НОВАЦ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД ПРВЕ ПОЛОВИНЕ XIX ВЕКА ДО ПОЧЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

(Галерија Синагога, од 4. марта до 31. марта 2020)

Аутор изложбе и каталога је Станислав Павловић, кустос историчар Народног музеја Ниш.

О изложби:

Збирка новца Новијег доба формирана је оснивањем Народног музеја 1933. године узорцима које су оснивачи музеја уступили из својих приватних колекција. Збирка је током времена обогаћена путем поклона и откупа и од 2.500 комада металног и папирног новца, који се израђивао у периоду од XVI до XX века, 224 комада представља домаћу валуту динар и пару који почињу да се израђују за време владавине кнеза Михајла Обреновића 1868. године па све до периода окупације Краљевине Југославије за време Другог светског рата. Већина овог новца у Збирку је доспела путем поклона, у периоду од 1933. до 1976. године и путем откупа у периоду од 1977 – 2009. године. 

Метални и папирни новац који је представљен публици на изложби „НОВАЦ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОД ДРУГЕ ПОЛОВИНЕ XIX ВЕКА ДО ПОЧЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА“ у Галерији Синагога пореклом је са територије Ниша и околине и сведочи о бурној историји овог краја од 1868. године па све до почетка Другог светског рата. Кроз хронолошки приказ развоја динара као монете представљен је и део монетарне историје наше земље који представља континуитет у развоју монетарног система који није прекинут до данас. 

Метални и папирни новац који је по својим стандардима, изгледу и вредности парирао страним валутама и био прихваћен као валидно међународно средство плаћања у периоду од 1868. године до 1941. године, привремено је укинут када је Народна банка као емисиона установа у окупираној држави престала да ради а окупационе власти које су поделиле територију Краљевине Југославије  желеле су да емисијом своје валуте потисну динар из употребе.