ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ХЛАДНО ОРУЖЈЕ ИЗ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЗБИРКЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ХЛАДНО ОРУЖЈЕ ИЗ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЗБИРКЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ“

Дана 19. новембра 2021. године уз поштовање свих епидемиолошких мера отворена је изложба кустоса археолога Народног музеја Ниш Слободана Митића „ХЛАДНО ОРУЖЈЕ ИЗ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЗБИРКЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НИШ“. Изложбу финансирану од стране Министарства културе и информисања РС прати и каталог.

На отварању је говорила в.д. директорка Народног музеја Ниш Весна Црноглавац нагласивши да више од две денеције није било излагања предмета из средњовековне збирке. Похвалила је рад целокупног тима на челу са археологом Митићемкоји је зналачки водио причу од почетка.Велике заслуге иду и Драгани Ишљамовић – вишој конзерваторки нишког Музеја која је оружју вратила стари сјај а током конзервације дошло се и до нових сазнања о неким предметима.

У име градоначелнице Ниша Драгане Сотировски присутне је поздравила градска већница за културу Адриана Анастасов рекавши да јој је велика част да отвара једну овакву изложбу која је доказ да је Народни музеј Ниш један од стубова културног живота града.

Сценографију за изложбу урадило је средњовековно удружење „Змајева грива“  а дизајн поставке урадиле су архитекте Оливера и Владан Николић.

Изложба је отворена до фебруара 2022. године радним данима (осим понедељком) од 12 до 19 сати, викендом од 10 до 15 сати. Улаз слободан.

Радионице за децу предшколског и школског узраста одржаваће се сваког уторка од 17 до 19 сати а најаве иду преко мејла ivana.gruden@narodnimiuzejnis.rs. Радионице воде кустос едукатор Ивана Груден Милентијевић и Анита Пешић Луткољубица испред Удружења „Змајева грива“.

Слике са отварања:

error: