Aktuelne izložbe

IZLOŽBA KONKURSNIH RADOVA

Prvi muzej na Medijani podignut je 1936. godine. Osam decenija kasnije, Narodni muzej Niš pokrenuo je akciju za rekonstrukciju muzejske zgrade, koja je godinama van funckije zbog građevinskih i arheoloških radova koji su izvedeni na objektu 2013. godine. Upravo to je i razlog zbog kojeg je Muzej raspisao javni arhitektonski konkurs, sa ciljem da se dođe do najboljeg idejnog rešenja za rekonstrukciju zgrade muzeja i stvaranja adekvatnih uslova za prezentaciju i izlaganje.

Otvoreni projektni jednostepeni anonimni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja za rekonstrukciju zgrade muzeja na arheološkom nalazištu Medijana, konkurs za dizajn, JN. br. 2 / 2017.

Stručni žiri radio je u sastavu:

mr Miroljub Stanković, dipl.inž.arh., predsednik Žirija,

dr Gordana Milošević, dipl.inž.arh.,  član Žirija,

Brana Stojković Pavelka, dipl.inž.arh., član Žirija,

dr Milica Maksić, dipl.inž.arh., član Žirija,

Vesna Crnoglavac, dipl. arheolog, član Žirija.

Zamenici članova žirija:

Jelena Đekić, dipl.inž.arh. 

Slobodan Mitić, dipl. arheolog

Izvestilac:

Nevena Grubić, dipl.inž.arh.

RANGIRANJE KONKURSNIH RADOVA:

  1. Autorska šifra 13729 – Radna šifra 02
  2. Autorska šifra 40028 – Radna šifra 01
  3. Autorska šifra 78881 – Radna šifra 04
  4. Autorska šifra 11554 – Radna šifra 03

NAGRADE:

  1. MESTO: AUTORSKA ŠIFRA 13729 (RADNA ŠIFRA 02)

1.Miloš Komlenić, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

2.Autorska grupa AGM:Borislav Petrović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu; Ivan Rašković, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu; Nada Jelić, dipl.inž.arh.

Saradnici:Saša Dimitrić, m.arh., Ana Šabanović, student arhitekture, Milica Sekulić, m.arh., Predrag Živković, m.arh.

  1. MESTO: AUTORSKA ŠIFRA 40028 (RADNA ŠIFRA 01)

Janja Franeta, m.arh., Ana Stašić, m.arh., Veljko Ćirić, m.arh., Zoran Ivković, dipl.inž.arh.

 

Sve pristigle radove posetioci mogu da pogledaju u galeriji Sinagoga do 14. decembra 2017. godine u vremenu od 12 do 18 sati (utorak – petak), vikendom od 10 do 15 sati. 

Fotografije sa otvaranja izložbe:


STEVAN SREMAC – KNJIŽEVNIK I AKADEMIK

U Galeriji “Sinagoga” 6. novembra 2017. godine u prisustvu velikog broja zvanica otvorena je izložba STEVAN SREMAC – KNJIŽEVNIK I AKADEMIK koju su zajedno priredili Narodni muzej Niš i Srpska akademija nauka i umetnosti – Ogranak SANU u Nišu a na osnovu Protokola o saradnji koje su dve institucije potpisale 4. septembra 2017. godine. Izložbu, autora vušeg kustosa Jovana Mladenovića, otvorili su Nenad Spasić, v.d. direktora Narodnog muzeja Niš i akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu.
U programu otvaranja učestvovali su Snežana Spasić, interpretatorka tradicionalne muzike koja je tom prilikom izvela pesmu “Slavuj pile” koju je Stevan Sremac jako voleo i koja je deo njegove Zone Zamfirove. Akademik Miro Vuksanović, redovan član SANU, kazivao je besedu o Stevanu Sremcu podsetivši na značaj ovog velikog pisca, a prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu Aleksandar Mihailović govorio je manje poznat Sremčev tekst posvećen stogodišnjici Prvog srpskog ustanka (original rukopisa čuva se u Narodnom muzeju Niš).

Fotografije sa otvaranja izložbe:

Comments are closed.