Гвоздени пук

Гвоздени пук

НАРОДНИ МУЗЕЈ ТОПЛИЦЕ И НАРОДНИ МУЗЕЈ НИШ

Изложба

ДРУГИ ПЕШАДИСЈКИ ПУК 1. ПОЗИВА „КЊАЗ МИХАИЛО“ ГВОЗДЕНИ ПУК

Галерија Синагога – Ниш

28. 01.2016.-18.02.2016.

У току ослободилачких ратова 1912-1918. године, Србија је мобилисала око 100 пешадијских, коњичких и артиљеријских пукова. Све ове ратне јединице су храбро и пожртвовано, уз велике губитке, извршиле своју патриотску дужност према отаџбини.

Међутим, само је један пук, због своје легендарне храбрости, као најбољи пук српске војске добио почасни назив ГВОЗДЕНИ ПУК, био је то Други пешадијски пук ,,Књаз Михаило’’ првог позива, који је мобилисан у Прокупљу почетком октобра 1912. године од људства са подручја прокупачке окружне пуковске команде. Сачињавали су га војни обвезници од 21. до 31. године живота.

Ратна застава Другог пешадијског пука првог позива ,,Књаз Михаило’’, који је носио почасни назив ,,Гвоздени пук’’, била је најодликованија застава у српској војсци. Пуковској застави припала су следећа одликовања:

  • Карађорђева звезда са мачевима II реда,
  • Карађорђева звезда са мачевима III реда,
  • Карађорђева звезда са мачевима IV реда,
  • Орден Белог орла III реда,
  • Златна медаља за храброст и
  • Француски ратни крст са палмом.

Други пешадијски пук је најодликованија јединица у српској војсци. Из Другог пешадијског пука 208 носилаца Карађорђеве звезда са мачевима и 36 двоструких носилаца. И друга ратна одликовања китила су груди јунака ,,Гвозденог пука”, бораца за ослобођење Србије из Топлице, Јабланице и Заплања.

error: