muzeju Niš (jedanaest) slika u zbirci Istorija umetnosti.

Izložbenom postavkom svih jedanaest umetničkih dela iz fonda niškog Muzeja, akademika i slikara Borivoja Stevanovića i dostupnim arhivalijama o njegovom životu i delu, predstaviće se deo umetničkog opusa ovog značajnog predstavnika srpskog impresionizma u istoriji likovne umetnosti.

 

 

  AUTOPORTRET, ulje na platnu, 1950

  ENTERIJER, ulje na platnu kaširanom na dasku, 1964.

  KOVAČNICA U MARINKOVOJ BARI, ulje na platnu, 1949.

   MRTVA PRIRODA S KRČAGOM, ulje na platnu, 1939.

  NAPUŠTEN DOLAP, ulje na platnu, 1958.


Poštovani,

Pozivamo Vas da u nedelju 04. juna 2017. godine posetite arheološko nalazište Medijana i pogledate izložbu radova studenata Univerziteta Metropolitan iz Niša na temu „Preplitanja“ Medijana-Metropolitan ART. Pored izložbe, za sve zainteresovane posetioce biće organizovane i kreativne radionice – kaligrafsko ispisivanje i crtanje portreta.

Medijana, 04. Jun 2017. godine, u vremenu od 10 do 15. časova.

Ulaz je slobodan.


Povodom gradske slave Svetih Cara Konstantina i Carice Jelene Narodni muzej Niš otvara svoja vrata i ulaz se neće naplaćivati od 2. do 4. juna 2017. godine. (Besplatan ulaz se NE odnosi na grupe koje organizovano ulaze preko turističkih agencija).

Arheološki lokalitet Medijana otvara se 2. juna za posetioce. Radno vreme tog dana je od 10 do 16 sati, a 3. i 4. juna od 10 do 15 sati.

Ostali objekti rade po sledećem radnom vremenu:

Petak 2. jun 2017. godine:

Ćele kula od 09 do 19 sati, Arheološka sala i Galerija Sinagoga od 12 do 18sati, Logor „12. februar“ od 09 do 16 sati.

U subotu 3. juna i nedelju 4. juna 2017. godine radno vreme je sledeće: Ćele kula od 09 do 17 sati, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i  Galerija Sinagoga od 10 do 15 sati


U NOĆI MUZEJA


OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA I EVROPSKE NOĆI MUZEJA

Ove godine Narodni muzej Niš će se priključiti obeležavanju Međunarodnog dana muzeja (18. maja) i Evropske noći muzeja (20. maja). „Otvorena riznica muzeja“ je naziv programa kojim želimo da predstavimo neke od najznačajnijih artefakata koje čuvamo u svojim zbirkama.

Međunarodni Dan muzeja obeležava se 18. maja svake godine.U saradnji sa RTS Radio Beogradom, dopisništvom Radio Beograda 2 u Nišu, u prostorijama dopisništva (Ul. Lole Ribara), 18. maja sa početkom u 18 časova otvara se izložba „Branko Miljković, između dva vremena”crteži akademskog slikara Miodraga Daje Anđelkovića. Izložba će biti otvorena deset dana uključujući i 20. maj – Evropsku noć muzeja.

20. maj 2017.Evropska noć muzeja, Sinagoga (Davidova 2), otvaranje izložbe u 17 sati

Izložba Narodnog muzeja Niš gde će biti predstavljena remek dela slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti: Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević, Beta Vukanović, Vlaho Buhovac, Boža Ilić, Leonid Šejka, Todor Stevanović, Milan Konjović, Miroslav Anđelković, Milić Stanković.

Autori izložbe:Mara Makarić (viši kustos), Iva Trajković (muzejski savetnik). Moderator projekta  Jovan Mladenović (viši kustos).

Tokom ovih dana od 18 do 20. maja biće besplatan ulaz na sve objekte Narodnog muzeja Niš za naše sugrađane i goste grada. Besplatan ulaz se NE odnosi na turiste koji dolaze organizovano preko turoperatora i turističkih agencija. 

Radno vreme ovih dana je regularno, a 20. maja se objekti dodatno otvaraju i radiće od 17 do 01 sat iza ponoći.


Poseta OLEGA FOMČENKOVA BROVKOVA, zamenika atamana kozačke opštine “Svetog Carevića Alekseja” Narodnom muzeju Niš


OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU ZA VREME USKRŠNJIH PRAZNIKA

Poštovani,

Objekti Narodnog muzeja Niš tokom predstojećih praznika radiće po sledećem radnom vremenu:

14. april (Veliki petak) NE RADI NIJEDAN OBJEKAT NARODNOG MUZEJA NIŠ

15. april (Velika subota)

ARHEOLOŠKA SALA              od 10 do 15 sati

ĆELE KULA                                od 09 do 17 sati

LOGOR „12. FEBRUAR“         od 10 do 15 sati

16. april (Uskrs) NE RADI NIJEDAN OBJEKAT NARODNOG MUZEJA NIŠ

17. april – ponedeljak –neradan dan za posete muzeju

Sa regularnim radnim vremenom nastavljamo od utorka 18. aprila 2017. godine.

Comments are closed.