ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА

У присуству великог броја љубитеља археологије отворена је изложба ВИНЧАНСКА ЖЕНА – МИТ, БОГИЊА, МАЈКА аутора Татајане Трајковић Филиповић – кустоса археолога Народног музеја Ниш и сарадника археолога Јулке Кузмановић Цветковић, историчара Александра Никезића и археолога Петра Милојевића.

Као увод у изложбу наступиле су Љубица С. Величковић и Ксенија Јанковић одсвиравши композицију AirЈохана Себастијана Баха. Након тога уследила је мала модна ревија на којој су манекенке модне агенције СНОБ и чланице академског позоришта СКЦ Ниш носиле моделе праисторијске одеће коју је према оригиналним фигуринама осмислила стилисткиња Горица Пејаковић из Обреновца.

Уследило је обраћање директора Народног музеја Ниш господина Ненада Спасића који се захвалио ауторима и истакао важност сарадње свих институцијама које су учествовале у реализацији пројекта и изложбе. Иза целог пројекта стало је и Министарство културе и информисања Републике Србије и представницима истог се директор нишког музеја посебно захвалио.

Аутор пројекта, каталога и изложбе археолог Татјана Трајковић Филиповић присутнима је представила пројекат нагласивши колико је важно наставити са даљим радом. Изложба је, по њеним речима, само део богате праисторијске културе коју ће сви посетиоци моћи да виде и дашто боље разумеју како се некада живело.

Помоћница министра културе за заштиту културног наслеђа Даније Ванушић, која је и отворила изложбу, у свом обраћању је истакла да након једне овакве изложбе има смисла анализа свих пројеката који стигну на адресу Министарства културе и информисања.  Истакла је да ова изложба не само да показује посетиоцима и стручној јавности вредне и ретке примерке фигуралне пластике винчанске културе, већ описује навике, начин живота, веровања и схватање лепог давног неолитског претка данашњем становнику ових простора.

Изложба је отворена до 31. марта 2020. године радним данима, осим понедељком, од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати а улаз је слободан.

Слике са отврања:

error: