ИН МЕМОРИАМ РАДОМИР АНТИЋ

ИН МЕМОРИАМ РАДОМИР АНТИЋ

Народни музеј Ниш и Галерија Арт55, дана 26. октобра у 19 сати у Галерији Синагога (улица Давидова 2) и у Галерији Арт55 (улица Ћирила и Методија 17а)отварају ретроспективну изложбу

Ин мемориам Радомира Антића

Свечано отварање одржаће се у Галерији Синагога са почетком у 19 сати.

Ауторка изложбе у Галерији Синагогаи текста монографије је историчарка уметности Мара Макарић,музејска саветница Народног музеја Ниш.Поставку у Галерији Арт55 урадила је музејска саветница Радмила Костић.

Дела Радомира Антића биће досутпна јавности у оба галеријска простора до 17. новембра 2022. године.

На отварању ће говорити рецензент каталога историчарка уметности Радмила Влатковић, музејска саветница Галерије „Чедомир Крстић“ из Пирота.

О изложби:

Поводом двадесете годишњице од смрти Радомира Антића (1929−2002),право је време да се потсетимо једног од најангажованијих сликара српског и југословенског сликарства друге половине XX века. Изложба је организована у сарадњи Народног музеја и Галерије Арт 55 из Ниша.

Тачно је пола века од његове прве самосталне изложбе слика, коју је давне 1952.године, организовала Омладинска галерија у Београду. У протеклим деценијама Антић је успешно приредио преко педесет самосталних изложби, а учествовао је и на много више колективних, у земљи и иностранству, што нам говори о његовом стваралачком нагону, упорности и посвећености позиву.

У оквиру овогодишње изложбе биће представљено осамдесет два уметничкa дела, која су настала у периоду од 1953. до 1999. године.             

Изложене слике су из породичне заоставштине, те колекције Народног музеја Ниш, Галеријe савремене ликовне уметности у Нишу, Галеријe „Чедомир Крстић“ у Пироту, као и из приватних колекција. Прикупљена дела даће нам пресек ликовног стваралаштва Радомира Антића од послератног периода до пред сам крај његовог живота.

Поред сликарства, повремено се бавио и мозаиком, таписеријом и унутрашњом архитектуром.Извео је велики број таписерија и керамичких паноа који и данас красе бројне културне институције, радне оранизације и станове. Сачувани су у мањем обиму цртежи и по нека графика. Такође, непроцењив је био и његов рад у Индустрији одећеПрви мај.

Оставио је изузетно драгоцен сликарски опус, који превазилази наше просторе.

Велики део свог уметничког рада је још за живота даривао нашем граду, поклонио је Саборној цркви у Нишу иконостас за крстионицу, учествовао је у многобројним хуманитарним акцијама.

Радомир Антић, припадапрвим генерацијама српских сликара који су у годинама после Другог светског рата завршили школовање на Академији ликовних уметности у Београду.Његов се духовни и стваралачки профил формирао у време снажне демократизације уметности и удаљавањаод традиционалних канона.

Радно време Галерије Синагога је од уторка до петка од 10 до 17 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце.

Улаз слободан.Добро дошли!error: