Najavljujemo

Poštovane kolege i saradnici,

Monografija posvećena srpskom vajaru Milovanu Krstiću biće predstavljena u petak 15. novembra 2019. godine od 13: 30 časova u prostoru Galerije Sinagoga, Ul. Davidova 2.

Na promociji će učestvovati istoričar umetnosti Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, akademski vajar i profesor Dragiša Obradović i Miodrag Daja Anđelković, akademski slikar. Autor monografije je istoričarka umetnosti Mara Makarić, muzejska savetnica Narodnog muzeja Niš. Monografiju je likovno uobličio Željko Cajić.

O Milovanu Krstiću:

Veoma plodan stvaralački put Milovana Krstića trajao je više od sedam decenija. Za sobom je ostavio više od 600 skulptura i desetinu spomenika. Pripada generaciji srpskih vajara koja je završila školovanje u godinama pred Drugi svetski rat, a svoje prave umetničke vrednosti pokazala neposredno posle istog. Nakon diplomiranja na Državnoj umetničkoj školi u Beogradu 1933. godine vraća se svom zavičaju, gde će provesti više od jedne decenije ostavivši duboke tragove kao likovni pedagog i skulptor. Neposredno posle Drugog svetskog rata uključuje se u likovni život Beograda, gde ostaje do kraja života.

Krstićevo umetničko interesovanje tematski se kretalo u širokom rasponu od monumentalnih kompozicija i spomenika profanog karaktera, figure i figurine, biste, aktovi, portreti, reljefi, fontane, medalje, plakete, figure životinja, do sitne, dekorativne plastike i predmeta primenjene umetnosti. Skoro sva njegova vajarska dela izvedena su u trajnom materijalu. Takođe, treba naglasiti njegov izuzetan doprinos obeležavanju značajnih događaja iz vremena Drugog svetskog rata.

Narodni muzej Niš baštini brojna dela ovog umetnika a monografija izlazi u ediciji Zbirke istorije umetnosti niškog muzeja.

U susret stodesete godišnjice rođenja Milovana Krstića (1909-2019), trenutak je da se podsetimo jednog od najangažovanijih skulptora srpskog i jugoslovenskog vajarstva. Ova monografija predstavlja još jedan omaž i kenotaf značajnom umetniku.

 


Izložba Narodnog muzeja Niš i Muzeja grada Beograda:

Ivo Andrić pisac i /ili diplomata.

Otvaranje 10. oktobra 2019. u Književno-memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković, četvrtak, 19.30, ul. Aleksandra Nenadovića 2a.

Autor izložbe Tatjana Korićanac, muzejski savetnik MGB.

Trajanje izložbe: 10. oktobar – 10. novembar 2019.

Ulaz slobodan. 

U postavci se prvi put u Nišu izlaže šesnaest originalnih predmeta iz Legata Ive Andrića iz fonda Muzeja grada Beograda: diplomatski kovčeg i svečana diplomatska uniforma I. Andrića, fragmenti rukopisa na Drini ćuprija, fotografije iz Berlina (1939), piščeve naočare, povelja Univerziteta u Nišu, prva izdanja zbirki pesama Ex PontoiNemiri, pripovetke Put Alije Đerzeleza, dokumenta….

Ivo Andrić, život i delo

Ivo Andrić, književnik, akademik,nobelovac,diplomata (Dolac kod Travnika, 9/10. oktobar 1892 – Beograd, 13. mart 1975). Osnovnu školu učio u Višegradu, gimnaziju u Sarajevu. Studirao slovenske književnosti i istoriju na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu (1912),  Univerzitetu u Beču(1913), Filozofskom fakultetu Jagelonskog univerziteta u Krakovu, Poljska (1914) i na Filosofskom fakultetu u Gracu (1923) gde je i doktorirao juna 1924, sa disertacijom Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine.

Kao gimnazijalac,vatreni je pobornik integralnog jugoslovenstva. Prvi je predsednik Srpsko- hrvatske napredne omladine, a 1912. priključuje se pokretu Mlada Bosna. Posle Sarajevskog atentata (1914) uhapšen je u Splitu kao pripadnik Mlade Bosne i provodi devet meseci u zatvoru u Šibenikui Mariboru, a po izlasku biva konfiniranu Zenici i Ovčarevu.Nakon opšte amnestije 1917. prelazi u Zagreb, a u oktobru 1919. uBeogradu počinje da radi kao činovnik u Ministarstvu vera. Kao karijerni diplomata službuje u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Vatikanu(1920), Bukureštu (1921), Trstu (1922), Marseju (1926), Parizu (1927), Madridu (1928), Briselu (1929), Ženevi (1930), Berlinu (1939–1940). Po izbijanju rata, aprila 1941. vraća se u Beograd gde živi i radi do smrti, 1975. godine.Pod nemačkom okupacijom povlači se iz javnog života, odbija da potpiše Apel srpskom narodu kojim se osuđuje otpor okupatoru, a iz moralnihi patriotskih razloga obustavlja izdavanje svojih dela. U iznajmljenoj sobi u Beogradu,tokom četiri ratne godine, u tišini piše svoje velike romane. Leto i jesen 1942. provodi u Sokobanji.

Posle rata, 1946. izabran je za redovnog člana SANU i postaje predsednik Saveza književnika Jugoslavije.Za epsku snagu kojom je „oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”, 1961. godine dobija Nobelovu nagradu za književnost. Poslednji put u javnosti nastupa na čuvenom Književnom matineu 1974. u Beogradu, zajedno sa Milošem Crnjanskim, Mešom Selimovićem, Dušanom Matićem, Aleksandrom Vučom, Brankom Ćopićem, Vaskom Popom i Stevanom Raičkovićem. Preminuo je na VMA u Beogradu, 13. marta 1975. godine. Kremiran je i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Delo:

Zbirke pesama: ExPonto (Zagreb, 1917), Nemiri (1919); pripovetke: Put Alije Đerzeleza(1920),Most na Žepi (1928), Anikinavremena (1931); romani:NaDrini ćuprija, Travnička hronika i Gospođica (objavljeni1945),Prokletaavlija (1954). Posthumno: Kuća na osami i Omer-paša Latas.Prevođen je na mnoge svetske jezike.

Andrićeve posete Nišu: 1945, 1947, 1965, 1968.

Andrić se na putu za Sofiju na Kongres bugarskih pisaca kraće vreme zadržao u Nišu 1945. godine. Drugi put je boravio u Nišu marta 1947. kada je održao predavanje radnicima i građanima Niša povodom bitke kod Staljingrada pod naslovom „Utisci iz Staljingrada”.

Na otvaranju Univerziteta u Nišu oktobra 1965. na Letnjoj pozornici u Tvrđavi govorio je prvoj generaciji studenata o značaju umetnosti, održavši besedu„Prozor koji gleda u predele umetnosti”.Prilikom svoje posete Nišu 1968. razgovarao je sa niškim piscima, posetio Gimnaziju „Stevan Sremac”, Duvansku industriju i Logor na Crvenom krstu.

Njegovi govori, kao i potonji iskazi o boravku u Nišu, dragoceno su svedočanstvo o razvoju i otvaranju Niša prema svetu nauke i kulture.

 


BOŽA ILIĆ 

Boža Ilić je najpoznatiji slikar i verovatno jedan od najznačajnijih umetnika poniklih u Toplici. Rođen je 27. aprila 1919 god. u Žitnom Potoku kod Prokuplja. Životni put ga, uprkos talentu, nije odmah usmerio ka onome što je obeležilo sav njegov život, ka slikarstvu. Prvu deceniju i po, tokom odrastanja, bio je je uskraćen za iskustvo spoznaje umetnosti. Ipak, prst sudbine ga je dotakao kada je napunio petnaest godina. U njegovo rodno selo došao je tada ikonopisac da oslika crkvu uzevši njega, jednog od najboljih učenika, za pomoćnika. Tu je prvi put video kako nastaje slika. Opčinjen onim što je tada video, dobivši usput šansu da i sam nešto oslika, uspeo je da za kratko vreme a na opšte iznađenje, načini lepu kopiju ikone Svetog Nikole. Ponesen novim iskustvom, on putuje po selima u okolini i oslikava crkve. Talentu koji je posedovao, to nije moglo da zadovolji apetite za daljim napredovanjem, pa se ubrzo skrasio u Žitnom Potoku, odakle ga, zahvaljujući zauzimanju uglednijih meštana šalju u Beograd na školovanje.

Prva faza boravka u novoj sredini je učenje slikarstva kod Bete Vukanović i Ljube Ivanovića a potom se upisuje u umetničku školu 1937 god. Po završetku upisuje Likovnu akademiju u klasi Mila Milunovića i završava je 1945 god.

Ovde se treba osvrnuti na to da je Boža u ranom detinjstvu ostao bez sluha, te nije bio mobilisan tokom rata.

Na likovnu scenu stupa kao školovani umetnik, potkovan značajnim slikarskim umećem. Znanje koje je tada posedovao bilo je pretočeno od,  najznačajnijh umetnika i pedagoga našeg slikarstva.

Bilo je to na četvrtoj ULUS-ovoj izložbi gde je prikazao kompoziciju ”Logor”’. Sledi peta izložba iste godine gde je izložio dva velika platna, ”Po bosanskim šumama” i ”Pralje”. Tada je skrenuo pažnju na sebe i svoj talenat, da bi na šestoj izložbi monumentalnom kompozicijom ”Vjazma”, doživeo opšte pohvale kako publike, tako i kritike. Za taj period vezan je, gotovo vrtoglav uspon. Teoretičari ga proglašavaju umetnikom za novo vreme, vreme realnog sagledavanja društva koje hrli u nove pobede i svetliju budućnost. Svakako da se tu može jasno uvideti izvesna politička i ideološka podobnost, koja se nije mogla izbeći. Posleratne godine su vreme gde se u službu izgradnje socijalizma stavljaju svi raspoloživi oblici javne delatnosti , pa  i umetnost.

Funkcija umetničkog dela postala je politička, sa zadacima veličanja društva i sistema, podsticanja pojedinca da doprinese napretku i učvršćivanja vere u pobedu novog ”besklasnog” društva nad dekadentnim, starim, nazadnim … Stoga je umetničko delo moralo biti ”predvidivo”, jasno naslikano i bez ikakvog dvoumljenja koje bi stvorilo nedoumicu u vezi sa porukom namenjenoj masama. Nije bilo mesta bilo kakvoj ekspresivnosti, destrukciji forme tokom izražavanja ili ličnog pogleda na svet ukoliko nije striktno povezan sa socijalističkim poimanjem društva.  Mnoga dela iz tog vremena su stoga u principu, prazna, urađena ”bez života”,  radi postizanja formalnih preduslova. Upravo iz tog, po umetnost teškog vremena, Boža Ilić izrasta u glavnog protagonistu stila i epohe. On sa izuzetnom snagom i temperamentom, izrađuje monumentalna platna što po mnogima, može da zahvali veštini i prekaljenosti stečenim za vreme slikanja crkava, pre školovanja. Može se pretpostaviti da je svet doživljavao kao viziju svoje mladosti, utkavši u njega romantizam nacije u povoju. O njemu pohvale i hvalospeve pišu jedan Milovan Đilas, Grga Gamulin, Jovan Popović, Radovan Zogović, Oto Bihalji-Merin. Ističu ga kao slikara i proizvode ga u ljubimca publike.

Bilo je to vreme, gotovo sna, onog najslađeg , za momka sa obronaka Žitnog Potoka. Ali u vremenu brzih promena, dolazi i do razlaza SFRJ sa Staljinom, sledi rezolucija Informbiroa. Zemlja se okreće ka novim društvenim procesima, dolazi do suprostavljanja socrealističkoj umetnosti. To je obeleženo Lubardinom izložbom 1951 god. I nekim događajima na polju književnosti (Krleža), čime se praktično raskrstilo sa novom-starom umetnošću. Mnogi od onih toretičara i javnih  radnika-političara, malo ranije spomenutih u tekstu kao slavitelja  Bože Ilića, sada se hitro osvruću ne bi li odabrali žrtveno jagnje, koje će ocrniti, baciti optužbe na njega i ”staljinističku” umetnost, ne bi li pokazali (ima li ičeg licemernijeg), kako su oni opet na pravom putu. Kao najistaknutijeg, novi-stari čelnici radi dokazivanja sopstvene podobnosti, usmeravaju otrovne strele isključivo ka njemu.

Boža Ilić pada u nemilost, zajedno sa svojom umetnošću, odlazi u drugi plan. Pokoravajući se novonastalim okolnostima, on je potražio neposredni kontakt sa prirodom i kada ga je uspostavio nije ga napuštao do kraja života. Nakon svih događaja nije se više nikad osvrnuo na socrealizam, ne govoreći ništa ni za ni protiv.

Iz ovog kratkog pregleda  stvaralaštva Bože Ilića, jasno se diferenciraju dve faze. Prva do 1950 , i ona druga – do kraja života, možda zapostavljena ali blagorodna. Celokupan rad se, ipak, može, pažljivim praćenjem, razlučiti na nekoliko manjih interesantnih perioda.

Božin izlazak u prirodu i svetlost dovodi ga u bliskost sa impresionizmom i ekspresionizmom. Iz pećine sa slike ”Vjazma” i gradilišta sa Novog Beograda, Boža se upućuje i do mora, Dubrovnika, te nalazi zajedničku slikarsku nit rodnog kraja i primorskih krajolika. Zabeležen je i umetnikov boravak u Parizu, ranih 50.-ih i umetnikovo oduševljenje romantičarima, posebno Delakroom.

Kasnije, šezdesetih, opet uvodi novine u postupak slikanja, a to su graficizam i  prevlađivanje sivih, smeđih i plavih tonova u paleti.  Ponovo se obreo u Parizu, i proputovao Kanadom. Odatle potiču slike pariskih predgrađa, katedrela, kafana i ulica, ali ne dolazi do rasvetljavanja palete. Kao po inerciji, ili kao plod  unutrašnje borbe, ni sedamdesetih ne beležimo preveliku radost i razigranost. Tada se orijentiše ka likovima ljudi iz rodnog kraja: tu su grupe muzičara, mrtve prirode sa petlovima, srnama, zečevima i voćem. Ovde dolazimo do krajnje tačke, putešestvija i sklonosti umetnika ka minimalističkim formatima. Oni su veličine đačke sveske, pa i manji, što je svojevrstan kontrapunkt monumentalnim kompozicijama sa akademskih početaka.

Kada se sagleda sve zajedno, slikarstvo Bože Ilića se odlikuje burnom emotivnošću, raskošnim potezima i ponegde raspevanošću. Posredstvom svojih slika on nam se predstavlja duhom narodnog čoveka, neopterećenog pomodarstvom i ulizivačkim gestovima svojstvenim, mnogim lažnim veličinama koje je na izgled istorija mazila. On je uprkos svemu, opstao na vetrometini poprišta gde vas danas hvale, a sutra pljuju, što je najbolji dokaz da je bio zapažen i svrstan u red povlašćenih veličina koje su umele da same utru sopstveni put u i kroz istoriju. Snagom  koju je nosio u sebi, kao Božjim darom , Boža je, posle jednog porušenog mosta, sebi sagradio drugi preko koga je usmerio energiju da pokrene sve od nule u trenutku kad je već bio na Olimpu. Ne žmureći, nego širom otvorenih očiju, kako bi upio svetlost i boje iz krajolika posutih  po brežuljcima rodnog kraja. To može samo jedan od hiljadu, obdaren, da se kao Feniks iz pepela ponovo rodi, umetnik, naočigled nas,  svedoka jedne nepravedne borbe.

Prividno decenijsko tavorenje, je kao iza zavese otkrila stotine  dela na umetničku scenu koja se jednom životnom času tako žestoko obračunala sa njim.

Danas je uspostavljena nagrada pod imenom Bože Ilića, velikog slikara, likovna kolonija Memorijal Boža Ilić. Možda to i nije dovoljno da se spere nepravda  sa lika  velikana, ali odavali mi počast njemu ili ne, njegovo slikarstvo će najviše govoriti o njemu, kao lament nad Toplicom, Srbijom i daleko šire.

Dragan Popović, viši kustos

Muzej Toplice u Prokuplju

 


Izložba radova Nedelja stvaralaca evropske baštine

U projekcionoj sali Logora na Crvenom krstu u ponedeljak 23. septembra u 13 sati biće otvorena izložba učeničkih radova koji se bave promocijom kulturne baštine Srbije.

Izložbu Nedelja stvaralaca evropske baštine (European Heritage Makers Week) čine video, štampani i PowerPoint radovi nastali na istoimenom konkursu čiji je inicijator Savet Evrope. Konkurs je, po prvi put u Srbiji, sproveden u saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekcije muzejskih pedagoga Muzejskog društva Srbije.

Konkurs Nedelja stvaralaca evropske baštine bio je namenjen deci i mladima od 12 do 18 godina. Od učesnika se tražilo da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to postave fotografiju koja predstavlja njihovu priču. Tokom ovog perioda, deca su aktivno istraživala i upoznavala kulturnu baštinu svoje okoline, otkrivala svoje poreklo i povezanost sa baštinom na evropskom nivou.

Na konkurs su prijavljena 43 rada. Žiri koji je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije izabrao je 5 radova koji su poslati kao predstavnici Srbije za dalje takmičenje. Prilikom izbora najzanimljivijih priča prioritet je dat radovima u kojima je jasno vidljiv lični doživljaj dece prema kulturnom nasleđu koje su istraživali. U konačnom izboru najzanimljivijih priča o kulturnom nasleđu Evrope, dva od ukupno deset nagrađenih radova poslata su iz Srbije. To su: Vampires among the Serbs, autora Nikole Mihailovskog iz Niša i Ivo Andrić, autorke Mie Mitrović iz Beograda.

Svi radovi su vidljivi i na sajtu Dana evropske baštine https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/.

Izložba radova biće otvorena u četiri grada: Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Kikindi. Realizaciju izložbi podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 


Poštovane kolege i saradnici,

Dana 13. septembra 2019. godine, dan uoči 75. godišnjice rasformiravanja Logora na Crvenom krstu, biće održane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola te rekonstrukcija poslednjeg dana u logoru prema izjavama preživelih zatočenika. 

Radionice i predavanja počinju od 12 sati i otvorene su za sve zainteresovane. 

Istoričari Nebojša Ozimić i Ivana Gruden Milentijević, koji su i autori stalne postavke, nakon radionica imaće stručno vođenje kroz stalnu postavku Logora na Crvenom krstu. 

Dobrodšli!

 


KONCERTNI ARTEFAKTI

Dana 3. avgusta u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se humanitarno prodajna izložba Dragana Aranđelovića Arčija 

KONCERTNI ARTEFAKTI

Organizator izložbe je udruženje Marker a suorganizator Narodni muzej Niš. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Niša.

Koncertni artefakti je izložba originalnih postera, ulaznica, majci, spiskova pesama izvođača i drugih artefakata prikupljenih sa pop rok koncerata tokom više od tri decenije. Autor izložbe je Dragan Aranđelović Arči, kulturni poslenik i vlasnik kultne muzičke prodavnice “Happy House” koja je širila umetnost u gradu Nišu skoro 30 godina. Izložba Koncertni artefakti će upravo doživljaje, iskustva i istorijske muzičke momente koji su se odvijali širom Evrope i koji su ušli u modernu istoriju a čiji je autor bio svedok tokom više od tri decenije, približiti posetiocima. 

Izložba je prodajna a sav prihod namenjen je kampu „Sila prati hrabre” za decu bez roditeljskog staranja u organizaciji Džedajskog pokreta. U džedajskom kampu na Vlasinskom jezeru bi trebalo da se nađe dvadesetoro dece bez roditeljskog staranja, a članovi niškog udruženja žele da rade na njihovoj socijalnoj inkluziji. „Deca koja se nađu u hraniteljskim porodicama dobiju smeštaj, hranu i nekakvu atmosferu porodice, ali se slabo uključuju u radionice, edukacije koje će im pomoći da dalje planiraju život”. Različiti predavači će deci objasniti pisanje CV-a, osnove poslovne komunikacije i razvijanje ideja. Ne žele da to bude standardni letnji kamp već žele da decu nauče i nečemu korisnom. Džedaji su se u Nišu prvi put okupili 2013. godine, ali su se kao udruženje registrovali četiri godine kasnije. Iako ih je okupila ljubav prema kultnoj naučnofantastičnoj franšizi, niški džedaji su shvatili da mogu da rade nešto više od promocije pop kulture, te su vrlo brzo krenuli u organizaciju humanitarnih akcija. Njihov cilj je da predstave džedaje koji prevazilaze sebe i pomeraju svoje granice, i na taj način, svojim delima inspirišu ostale da se uključe.

Galerija Sinagoga otvorena je od utorka do nedelje od 12 do 20 sati, a ponedeljkom od 15 do 20 sati. Ulaz slobodan. Izložba je otvorena do 13. avgusta 2019. godine. 

 


Dana 30. jula 2019. godine u 20 sati u Književno-memorijalnoj postavci Sremac / Miljković (Ul. Aleksandra Nenadovića 2a) međunarodno udruženje likovnih umetnika PALANSKI ART otvara izložbu likovnih radova sedam estonskih umetnika 

MAGIJSKA PTICA KOS

/TRINAEST NAČINA DA SE POSMATRA KOS/

Inspiracija za ovu izložbu bila je istoimena pesma američkog pesnika Volasa Stivensa. Ova izložba je pre tri godine bila organizovana uTartuu – drugom gradu po veličini u Estoniji zajedno sa srpskim i estonskim umetnicima.  Inspirisani pomenutom pesmom, tada su  svoje radove  izlagali Miodrag Daja Anđelković, Slavica Erdeljanović Curk, Franc Curk, Radmila Matejević, Dobrivoje Jevtić , Predrag Peđa Todorović i  Zvonimir Kostić Palanski, koji je i otvorio izložbu u prestižnoj galeriji „Norus”.

Ovoga puta će se niškoj publici predstaviti svojim crtežima Eve Eesmaa, Imbi Kruuv, Anne Rudanovski, Ave Avalo, Eero Ijavoinen, Per Vilijam Petersen i Sirje Petersen.

 


Poštovane kolege i saradnici,

Dana 28. juna u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Davidova 2) otvara se izložba Univerziteta Metropolitan

Met Art Vol. 4

Izložbu zajednički organizuju Univerzitet Metropolitan – centar u Nišu i Narodni muzej Niš.

O izložbi:

U modernom svetu, u kojem informacije čitamo kroz vizuelne naznake, likovni i grafički kreativci imaju posebnu ulogu. Oni dokumentuju, ispisuju, kreiraju, i svedoče o svim segmentima naših života, o svim informacijama koje nas okružuju. Na kreativan i nesvakidašnji način ova nova generacija odgovornih stvaralaca dizajnira našu svakodnevnicu.

Pred Vama je izložba radova studenata FDU (Fakultet Digitalnih Umetnosti) Univerziteta Metropolitan, u Nišu, nastalih u prethodnoj radnoj godini. Kroz tradicionalne likovne tehnike i raznolike discipline grafickog dizajna student kreiraju nova i autentična vizuelna rešenja. Radovi predstaljeni na izložbi su iz oblasti vizelnog identiteta, ilustracije, fotografije, kaligrafije, tipografije, ambalaže, publikacija. Takođe su predstavljeni i radovi studenata u tradicionalnim likovnim tehnikama kroz crteže i slike.

Osetite originalnost, dah mlade kreativne energije, i požrtvovanost poslu studenata koji su pred Vama, i koji su budući kreatori sveta u kojem živimo.

Galerija Sinagoga radi od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom zatvoreno. Izložba je otvorena do 7. jula 2019. godine.

Ulaz slobodan!

Dobrodošli!

 


PROMOCIJA PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U ORGANIZACIJI MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA ODRŽAĆE SE U NIŠU 10. JUNA 2019. GODINE, U 13 ČASOVA

Adresa: Književno-memorijalna postavka St. Sremac / B. Miljković, Narodnog muzeja u Nišu, ul Aleksandra Nenadovića 2a.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi pokrenut od strane Ministarstva kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija i nastao je sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika.

Na promociji će govoriti:

  • Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, dr Dejan Masliković
  • Informatičar, Muzeja Vojvodine, Natalija Vulikić.

 


KNJIŽEVNO VEČE

Milivoje Pejčić (1948‒2009) rođen je u selu Gornji Striževac (kod Babušnice). Završio je studije filozofije i sociologije u Skoplju 1972. godine. Radio je kao  gimnazijski profesor u Kosovskoj Vitini i Vlasotincu, potom i u Ekonomskoj školi u Bosanskom Brodu. Od 1975. godine je zaposlen na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu, od 1998. godine u zvanju redovnog profesora. Napisao je pedesetak naučnih radova iz oblasti filozofije nauke i tehnike i sociologije tehnike, kao i monografiju Tehnika i kultura (1998). Autor je udžbenika Uvod u filozofiju (1992) i koautor udžbenika Društvo i održivi razvoj (2007) i Poslovne komunikacije (2008). Prvu pesmu objavio je kao gimnazijalac u niškom časopisu Glas omladine 1965. godine. Za života su mu publikovane dve zbirke poezije ‒ Udesi (1990) i Dimnina (2002). Zalaganjem njegove supruge, Loze Kitanović Pejčić, pesnikova rukopisna zaostavština, objavljena je u knjizi Arhiv zvukova. Mravlji bat. Razmatranja o poeziji (2010). Pesme Milivoja Pejčića nalaze se u brojnim književnim časopisima. Zastupljen je u Antologiji niške poezije (2003), a njegovo ime nalazi se u Leksikonu pisaca Jugoslavije i u Kulturnoj enciklopediji Niša. Umro je u selu Grnčar, gde je i sahranjen.

 


MUZEJI ZA 10

Manifestacija Muzeji za 10 održava se od 14. do 19. maja 2019. godine i istu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine slogan manifestacije je BUDUĆNOST TRADICIJE.

Objekti Narodnog muzeja Niš svih dana rade po regularnom radnom vremenu a u subotu 18. maja kada se proslava Međunarodni dan muzeja i XV Evropska noć muzeja svi objekti će biti otvoreni do ponoći (ponovno otvaranje objekata koji rade do 15 sati subotom je u 17 sati).

Sve vreme je ulaz besplatan za pojedinačne posete domaćih i stranih turista. Ulaz plaćaju samo organizovane grupe domaćih i stranih turista koje dolaze preko turističkih agencija.

Vajarska radionica u okviru manifestacije MUZEJI ZA 10

U okviru manifestacije MUZEJI ZA 10 dana 16. maja od 14 do 15.30 sati u Galeriji Sinagoga biće organizovana edukativna radionica na temu „Vajanje“. Na licu mesta na originalan način biće demonstriran  nastanak  skulpture. Pozivamo sve ljubitelje vajarstva da dođu.

Ideja je da  u toku trajanja izložbe značajnog vajara Milovana Krstića učenici  Umetničke škole zajedno sa profesorom Marijom Živić, izađu iz prostora vajarske učionice u prostor galerije i održe ogledni čas „Galerija kao vajarski atelje“.

Učenici će modelovati započete školske vežbe „Rotacione forme“, odlivanje reljefa „Plaketa Milovana Krstića“, analitičko vajanje-kopiranje neke Krstićeve skulpture ili će inspirisani eksponatima i samom postavkom kreirati neka nova rešenja.

Organizatori radionice su Mara Makarić, istoričarka umetnosti i Marija Živić, prof. akademski vajar.

 

Program za 18. maj 2019. godine:

GALERIJA SINAGOGA – IZLOŽBA MILOVAN KRSTIĆ

Stručno vođenje autorke izložbe muzejske savetnice Mare Makarić od 21:00, 22:00 i 23:00 sata.

U okviru izložbe biće prezentovana i odabrana dela ovog skulptora primenom 3D tehnologije. Posetioci će videti i film o životu i radu Milovana Krstića, autora Dragana Dimitrijevića iz 1995. godine, u produkciji TV 5.

 

KNJIŽEVNO – MEMORIJALNA POSTAVKA SREMAC / MILJKLOVIĆ

19:00 sati: Otvaranje izložbe Književni i pozorišni plakat autor Ivan Mišić, dizajner

19: 45 sati: Poeziju čita Milica Milenković, pesnikinja i književna kritičarka

20:30 sati: Trupa Književna boemija premira poetske drame Branka Miljkovića Maldoror X

20:45 sati: Pesnički trenutak pesme Branka Miljkovića, Gordane Todorović i Radeta Drainca

21:30 sati: Stručno vođenje kustosa književne zaostavštine Jelena Bogdanović kroz stalnu postavku Sremac / Miljković

Ivan Mišić

Rođen je 29. januara 1987. godine u Kruševcu. Godine 2006. završio je srednju Umetničku školu u Nišu. Diplomirao je 2010. na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu, na Odseku za primenjenu umetnost, kao najbolji student. Godine 2011. završio je master studije grafičkog dizajna na istom fakultetu u klasi profesora Slobodana Štetića. Od 2008. godine radi u Design Studio Box u Kragujevcu kao saradnik na projektima grafičkog dizajna; od 2011. godine radi kao grafički / veb dizajner u Švajcarskoj kompaniji Horisen, a od kraja 2015. godine dizajner i ilustrator u kompaniji Webelinx u Nišu.

Dobitnik je više desetina domaćih i međunarodnih nagrada mođu kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade za idejni projekat plakata, treća nagrada na 16. Međunarodnom bijenalu pozorišnog plakata u Žešovu (Poljska) i nagrada za najbolji advertajzing plakat na Svetskom bijenalu dizajna u Peruu. Izlagao je na preko četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu, pored ostalog i na grupnim izložbama, bijenalima i trijenalima grafičkog dizajna i ilustracije u SAD, Rusiji, Belorusiji, Kini, Tajvanu, Francuskoj, Meksiku, Ukrajini, Poljskoj, Italiji, Jamajci, Moldaviji, Peruu, Kipru i na prostoru bivše Jugoslavije. Autor je pet samostalnih izložbi na kojima je predstavio radove iz oblasti umetničkog plakata. Bavi se dizajnom korisničkog interfejsa, grafičkim dizajnom i ilustracijom.

Živi i radi u Nišu.

 

LOGOR „12. FEBRUAR“

17:30 sati: Kreativna radionica, izrada nakita po ugledu na primerke iz zbirki Narodnog muzeja Niš

19:00 sati: Otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Markovića i prezentacija aplikacije za Memorijalni kompleks  12. februar

20:00 sati: Radionica: Upotreba savremenih tehnologija u funkciji očuvanja kulturnog nasleđa i trdicionalni vid muzejske dokumentacije ( karton predmeta)

21:00 do 24:00 časa: Stručno vodjenje kroz stalnu postavku Logora na Crvenom krstu, Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić

 

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE MEDIJANA

Povodom Međunarodnog dana muzeja i obeležavanja XV Evropske noć muzeja na arheološkom loklitetu Medijana 18. maja od 18 sati održava se koncert

MUZIČKI MONOGRAM: BISERI KLASIČNE MUZIKE

Koncert se priređuje u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu.

Veliku pomoć u organizaciji pružili su nam Narodno pozorište Niš, Ugostiteljsko-turistička škola Niš, Vinarija Malča i Sportski centar Čair.

Ulaz na Medijanu moguć je ISKLJUČIVO SA KARTAMA koje se dobijaju BESPLATNO u objektima Narodnog muzeja Niš – Arheološka sala i Ćele kula u četvrtak i petak u vremenu od 9 do 19 sati. Jedna osoba može najviše dobiti dve karte.

Ulaz na Medijanu u subotu 18. maja je isključivo od 17:15 do 17.50 časova. 

Koncert počinje u 18 sati.

 


DIMITRIJE MILENKOVIĆ, PESNIK

DELO I KOMENTARI

DIMITRIJE Milenković, pesnik, novinar, priređivač, i kulturni poslenik rođen je u Nišu 1935. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu; u Beogradu diplomirao na Filološkom fakultetu, na Grupi za jugoslovensku i svetsku književnost. Niz godina bio je novinar, urednik i direktor u novinskim i izdavačkim kućama i ustanovama kulture (IRO Gradina, Narodno pozorište, predsednik Odbora Skupštine grada Niša za kulturu, prosvetu i nauku, sekretar Sekretarijata za kulturu, jedan je od osnivača Književne kolonije u Sićevu…)

OBJAVLJENE KNJIGE : Pripitomljena svetlost ( 1964), Kopna (1972), Glas prijatelja (1974), Osmeh je najdraži gost (1974), Soneti o Naisi (1979), Srce spavača (1985), Potop i nebesa (1988), Senca Noe (Bez Noja, La Vallisa, 1990), Povratak u Naisu (1991), Taloženje smisla (1999), Ushit i san (2003), Iza dubokog sveta ( 20089, Veliko jutro ljubavi ( 2015), Stevan Sremac i stari Niš (2017), Branko Miljković: sudbinski glas pesnika ( feljton : Politika, 2018), Svetlost uznesenja / antologija.  Jedan je od priređivača Sabranih dela Branka Miljkovića (1972).

Dela su mu prevođena na dvanaest stranih jezika.

NAGRADE I PRIZNANJA: Oktobarska nagrada grada Niša (1975), Zlatna medalja Evropske akademije umetnosti (2005), Specijalna plaketa italijanskih pisaca za stvaralaštvo, nagrada

Fondacije Dragojlo Dudić, dve nagrade za kulturni događaj godine…

Živi i radi Nišu.

 

 


 

MILOVAN KRSTIĆ

Dana 25. aprila 2019. u 14sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2), povodom sto deset godina od rođennja velikog umetnika, otvara se izložba

MILOVAN KRSTIĆ

Autorka izložbe i kataloga je istoričarka umetnosti Mara Makarić, muzejska savetnica niškog muzeja. Dizajn izložbe je uradio Željko Cajić.Izložbu otvara istoričarka umetnosti Vera Grujić- muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

Izložba će predstaviti preko sto radova(skulptura, reljefa – plaketa i medalja, crteža i akvarela) od ukupno 136 koliko se čuva u niškom muzeju, a posetioci će videti i foto i arhivsku dokumentaciju ovog umetnika. 

O Milovanu Krstiću:

Milovan Krstić rođen je 13. avgusta 1909. godine u Gornjem Matejevcu kod Niša.  Umetničku školu završio je u Beogradu (1928–1933) kod profesora Petra Palavičinija i Simeona Roksandića. Tokom školovanja stekao je i vrlo temeljno znanje iz oblasti crtanja i akvarela kod profesora Bete Vukanović, Ljubomira Ivanovića i Ivana Radovića. Dalje  usavršavanje nastavio je u ateljeima, ali i preko ličnih kontakata i saradnje sa vrhunskim stvaraocima iz oblasti vajarstva kakvi su bili: Sreten Stojanović, Toma Rosandić, Antun Augustinčić, Frano Kršinić, Risto Stijović, kao i na studijskim putovanjima u Londonu, Parizu, Rimu, Sofiji, Moskvi, Amsterdamu, Njujorku.

Pedagoškim radom, prvo u Nišu potom u Beogradu, gde je živeo od 1946, bavio se od 1936. do 1965. godine. Član je ULUS-a i SLUJ-a od 1950. godine. Prvi put izlaže u Nišu 1944. a svoju prvu samostalnu izložbu organizovao je 1954. godine u Beogradu. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, među kojima: Povelje Društva likovnih pedagoga Beograda (1974) i Povelje ULUS-a (1975). Za života je bio odlikovan i Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima (1986).

Plodni vajar Milovan Krstić za sobom je ostavio više od 600 skulptura i desetinu spomenika, nastalih u rasponu, od preko sedam decenija. Samo u niškom muzeju se čuva stotrideset šest dela (69 skulptura, 19 reljefa, 26 akvarela i 22 crteža).

MilovanKrstić je vajar koji je ostavio neobično bogat i raznovrstan stvaralački opus. Pripada malobrojnim umetnicima koji su bili kadri da podjednako uspešno naprave monumentalna dela iz domena memorijalne plastike, medalje i plakete malih dimenzija; skulpture u duhu realizma i one stvorene sažimanjem formi do same suštine plastičkog iskaza, što se nekad graničilo sa apstrakcijom.

Monografijom o Milovanu Krstiću i izložbom posvećenom njegovom stvaralaštvu, Muzej ponovo skreće pažnju na ovog umetnika čija brojna dela baštini. Istovremeno dobija i priliku da podseti na plemenitost darodavca bez kojih bi zbirke Narodnog muzeja bile znatno siromašnije

Radno vreme galerije je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do karaja maja 2019. godine.

Ulaz slobodan.

 


 

18. april 2019. DAN SPOMENIKA I SPOMENIČKIH CELINA

Upoznajmo kulturnu baštinu našeg grada

 

Poštovani,

18. aprila 2019. godine, Narodni muzej Niš priključiće se obeležavanju Dana spomenika i spomeničkih celina. Akciju će sprovoditi kustosi Narodnog muzeja u nekoliko lokala u gradu, i ovom prilikom gosti će dobiti besplatne ulaznice za obilazak naših objekata. Ulaznice važe od 18. do 21. aprila, i obuhvataju obilazak Logora na Crvenom krstu, Ćele kule, Arheološke sale i Književno-memorijalne postavke Sremac / Miljković.

Informacije o radnom vremenu objekata možete naći na našem sajtu www.narodnimuzejnis.rs/za-posetioce/radno-vreme/ ili na FB stranici Narodni muzej Niš – zvanična strana.

Molimo posetioce da ovom prilikom naprave po jednu fotografiju i postave je na FB uz obavezan hashtag #Narodni muzej Niš – zvanična strana.

 

 


 

KNJIŽEVNA TRIBINA

 

Poštovane kolege i saradnici,

Dana 17. aprila u 19:05 sati u Književno-memorijalnoj galeriji Miljković/Sremac(Ul. Aleksandra Nenadovića 2a) održava se

KNJIŽEVNA TRIBINA

SREDOM U 19:05

Dobrivoje Jevtić, pesnik

DELO I KOMENTARI

 

Na tribini govore dr Goran Maksimović i mr Miodrag Daja Anđelković. Moderator Jovan Mladenović.

Biće predstavljena i tematska izložba Jevtić – put u pero autora Jelene Bogdanović, kustosa Narodnog muzeja Niš.

 O pesniku:

Dobrivoje Jevtić rođen je 1936. godine u Azbresnici, nedaleko od Niša. Gimnaziju je učio u Nišu, a prava studirao u Beogradu. Piše poeziju, kritiku i eseje. Objavio je više knjiga pesama i lirskih zapisa: Veština dna (Niš, 1964), Put i pero (Beograd, 1972), Savez vetrova (Niš, 1972), Trojanski pevac (Niš i Priština, 1979), biblofilsko troknjižje Pejzaži kao stanje duha, Poništavanje praznine, Listanje Pikasovih crteža (Niška Banja, 1981), Planinska žetva (Niš, 1980), Šara (Niš, 1986 – u br.5 časopisa Gradina), U ateljeu kod Velizara Krstića (Niš, 1991), Predeli (Skoplje, 1981.i Priština, 1989), Kap / i / ja (Niš, 1997), Vidno (Niš, 2000), Parabola o zvonu (Niš, 2005) i Brojanice visine (u časopisu Unus mundus, Niš 2006).

Poezija mu je prevođena na desetak stranih jezika. Na italijanskom je objavio knjigu UN POMERIGGIO CON LE ARMI – Popodne s oružjem (Bari, 1993). U poeziji i esejima Jevtić se vrlo često bavi likovnom umetnošću i taj vid svog interesovanja konkretizuje crtežima i grafikama, koje izlaže na uglednim kolektivnim izložbama i samostalno.
Od 1966. do 1972.godine bio je glavni urednik časopisa Gradina, od 1972. do 1988. glavni urednik istoimene izdavačke kuće, a od 1988. do 1998. glavni urednik Prosvete – Niš, potom, do 2006. član Redakcije Prosvete – Niš, nadležan za poeziju, eseje i likovnu umetnost.
Udruženje književnika Srbije dodelilo mu je 2008.godine Povelju za životno delo.

Ulaz slobodan.

Dobrodošli!

 


 

Narodni muzej Niš

86. rođendan

1. april 2019. godine

 

Književno-memorijalna postavka Sremac / Miljković

Ulica Aleksandra Nenadovića 2a, Niš

 

Početak proslave 86. rođendana u 12:00 sati

 

Uvodna i pozdravna reč direktora Nenada Spasića

Akademsko pozorište SKC -a Niš „Susret Sremca i Kalče“

Ženski akademski hor SKC -a Niš

Promocija Zbornika Narodnog muzeja Niš

Stručno vođenje kroz postavku kustosa književne zaostavštine Jelene Bogdanović

 


 

Spomenar večnim srpskim prijateljima

Dana 26. marta u 19 sati u Književno-memorijalnoj postavci Sremac / Miljković (Ul. Aleksandra Nenadovića 2a) biće održana promocija knjige

Spomenar večnim srpskim prijateljima

autora Dragana M. Miloševića.

Namera Spomenara je da se utisne žig i duh kolektivnog pamćenja na strance koji su svojim delima ušli u nacionalnu istoriju ali su često zaboravljeni, potisnuti i „retuširani“.

Ulaz slobodan.

Dobrodošli!

 

 


Dana 25. marta 2019. u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba

BOMBARDOVANJE NIŠA 1999. GODINE

Autorka izložbe i kataloga je istoričarka Bojana Nešić, kustoskinja niškog muzeja.

Da se podsetimo:

NATO bombardovanje počelo je 24. marta i završilo se 9. juna 1999. godine. Poslednji napad u Nišu bio je 4. juna te godine. Za 78 dana, grad i okolina doživeli su 40 bombardovanja, bačeno je preko trista različitih bombi te više desetina zabranjenih kasetnih bombi.Poginulo je 57 Nišlija a oko 60 ljudi je teže i preko 200 lakše ranjeno. Srušeno je 120 a oštećeno preko 3.400 stambenih, poslovnih, infrastrukturnih i vojnih objekata. Sve ove brojke pretvorene su u dokumenta – fotografije kao svedočanstva strašnih dana koje smo preživeli a koje će biti predstavljene na izložbi.

Izložbu čine fotografije, delovi NATO oružja, grafitna bomba i propagandni materijal.

Nastala kao omaž danima stradanja a sa željom da se isti ne zaborave ova izložba je još jedan kenotaf svima koji su postradali tih dana.

Otvara na dan kada je pre 20 godina prva bomba u 20:28 sati pala na Niš.

Radno vreme galerije je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 21. aprila 2019. godine.

Ulaz slobodan.

Dobrodošli.

 

 


Gordana Todorović ( 1933 – 1979 ) značajna je srpska pesnikinja druge polovine 20.veka. Prve pesme objavila je u Beogradskom Poletu kao učenica gimnazije u Nišu, a zatim i prvu zbirku Gimnazijski trenutak 1954. Godine za koju je dobila Brankovu nagradu. Potom slede knjige: Sunce, (1959 ), Srce zavičaja ( 1965 ) i Ponosno klasje ( 1973). Posthumno su publikovani izbori iz njene poezije: Izabrane pesme ( 1984 ), Pesme ( 2004 ), i Krilate vatre ( 2011 ). Godine 2016. objavljena je njena peta zbirka pesama Cvrkuti jutara kao psthumno izdanje. Bila je član Udruženja književnika Srbije. Živela je u Paraćinu i Nišu, a od 1953. godine u Beogradu gde je i preminula 1979. nakon duge bolesti. Iza nje je ostala bogata književna zaostavština kako u rukopisima tako i u značajnim književnim publikacijama. Sabrana dela na jednom mestu objedinjuju njen stvaralački opus i predstavljaju korak ka približavanju literarnog dela ove pesnikinje savremenim čitaocima.

O Gordani Todorović :

Jedna od najtalentovanijih pjesnikinja 20.vijeka, Gordana Todorović, obilježila je srpsku književnost neosimbolizma, zajedno sa predvodnicima te generacije: Brankom Miljkovićem, Vaskom Popom, Stevanom Raičkovićem, Ivanom V. Lalićem, Miodragom Pavlovićem, Borislavom Radovićem…Za razliku od generacijskih pjesničkih drugova koji su decenijama bili u središtu kritičarske pažnje i čija su djela u više navrata publikovali reprezentativni izdavači, Gordana Todorović osim četiri za života objavljene zbirke pjesama nije imala značajnija izdanja, a pogotovo je zaboravljena nakon smrti.

Publikovanje trotomnog izdanja Sabranih dela Gordane Todorović predstavlja dragocijen izdavački poduhvat koji će iznova obnoviti interesovanje književne publike za djelo i ličnost ove važne pjesnikinje iz sredine i druge polovine 20.vijeka.

(Prof.dr Goran Maksimović Izvod iz recenzije Sabranih dela,2018 )

U pesništvu Gordane Todorović književni kritičari nalaze čistotu lirskog govora koji dolazi iz autentične svakodnevice posleratnog života, intimistički intoniranog, ali leksički veoma bogatog i osetljivog, te osećajno, organsko spajanje društvenog života sa životom prirode. Smatraju da je Gordana Todorović, pored nadrealističkih i neosimbolističkih osobenosti svoje poezije, zadržala u najvećoj meri socijalnu usmerenost pesme. U toku višedecenijske kulture zaborava u srpskoj književnosti, put do čitalaca često je nalazila pesma „Ljubavni poziv nepostojećem“ kao reprezentativni primer obrade motiva ljubavi koji je „ svuda prisutan akord u poeziji G.Todorović, njeno sveprožimajuće osećanje i bit njenih etičkih i estetskih vrednosti.“ ( Hadži Tančić, Saša, Nov.delo, str.90)

( Mrs. Milica Milenković, Gordana Todorović Sabrana dela ,2018 )

„Od onih dana kada je objavljena njena prva zbirka pesama pa sve do smrti, Gordana Todorović je vrlo istrajno ostavljala svoj i svojevrstan trag u našoj poeziji koja se razvijala na ovom tlu u prelomnom vremenu odbacivanja dogmatskih zabluda iz jednog perioda nesporazuma. Ostaje istoričarima književnosti da odrede doprinos njene poezije – tačnije mesto koje joj pripada“ (S.H.T. )

„…Meni je zanimljiva pesnička priroda. Ona na sve gleda poetski. Kakva je u pesmama – takva je u životu. Tu nema ničeg nameštenog. To je ona…

I ne prestaje da je veliča: Ona je za sve nas, ovde, pojam:  objavila je u: „Omladini“,u „Književnosti“,  „Svedočanstvima“! Znate li šta to znači ? Beograd je osetio njene vrednosti. Ona je već uspela. Mi pričamo priče kako treba biti u Beogradu pa uspeti, a ona to postiže odavde. Ona ulazi na velika vrata u srpsku književnost. Ona je naša nova Desanka Maksimović.“

( Branko Miljković, pesnik i prijatelj Gordane Todorović )

 

 


Jedan grad čine njegove legende i priče. Njegova istorija i kultura. Muzej pamti i prezentuje.

19. februar 2019.

 

Povodom Svetskog dana turističkih vodiča niško Udruženje turističkih vodiča u saradnji sa Narodnim muzejom Niš organizuje besplatan obilazak grada i muzeja 19. februara 2019. godine.

I ove godine ulaz na sve objekteNarodnog muzeja Niš za posetioce koji organizovano idu preko Udruženja turističkih vodiča Niša biće besplatan.

Polazak je 19. februara u 10 sati ispred Gradske kuće (Ulica 7. juli)

Dobrodošli u Narodni muzej Niš!

 


NARODNI MUZEJ NIŠ

Književno memorijalna postavka STEVAN SREMAC / BRANKO MILJKOVIĆ

Ove godine se navršava 85 godina od rođenja Branka Miljkovića /29. januar 1934 – 2019/, ali i 60 godina kako je zajedno sa Blažom Šćepanovićem objavio zbirku pesama Smrću protiv smrti.

Narodni muzej Niš, želeći da obeleži ove jubileje, u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Niša, organizuje poetsko veče pod nazivom „MI IMAMO SAMO REČI” Poeziju Branka Miljkovića govoriće Zorica Damjanović, glumica Narodnog pozotišta. Moderatori poetske večeri su Jelena Bogdanović  /kustos/ i Jovan Mladenović /muzejski savetnik u penziji/. Takođe, posetioci će imati priliku da čuju i poslednji intervju koji je Branko Miljković dao za list Glas omladine, 24. novembra 1960. godine nakon književne večeri održane u maloj sali tadašnjeg Doma JNA. Razgovor sa Miljkovićem vodio je znameniti pesnik Dimitrije Milenković. Niški književnik Dimitrije Milenković na naše veliko zadovoljstvo, biće gost poetske večeri.

Poetsko veče će se održati 29. januara u prostoru Književno memorijalne postavke S.S/ B.M u Ulici Aleksandra Nenadoviće 2a sa početkom u 19 sati.

 


 

INTERNIRCI NIŠKOG KONCENTRACIONOG LOGORA U NACISTIČKIM LOGORIMA EVROPE

Dana 5. decembra 2018. u 12 sati u Memorijalnom kompleksu „12.februar“ (Ul. bulevar 12. februar bb) otvara se izložba

INTERNIRCI NIŠKOG KONCENTRACIONOG LOGORA U NACISTIČKIM LOGORIMA EVROPE

Autori izložbe su istoričari niškog Narodnog muzeja Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić.

O izložbi:

“Povratak nepoželjan” je geslo pod kojim su zatvorenici iz Srbije internirani u nemačke koncentracione logore širom Evrope. Pošto je Nemačka angažovala sav ljudski potencijal na frontovima, bila joj je potrebna radna snaga za rad u fabrikama i za izgradnju novih vojnih objekata. Vojno-upravni komandant Srbije, Bader, izdaje proglas marta 1942. godine u kome sugeriše da se lica koja nisu u logor dovedena iz borbe, oni koji su se sami predali ili su u logor dovedeni pod sumnjom da su pomagali pokret otpora posle saslušanja mogu uputiti u nemačke interene oblasti na prinudni rad.

Od ove objave, do poslednjeg interniranja krajem avgusta 1944.godine, na prinudni rad u nemačke interesne oblasti, iz niškog koncentracionog logora internirano je oko 4200 ljudi. Interniranja su tokom 1942. najčešće išla ka Norveškoj, a kasnije ka Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

Ova izložba činiće deo stalne postavke Logora na Crvenom krstu a finansirana je iz istoimenog projekta Ministarstva kulture i informisanja RS.

Logor je radnim danima otvoren od 10 do 16 sati (osim ponedeljkom) a vikendom od 10 do 15 sati.

 


ARHEOLOŠKE PUTANJE I STRANPUTICE ADAMA ORŠIĆA

Dana 28. novembra u 13sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) održava se promocija knjige dr Marka Jankovića

Arheološke putanje i stranputice Adama Oršića

Knjiga je zajedničko izdanje Narodnog muzeja Niš i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na promociji knjige govoriće jedan od recenzenata doc. dr Vladimir D. Mihajlović sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Vesna Crnoglavac viši kustos arheolog i pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš i dr Marko Janković – autor knjige.

O knjizi:

Knjiga „Arheološke putanje i stranputice Adama Oršića“ predstavlja rezultat višegodišnjih istraživanja autora. Tema knjige odnosi se ne samo na život i rad Adama Oršića, već i na tragove koje je njegovo delovanje ostavilo u istoriji srpske arheologije. Istraživanje u najvećoj meri pokriva vremenski period od 1920-1968. godine, vreme tokom kojeg je Adam Oršić bio profesionalno aktivan u različitim društvenim kontekstima, koji su se tokom decenija 20. veka drastično menjali. U srpskoj arheologiji, Oršić će ostati upamćen po njegovim naporima da se otvori prvi Muzej u Nišu 1933. godine, ali i po započinjanju prvih profesionalnih iskopavanja na važnim arheološkim lokalitetima poput Medijane, Jagodin-male, Bubnja,…Ipak, knjiga otkriva i neka druga, kasnija poglavlja iz života pionira arheologije pa tako i Oršićev odnos sa kolegama iz Srbije te sa okupacionim vlastima tokom rata: koliko je i kako funkcionisala arheologija u ratnim okolnostima. Poslednje poglavlje Oršićevog života odnosi se na život u Brazilu, gde je i pored velikog otpora lokalnih antropologa, uspeo da se izbori za priznanje svom radu kojim je pokrenuo neke od prvih arheoloških projekata u Južnoj Americi.

Knjiga predstavljaznačajan doprinos u razumevanju istorije srpske (i jugoslovenske) arheologije, ali i zanimljivo štivo za publiku koja ovim temama ne prilazi iz profesionalnog konteksta.

O AUTORU

Dr Marko A. Janković, rođen je u Nišu a studije arheologije je završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno zaposlen kao upravnik Arheološke zbirke. Bavi se rimskom arheologijom i istorijom arheologije i autor je velikog broja radova koji se tim temama bave. Jedan je od urednika tematskih zbornika Edges of the Roman World (2014) i Reflections of Roman Imperialisms (2018) izdatim u Velikoj Britaniji.Učestvovao je na velikom broju arheoloških iskopavanja a trenutno rukovodi arheološkim istraživanjima u Beloj Palanci.

 


Dana 16. novembra 2018. u 13 sati u Galeriji Sinagoga (Ul. Davidova 2) otvara se izložba

TRAGOVIMA PROŠLOSTI

Autori izložbe su arheolog Petar Milojević i Tatjana Trajković Filipović – kustos arheolog Narodnog muzeja Niš.

Tog dana biće održana i promocija knjige Praistorijska nalazišta u Aleksinačkoj kotlini istih autora u izdanju Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja iz Aleksinca.

O izložbi i knjizi:

Izložba prikazuje praistorisjki materijal prikupljen na teritoriji Aleksinačke kotline tokom dugogodišnjih istraživanja iste. Posebno se ističu grnčarije i metalni predmeti iz zbirki Zavičajnog muzeja Aleksinac, Narodnog muzeja Niš i nekoliko privatnih kolekcija. Pored toga izložbu prate prikladne ilustracije nastale kao rezultat aerosnimanja i istraživanja aleksinačkog pomoravlja u periodu od 2014. do 2018. godine u sklopu projekta „Arheološka prospekcija donjeg toka Južne Morave“ koju realizuju Arheološki institut iz Beograda, Narodni muzej Niš, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i Centar za kulturu Sokobanja.

Veliki značaj publikacije proizilzi ne samo iz činjenice da su autori kataloški obradili nalaze sa lokaliteta iz Aleksinačke kotline, koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja u Aleksincu, već posebno zbog detaljnog i preglednog uvida u relativne geografske podatke i istorijat arheološkog istraživanja u jednoj do sada slabo ispitanoj a veoma značajnoj geografskoj regiji.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do sredine decembra 2018. godine.

Ulaz slobodan.

 


Povodom 11. novembra – Dana primirja u Prvom svetskom ratu Narodni muzej Niš organizuje dana 9. novembra (petak) u 19 sati u Književno – memorijalnoj postavci Stevan Sremac / Branko Miljković (Ul. Aleksandra Nenadovića 2) promociju dnevnika Aleksandra V. Cvetkovića

„Beležnik iz Velikog rata 1916 – 1919“

Priređivači su Jovan Mladenović, muzejski savetnik i Nemanja Nešić, istoričar.

O Aleksandru V. Cvetkoviću:

Aleksandar V. Cvetković (1891, Špaj – 1962, Špaj) zemljoradnik iz Špaja (Bela Palanka), bio je narednik IV čete III bataljona III pešadijskog puka u sastavu Moravske divizije Prve armije pod komandom generala Petra Bojovića. Nosilac je Albanske spomenice od 1921. godine.

Ratni beležnik (dimenzije 9 cm x 16 cm) sačuvala je njegova unuka dr Verica Bogdanović iz Niša. Pored beležnika sačuvane su i dopisne karte kao i fotografije iz tog perioda. Narednik Cvetković u dnevniku opisuje ratni put Moravske divizije i žestoke borbe koje je ona vodila od 1916. do 1919. Pisan je timočko – lužničkim dijalektom, kaligrafskim rukopisom i predstavlja ratnu prozu sa odlikama književnog štiva.


Dana 16. oktobra 2018. u 13 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba

AKADEMIK MIHAILO GAVRILOVIĆ

ISTORIČAR, ARHVIST I DIPLOMATA

Izložbu zajednički organizuju SANU – odeljenje u Nišu, Narodni muzej Niš  i Istorijski arhiv Niš. 

Autor izložbe je Miljana Đorđević iz Istorijskog arhiva Niša.

O izložbi:

Mihailo Gavrilović rođen je u Aleksincu 1868. godine. Školovao se u rodnom gradu, Knjaževcu i Nišu gde je završio gimnaziju. Diplomirao je 1891. godine na Velikoj školi u Beogradu na Istorijsko-filološkom odseku Filozofskog fakulteta. Nastavlja školovanje u Francuskoj gde i doktorira na Sorboni tezom Ugovor zaključen u Parizu 1259. između Luja IX, kralja Francuske i Henrija III, kralja Engleske. Bio je predavač u niškoj Učiteljskoj školi i profesor gimnazije u Nišu. U našem gradu je donet i prvi Zakon o Državnoj arhivi, a Gavrilović je bio osnivač i prvi čelnik Državne arhive Kraljevine Srbije. Najzad, jedno od sjajnih po stignuća Mihaila Gavrilovića u oblasti humanitarnog rada, gde je sarađivao sa mnogim britanskim i srpskim humanitarnim organizacijama (kao što su Škotske žene, Srpski potporni fond, Fond Spasimo decu, Kolo srpskih sestara, Crveni krst) jeste posredovanje u realizaciji ideje o osnivanju Doma ratne siročadi u Nišu, poznatijeg u narodu kao „Engleski dom” (izgrađen sredstvima Srpskog potpornog fonda). Umire u Londonu 1924. godine. Ova izložba posvećena je njegovom životu i radu.

Radno vreme galerije je od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2018. godine.

 


STRUČNO VOĐENJE

Poštovani,
u okviru izložbe KO JE MALVINA HOFMAN 12. oktobra od 12 sati u Galeriji Sinagoga stručno vođenje i tumačenje iste daće njen autor Vladimir Čeh. Više detalja u samoj pozivnici.

 


PEDAVANJA NA LOGORU

Dana 14.oktobra, kada se obeležava75godina ustanka u poljskom koncentracionom logoru „Sobibor“, u okviru projekta o „Očuvanju istorije pružanja otpora u logorima“ u Narodnom muzeju Niš – u Logoru „12. februar“ biće održanniz događajaposvećenih sećanju na one koji su poginuli u logorima.

Međunarodni centar za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope „Memorijal“ zajedno sa Narodnim muzejom Niš pozivaju Vas da na dan sedamdeset i pete godišnjice od organizacije ustanka u poljskom logoru „Sobibor“ učestvujete na ovim događajima i sami odate počast žrtvama nacizma.

Pokreti otpora u logorima ujedinili su i sjedinili ljude različitih nacionalnosti i političkih uverenja, ojačali i produbili internacionalistički osećaj solidarnosti.

Agenda događaja

12:00 –polaganje venaca i cveća u kompleksu logora i na spomenik poginulim sovjetskim vojnicima u Niškom incidentu,

13:00 – prikazivanje igranog filma «Sobibor» u sali muzeja,

15:00 – predavanje na temu «Istorija ustanaka u logorima, očuvanje sećanja»

16:00 – posle predavanja ispred muzeja u znak sećanja na žrtve nacizma pustićemo 100 crnih balona

 


Ove godine obeležavaju se veliki i značajni datumi za istoriju srpskog naroda: stogodišnjica proboja Solunskog fronta i vek od završetka Prvog svetskog rata. Tim povodom Narodni muzej Niš organizuje naučni skup sa međunarodnim učešćem

VELIKI RAT (1914–1918) U MEMOARIMA I RATNIM DNEVNICIMA

Naučni skup se održava12. i 13. oktobra 2018.godine na Univerzitetu u Nišu – zgrada rektorata.

Veliki rat je jedan od najznačijih događaja u istoriji Srbije novog veka, zbog čega je ostavio traga u sećanjima savremenika i učesnika. Brojni su dnevnici i memoari u kojima se nalaze dragoceni podaci o učešću u bitkama koje je vodila srpska vojska od 1914. do 1918. godine. Osim toga ovi memoari i dnevnici nastajali su u realnom vremenu i svedoče o velikom stradanju kako vojske tako i civilnog stanovništva Kraljevine Srbije. Ovi izvori pre svega nose pečat individualnog, preživljenog, autentičnog doživljaja.

Pozdravne reči i otvaranje naučnog skupa je 12. oktobra u 12 sati u zgradi rektorata niškog Univerziteta.

 


Dana 2. oktobra u 19 sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba Vladimira Čeha

KO JE MALVINA HOFMAN

(Priča sa izložbe “Srbija, rat i plakat” o američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Velikom ratu)

Izložbu zajednički organizuju Institut za istoriju oglašavanja u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu i Narodni muzej Niš.

O izložbi:

Institut za istoriju oglašavanja je osnovan radi istraživanja i afirmacije istorije i razvoja oglašavanja i integrisanih marketing komunikacija, njihovog uticaja i njihove promocije.

Samo mali broj ljudi u zemlji zna za kampanje “Pomozite Srbiju…” koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice SAD, Francuska i Velika Britanija. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama.

Autor čuvenog plakata „Serbia Needs Your Help“ u kampanji SAD je najpoznatija američka vajarka Malvina Hofman. Izložba je posvećena njenom plakatu i njenim delima i aktivnostima za pomoć Srbiji. Prvi put su javno prikazani Malvinini crteži koje je uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i do sada nepoznati istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Getty  institutu u Los Anđelesu. Na izložbi je potvrđena i urbana legenda da je lik na plakatu “ Serbia Needs Your Help” ustvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojima su prebacivani vojnici na sahranu u Plavu grobnicu kod ostrva Vido u Grčkoj.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 14oktobra 2018. godine.

 

 


Dana 17. septembra u 13sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba fotografija mr Zorana Cvetkovića                                 

I OVO JE SRBIJA

Izložbu zajednički organizuju Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, Akademijski odbor za selo SANU i Narodni muzej Niš.

Na otvaranjau izložbe govoriće akademik Ninoslav Stojadinović – predsednik Ogranka SANU  u Nišu, Vesna Crnoglavac – pomoćnica direktora Narodnog muzeja Niš. Akademik Dragan Škorić – predsednik Akademijskog odbora za selo SANU govoriće na temu Propadanje sela i seljana Srbije.Prisutne će pozdraviti i autor fotografija mr Zoran Cvetković.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce.

Izložba će biti otvorena zaključno do 28. septembra 2018. godine.

Ulaz slobodan.

 


Dana 7. septembra u 18sati u Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) otvara se izložba slika slovačkog autora Miloslava Dvoraka

MOJ SVET SLIKA

Izložbu su zajednički organizovali Narodni muzej Niš, Ambasade Slovačke republike u Beogradu i počasni konzulat Slovačke u Nišu.

Prisutnima na izložbi obratiće seNJ. E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke republike u Srbiji ipočasni konzul Slovačkerepublike u Nišu Stela Jovanović. Pozdravnu reč na otvaranjuimaće direktor Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić a pristunim prijateljima umetnosti obratiće se i sam umetnik,koji za tu priliku specijalno dolazi iz Slovačke.

O autoru:

Miloslav Dvorak je slovački autor srednje generacije. Po obrazovanju je lekar, specijalista neuorologije. Svoja znanja iz oblasti neurologije prenosi studentima katoličkog univerziteta. Izlagao je u zemlji i inostranstvu a ovo je njegova prva izložba u Nišu.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena zaključno sa 14. septembrom 2018. godine.Poslednjeg dana 14. septembra radno vreme je od 10 do 15 sati.

Ulaz slobodan.

 


Dana 27. avgusta u 13 časova u galeriji Književno memorijalne postavke Stevan Sremac / Branko Miljković (Ul. Aleksandra Nenadovića 2a) otvara se izložba Narodnog muzeja Niš, Narodnog muzeja Toplice i Narodne biblioteke „Rade Drainac“ iz Prokuplja

RADE DRAINAC (1899 – 1943)

ŽIVOT I DELO

Autor izložbe i kataloga je Dragan Ognjanović, asaradnik Darko Žarić.

Na otvaranju će Drainčeve stihovekazivati dramski umetnik Vice Dardić, a besedu o pesniku„Rade Drainac u srpskoj književnosti“dr Goran Maksimović..

Izložba će biti otvorena do 20. septembra 2018. godine. Ulaz slobodan.

Radno vreme je od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 sati, ponedeljkom zatvoreno.

 

O Radetu Draincu*:

Ra­de Drainac – pe­snik, pri­po­ve­dač, ro­man­si­jer, ese­jist, no­vi­nar (Tr­bu­nje, kod Bla­ca, To­pli­ca, 16. VI­II 1899 – Be­o­grad, 1. V 1943).Ro­dio se u si­ro­ma­šnoj se­o­skoj po­ro­di­ci Jo­va­no­vi­ća. Otac Ne­delj­ko – sa­mo­u­ki zi­dar, pe­čal­bar, pred­u­zi­mač; maj­ka Ru­me­ni­ja – doma­ći­ca. Na kr­šte­nju je do­bio ime Ra­doj­ko, ko­je će u dva­de­set tre­ćoj go­di­ni, za­jed­no s pre­zi­me­nom Jo­va­no­vić, za­me­ni­ti knji­žev­nim – Ra­de Dra­i­nac.                                               

ško­lu za­vr­šio je u Bla­cu. Go­di­ne 1911. da­ju ga na obu­ćar­ski za­nat u Pro­ku­plju, ko­ji on na­pu­šta i upi­su­je se u pro­ku­pač­ku gim­na­zi­ju, da bi po za­vr­še­nom pr­vom raz­re­du pre­šao u gim­na­zi­ju u Kru­šev­cu. U le­to 1913. be­ži od ku­će i ne­ko vre­me pro­vo­di u Be­o­gra­du. Kao sred­njo­ško­lac, pre­la­zi 1915. sa srp­skom voj­skom pre­ko Al­ba­ni­je. U Fran­cu­skoj je od ja­nu­a­ra 1916, gde na­sta­vlja ško­lo­va­nje: naj­pre u Li­o­nu, po­tom u Sent Etje­nu i Bo­li­jeu. Pre­dan pi­sa­nju, za­ne­ma­ru­je ško­lu i od­mah po svr­šet­ku ra­ta sti­že u Pa­riz, gde jed­no vre­me ra­di u fa­bri­ci, da bi se po­čet­kom 1919. sa­svim pre­pu­stio bo­e­mi­ji.                                     

U Sr­bi­ju se vra­ća s pro­le­ća 1919, a od je­se­ni iste go­di­ne, iako sa če­stim pre­ki­di­ma, Be­o­grad po­sta­je me­sto nje­go­vog stal­nog bo­rav­ka. „Odo­ma­ću­je“ se u ka­fa­ni „Mo­skva“, glav­nom sa­sta­ja­li­štu mo­der­ni­stič­ki na­stro­je­nih pi­sa­ca i umet­ni­ka – po­vra­tni­ka iz ra­ta. U li­sto­vi­ma Bal­kan, Be­o­grad­ski dnev­nik i Sta­ra Sr­bi­ja ot­po­či­nje 1920. no­vi­nar­sku ka­ri­je­ru, ko­ju će ka­sni­je na­sta­vi­ti u No­vo­sti­ma, Sa­mo­u­pra­vi, Vre­me­nu, Prav­di i Po­li­ti­ci: no­vin­sko re­por­ter­stvo i pu­to­pi­sni iz­ve­šta­ji sa ju­go­slo­ven­skih pro­sto­ra i iz ino­stran­stva (Grč­ka, Fran­cu­ska, Če­ho­slo­vač­ka, Polj­ska, Austri­ja, Bu­gar­ska) bi­će mu glav­ni iz­vor ma­te­ri­jal­ne eg­zi­sten­ci­je.                                                                                                                                                                                

Po­čet­kom apri­la 1922. štam­pa pr­vu sve­sku svog ča­so­pi­sa Hip­nos, od­re­đu­ju­ći ga kao „me­seč­nu re­vi­ju za in­tu­i­tiv­nu umet­nost“; pe­čat bro­ju da­je uvod­ni tekst „Pro­gram hip­ni­zma“, ko­jim s jed­ne stra­ne ob­zna­nju­je svo­je pri­kla­nja­nje to­ko­vi­ma po­rat­ne knji­žev­ne avan­gar­de, a s dru­ge – ocr­ta­va osnov vla­sti­te „hip­ni­stič­ke“ po­e­ti­ke. Ume­sto dru­gog (i po­sled­njeg) bro­ja Hip­no­sa (ko­ji će iza­ći ja­nu­a­ra 1923), ma­ja 1922. po­ja­vlju­je se je­di­ni broj dru­gog nje­go­vog ča­so­pi­sa – No­vo čo­ve­čan­stvo, „in­ter­na­ci­o­nal­ne re­vi­je za kul­tur­ne pro­ble­me“. To ni­su je­di­na Dra­in­če­va gla­si­la: 1932. osno­vao je Front (2 bro­ja), 1936–1937. iz­da­vao ča­so­pis Sli­ka ak­tu­el­nih do­ga­đa­ja – SAD (13 bro­je­va), 1939. po­kre­nuo No­vu bra­zdu (1 broj).                                                                  

U ma­ju 1926 sti­gao u Pa­riz, u ko­jem ži­vi kao pe­snik-apašalà Vi­jon, jed­no vre­me svi­ra­ju­ći u bi­o­sko­pu „dru­gu vi­o­li­nu“ uz pro­jek­ci­je ne­mih fil­mo­va. Na­red­ne go­di­ne is­pu­nje­ne su mu in­ten­ziv­nim knji­žev­nim ra­dom i pu­to­va­nji­ma po ze­mlji i ino­stran­stvu, ko­ja pred­u­zi­ma kao Prav­din no­vin­skire­por­ter. Od sre­di­ne tri­de­se­tih sve vi­še se okre­će dru­štve­nim ano­ma­li­ja­ma, po­li­tič­koj pro­ble­ma­ti­ci – „so­ci­jal­ne hro­ni­ke“ ob­ja­vlji­va­ne u Prav­di 1934–35. dva pu­ta će ga od­ve­sti na sud. Prav­du na­pu­šta 1936. i, ka­ko je ostao bez re­dov­nih pri­ho­da, za­po­šlja­va se u agen­cij­skom ode­lje­nju Cen­tral­nog pres-bi­roa, za ko­ji pi­še krat­ke pri­lo­ge o kul­tur­nim i knji­žev­nim zbi­va­nji­ma.                                                                                                                                             

Zbog če­stog po­bo­lje­va­nja, sve vi­še vre­me­na pro­vo­di u za­vi­ča­ju. Ob­ja­vlju­je no­ve pe­sme, po­le­mi­še sa so­ci­jal­nim pi­sci­ma. Tu­ber­ku­lo­za uzi­ma mah, uve­li­ko „ba­ca krv“ od­la­ze­ći u mar­tu 1941. na voj­nu ve­žbu. Mo­bi­li­san kao mi­tra­lje­zac, uče­stvu­je kod Uži­ca u bor­ba­ma pro­tiv ne­mač­kog osva­ja­ča. Po­čet­kom zi­me hap­se ga čet­ni­ci pod op­tu­žbom da je ko­mu­ni­sta i za­tva­ra­ju u Bla­cu, oda­kle će ga spa­sti pi­sme­ne ga­ran­ci­je „vi­đe­nih“ To­pli­ča­na.                                                                                                                                                                                        

Od le­ta 1942. na­la­zi se u sa­na­to­ri­ju­mu na Ozre­nu, bli­zu So­ko Ba­nje, gde ga po­vre­me­no obi­la­zi Ivo An­drić. Le­če­nje mu ne po­ma­že i u pro­le­će 1943, s gru­do­bo­ljom u od­ma­klom sta­di­ju­mu, do­la­zi u be­o­grad­sku Dr­žav­nu op­štu bol­ni­cu, gde 1. ma­ja umi­re. Kao si­ro­mah bez igde iče­ga, sa­hra­njen je dva da­na ka­sni­je o tro­šku Op­šti­ne na be­o­grad­skom No­vom gro­blju. Glu­mac Mi­li­vo­je Ži­va­no­vić re­ci­to­vao je nje­go­vu pe­smu „Nir­va­na“ dok su spu­šta­li kov­čeg u ra­ku.                                                                                                                                                        

Dra­i­nac spa­da me­đu naj­in­te­re­sant­ni­je po­ja­ve u srp­skoj knji­žev­no­sti iz­me­đu dva svet­ska ra­ta. U pr­voj, par­na­so-sim­bo­li­stič­koj fa­zi nje­go­vog pe­va­nja, u ko­joj mu je omi­lje­ni stih dva­na­e­ste­rac (zbir­ke Mo­dri smeh /1920/ i Afro­di­tin vrt /1921/), pre­o­vla­đu­ju mo­ti­vi pla­ton­ske ero­ti­ke, pro­la­zno­sti i Bo­ga. Bit­na je dru­ga, avan­gard­na eta­pa Dra­in­če­vog stva­ra­nja, ko­ju 1922. oza­ko­nju­je ma­ni­fe­sti­ma „Pro­gram hip­ni­zma“ i „No­vo čo­ve­čan­stvo“. U zbir­ka­ma Voz od­la­zi (1923), Lir­ske mi­ni­ja­tu­re (1926),Ban­dit ili pe­snik (1928) i Ban­ket (1930), do­mi­nant­ni su mo­ti­vi sna, ko­smo­po­lit­sko­ga pu­to­va­nja, slo­ven­stva, de­hu­ma­ni­zo­va­nog sa­vre­me­nog gra­da, pe­sni­ka i nje­go­vog stra­dal­nič­kog ži­vo­ta u ne­pe­snič­kom i ne­lju­bav­nom sve­tu – sve da­to u sti­hu iro­nič­nom i cr­no­hu­mor­nom, slo­bod­nom od svih ka­no­na, raz­de­še­nom i pod­vrg­nu­tom svim mo­gu­ćim vi­do­vi­ma je­zič­ko­stil­sko­ga i ob­li­kov­nog eks­pe­ri­men­ti­sa­nja, u me­ta­fo­rič­kim ni­zo­vi­ma či­ji se ri­tam i me­lo­di­ja is­po­lja­va­ju kao di­na­mič­na sin­te­za vre­me­na i pro­sto­ra. Tre­ća, za­vr­šna fa­za li­ri­ča­ra Dra­in­ca pro­ti­če u zna­ku nje­go­vog sve ve­ćeg uda­lja­va­nja od mo­der­ni­zma. Na­ja­vi­li su je 1931. pro­gram­ski ra­do­vi „Knji­žev­ni le­vi front“ i „Ma­ni­fest № 1“, ko­ji, pa­ra­dok­sal­no, pro­du­blju­ju nje­go­ve su­ko­be s nad­re­a­li­zmom u od­la­sku i so­ci­jal­nim po­kre­tom pi­sa­ca u na­di­ra­nju. Sa­mot­nost i ukle­tost svo­ga pe­snič­kog po­sto­ja­nja po­tvr­di­će na­ve­li­ko tra­di­ci­o­na­li­zo­va­nim go­vo­rom zbir­ki iz 1938: Ulis i Čo­vek pe­va, i Da­hom ze­mlje iz 1940.                                                 

Dra­in­če­ve pri­po­vet­ke (Sr­ce na pa­za­ru, 1929), ro­ma­ni (naj­bo­lji: Špan­ski zid, 1930), pu­to­pi­si i felj­to­ni (post­hum­no, Pu­tu­jem, pu­tu­jem i Le­po­te i ču­da Pa­ri­za, obe u okvi­ru Sabranih dela /prir. Gojko Tešić/, Beograd 1999), kri­ti­ke i ese­ji (Ra­sve­tlje­nje /1928/, Osvr­ti /1938/), knji­žev­ne po­le­mi­ke i po­li­tič­ka pu­bli­ci­sti­ka (Bez ma­ske i Iz­daj­stvo in­te­lek­tu­a­la­ca, 1999), dra­ma Azil za bes­kuć­ni­ke… (1993) i rat­ni dnev­nič­ki za­pi­si Cr­ni da­ni (1963) – ne­ma­ju iz­raz, sa­mo­svoj­nost i zna­čaj nje­go­ve po­e­zi­je i pe­snič­kih ma­ni­fe­sta (Si­la­zak s Olim­pa, SD, 1999).

De­la Radeta Drainca

Mo­dri smeh, Be­o­grad 1920; Afro­di­tin vrt, Pro­ku­plje 1921; Ero­ti­kon, Be­o­grad 1923; Voz od­la­zi, Be­o­grad 1923; [sa Mo­ni de Bu­li­jem] Dve avan­tu­ri­stič­ke po­e­me, Be­o­grad 1926; Lir­ske mi­ni­ja­tu­re, Sko­plje 1926; Ban­dit ili pe­snik, Be­o­grad 1928; Sr­ce na pa­za­ru, Be­o­grad 1929; Špan­ski zid. Na­ša lju­bav, Be­o­grad 1930; Ban­ket, Be­o­grad 1930; Ra­sve­tlje­nje, Be­o­grad 1934; Dra­go­ljub Jo­va­no­vić ili se­ljač­ki Na­po­le­on, Be­o­grad 1935; Uzur­pa­to­ri (Uzu­no­vić, Jev­tić i V. Po­po­vić), Be­o­grad 1935; Ulis, Be­o­grad 1938; Osvr­ti, Be­o­grad 1938; Čo­vek pe­va, Be­o­grad 1938; Dah ze­mlje, Be­o­grad 1940; Cr­ni da­ni (prir. R. Pe­šić), Be­o­grad 1963; Azil za bes­kuć­ni­ke ili uni­ver­zal­na ra­di­o­ni­ca mr­tvač­kih san­du­ka Ru­sin a. d. (prir. R. Pe­šić); Pla­men u pu­sti­nji (prir. N. Je­šić), Be­o­grad 1993. – De­la Ra­de­ta Dra­in­ca, 1–10 (prir. G. Te­šić), Be­o­grad 1998–1999.

*Autor teksta J. P.

 


Poštovani prijatelji i saradnici,

Dana 10. avgusta u 18 satiu Galeriji Sinagoga (Davidova 2) otvaraju se dve izložbe u okviru festivala Nišville i Striporame 2018

Stripoteka: prvih pola veka

Svet akcionih figura: retro vs. moderno

Narodni muzej Niš i ove godine, četvrti put po redu domaćin je Striporame koju organizuju Nišville i striparnica Južni Darkwood. Međunarodni festival stripa i pop kulture biće održan i u Sinagogi od 10 do 12. avgusta 2018. u vremenu od 18 do 23 sata a ulaz je sve vreme besplatan.

O izložbama:

Prva od njih – Stripoteka: prvih pola veka posvećena je obeleževanju velikog jubileja – pola veka kultnog eks jugoslovenskog strip časopisa Stripoteke. To je drugi najstariji strip časopis u Evropi koju objavljuje izdavačka kuća Darkwood.

Posetioci Sinagoge biće u prilici da pogledaju i izložbu Svet akcionih figura: retro vs. modernokoja dolazi iz jedne od najbogatijih privatnih kolekcija akcionih figura u Srbiji.

Dobrodošli!

 

Comments are closed.