ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК – ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ

ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК – ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ

Поводом 142. године постојања и рада Војне болнице Ниш

22. јануара 2020. године у 13 сати у Дому Војске Србије биће одржана свечана академија а потом отворена изложба

ЗАБОРАВЉЕНИ ЈУНАК – ДР ВЛАДАН ЂОРЂЕВИЋ

Ауторка изложбе је историчарка Ивана Гурден Милентијевић, кустоскиња Народног музеја Ниш.

Изложба је посвећена др Владану Ђорђевићу – иницијатору оснивања Војне болнице у Нишу. Др Ђорђевић је познат и по томе што је био први школован хирург у Србији и један од најдаровитијих ученика чувеног бечког професора Билрота . У Србију се враћа 1871. године и своју каријеру започиње као војни лекар. Био је лични лекар тадашњег кнеза Милана Обреновића и свакако је фигура која је обележила последње декаде 19. века. Био је успешан и као један од председника београдске општине.

Др Владан Ђорђевић је медицину студирао у Бечу под утицајем Јосифа Панчића чувеног српског лекара и ботаничара, а знање хирурга усавршио у Француској. Оснивач је Српског лекарског друштва, један од оснивача Црвеног крста Србије, био је министар просвете у Влади Николе Христића, посланик Србије у Атини, а потом и у Цариграду од 1894. године, где је допринео постављању српских владика у Македонији. Председник Владе и министар иностраних дела био је од октобра 1897. до јула 1900. године. Преминуо је 1930. године у санаторијуму у Бадену.

У години Владана Ђорђевића коју је прогласила САНУ ова изложба је прва манифестација у Републици Србији посвећена чувеном лекару.

error: